Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 2 Μαΐου 2018

Συναντήσεις αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων με Βρετανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου κ. Φωτεινή Βάκη, και το μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος μετέβησαν στο Λονδίνο από 30 Απριλίου έως 2 Μαΐου μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου είχαν σειρά συναντήσεων με Βρετανούς αξιωματούχους για θέματα που αφορούν και τη χώρα μας ενόψει του Brexit.

Αναλυτικά, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους Alberto Costa, Πρόεδρο της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, Hilary Benn, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξόδου από την Ε.Ε., Caroline Jackson, Υποδιευθύντρια του Υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου, Jos Standerwick, Διευθυντή της Maritime London Limited, Suella Braverman, Κοινοβουλευτική Υπουργό Εξόδου από την Ε.Ε., Theo Rycroft, Υποδιευθυντή της Στρατηγικής Εξόδου από την Ε.Ε. του Υπουργείου Εξωτερικών, Julian Lewis, Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας, Stephen Darke, Υποδιευθυντή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τουρισμού και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, Tim Laughton από την  Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, Tom Tugendhat Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και μέλη της Reload Greece.

Οι Έλληνες βουλευτές ενημερώθηκαν εκτενώς για τις τρέχουσες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων εξόδου και τις θέσεις του Η.Β. σχετικά με τη επικείμενη συμφωνία μεταξύ Η.Β. και Ε.Ε. και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι δεσμοί των δύο χωρών θα παραμείνουν ισχυροί και μετά την έξοδο, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα και από τις δύο πλευρές η ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας σε επίπεδο Άμυνας και Ασφάλειας.

Η βρετανική πλευρά διαβεβαίωσε την ελληνική αντιπροσωπεία πως τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Η ελληνική πλευρά τόνισε τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων φοιτητών, πανεπιστημιακών, ερευνητών και επαγγελματιών υγείας που ζουν στο Η.Β. Επισήμανε ότι παραμένουν αρκετές αδιευκρίνιστες πτυχές για τη θέση των Ελλήνων που ζουν στο Η.Β. κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και μετά την αποχώρηση του Η.Β. Αυτές δημιουργούν δικαιολογημένους φόβους και ανασφάλεια για το μέλλον, στους οποίους οφείλει να απαντήσει η βρετανική κυβέρνηση.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να εκθέσει στους Βρετανούς αξιωματούχους τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία, την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί αλλά και τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Οι Έλληνες βουλευτές ναφέρθηκαν επίσης στη Δήλωση Ε.Ε.–Τουρκίας, την οποία η τελευταία τηρεί κατά περίπτωση ασκώντας πίεση στην Ελλάδα μέσω του μεταναστευτικού και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά του Αιγαίου εξαιτίας των τεράστιων μεταναστευτικών ροών. Αναφορές έγιναν επίσης στην κατάσταση στη Συρία, στο Κυπριακό καθώς και στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ