Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 27 Μαΐου 2024

Συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας «3+1» με αντιπροσωπεία του οργανισμού «Chicago Council on Global Affairs»

 

Αντιπροσωπεία του κοινοβουλευτικού σκέλους της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ «3+1» της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, Θεόδωρο Ρουσόπουλο και Δημήτριο Μάντζο, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο της Βουλής με αντιπροσωπεία του οργανισμού «Chicago Council on Global Affairs» με έδρα τις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη λωρίδα της Γάζας, καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και η προώθηση αυτών μέσω της συνεργασίας «3+1».

Ο κ. Αν. Χατζηβασιλείου στην παρέμβασή του τόνισε ότι «η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, ενεργεί με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Ειδικότερα, για την εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και απευθύνει έκκληση για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων». Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας του Ισραήλ, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης, την υιοθέτηση μιας δεσμευτικής ολιστικής προσέγγισης για παροχή βοήθειας μέσω του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί από κοινού με συμμάχους και εταίρους για συνεχιζόμενη στήριξη του Κιέβου σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Ειδικότερα, για το σχήμα συνεργασίας «3+1», ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας επιπλέον τα σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορεί να επιφέρει η προοπτική αναβάθμισης αυτού του σχήματος στη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ως Πρόεδρος της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Οργανισμού και τη συμβολή του στην προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι βρίσκονται σε αποκλιμάκωση μετά την  πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ωστόσο δεν λείπουν οι προκλήσεις όπως η μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί και προσφάτως της Μονής Χώρας. Όπως επεσήμανε, «οι Έλληνες ως φιλήσυχος λαός επιθυμούμε την ειρήνη στη περιοχή μας και το σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης».  Αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού και υποχρέωση των πολιτικών είναι να αποσαφηνίσουμε τη σημασία της δημοκρατίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Δ. Μάντζος αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση που  επικρατεί στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών συμφερόντων, τονίζοντας τη σημασία της δημοκρατικής συναίνεσης για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, καταδίκασε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα σθεναρά και κατηγορηματικά αντιτίθεται σε κάθε ιδέα αναγκαστικής εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η μετάβαση της Παλαιστίνης σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, ικανό να ανταπεξέλθει στις αλλεπάλληλές και επείγουσες προκλήσεις που δέχεται ο λαός της. 

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων επαναβεβαίωσαν τις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας- Η.Π.Α διαπιστώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους.       


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ