Γραφείο Τύπου
Ποντγκόριτσα, 17 Απριλίου 2019
Ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο Νέων Κοινοβουλευτικών της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων
Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, διεξήχθη το 1ο Συνέδριο Νέων Κοινοβουλευτικών της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκαπέντε κρατών μελών της Ε.Ε. και πέντε χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ. Duško Markovic και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, κ. Ivan Brajovic. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι βουλευτές Γιάννης Σαρακιώτης και Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν: οι προοπτικές ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων μετά τις εκλογές του Μαΐου, η διαδικασία του Βερολίνου και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς και η εκπαίδευση ως μοχλός ανάπτυξης. Μεγάλη ικανοποίηση υπήρξε εκ μέρους του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και των συμμετεχόντων για τη διοργάνωση του συνεδρίου και τονίστηκε η ανάγκη θεσμοθέτησής του ως μέσου επικοινωνίας των νέων βουλευτών και ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών.
Ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό για τους νέους βουλευτές να συντονίζουν τις δράσεις τους, με βάση κοινές απόψεις και πεδία για μια Ευρώπη χωρίς φασισμό. Πρόσθεσε πως η διεύρυνση της Ε.Ε. έδωσε μεγάλη αισιοδοξία κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, καθώς τα νέα κράτη μέλη από την Ανατολική Ευρώπη έδωσαν ώθηση στην ιδέα του Schuman και του Monet στοχεύοντας σε μια πραγματικά «Ενωμένη Ευρώπη». Ο κ. Σαρακιώτης τόνισε πως οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν ορόσημο για τη μεταρρύθμιση της κοινής στρατηγικής, προκειμένου να καταστεί η περιοχή των Βαλκανίων μια ευρωπαϊκή γειτονιά με ίσες ευκαιρίες και προοπτικές. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, ιδίως μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω πρωτοβουλίες από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθύμισε πως η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, το 2003, και εξακολουθεί να υποστηρίζει θερμά τη διεύρυνση. Τόνισε, ωστόσο, πως οι χώρες της περιοχής πρέπει να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και πως η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ταχύτητα. Παρατήρησε πως το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ, αντίθετα, οι πρόσφατες εξελίξεις στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας δεν ήταν θετικές. Επισήμανε, εξάλλου, πως και η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική οπισθοδρόμηση στο πλαίσιο των πέντε βασικών προτεραιοτήτων, και ιδίως όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων. Τέλος, πρόσθεσε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να εντείνει τις ήδη σημαντικές προσπάθειές της για την εφαρμογή της Ατζέντας Προτεραιοτήτων της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.


Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1

2
Επιστροφή