Γραφείο Τύπου
Βρυξέλλες, 19 Φεβρουαρίου 2019
Θέματα οικονομίας και απασχόλησης στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2019
Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2019, συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας, της χώρας που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε. Ε. Τη φετινή 7η χρονιά, οι εργασίες περιελάμβαναν τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτός των ευρωβουλευτών και των εθνικών Βουλευτών, μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι Αντιπρόεδροι της Ε. Επιτροπής κ.κ. Valdis Dombrovskis και Jyrki Katainen, η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού κ. Marianne Thyssen, o Επίτροπος Προυπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων κ. Guther Oettinger, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων κ. Pierre Moscovici, ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας κ. Mario Centenο, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Luis de Guindos και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer.
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, και συγκεκριμένα οι βουλευτές κ.κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Νικόλαος Μανιός, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτριος Μάρδας, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και ο Ιωάννης Βρούτσης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά την Ολομέλεια της Διάσκεψης, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αξιολόγηση της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ως προς τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, ο ρόλος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στη σύγκλιση, σταθεροποίηση και συνοχή, τα είκοσι χρόνια του Ευρώ και οι επενδυτικές προτεραιότητες για την περίοδο μετά το 2020.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν Διακοινοβουλευτικές Συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με τη συμμετοχή μελών των αντίστοιχων Επιτροπών των εθνικών Κοινοβουλίων, σχετικά με τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, την τραπεζική ενοποίηση, τις νέες μορφές απασχόλησης και την ανάγκη μόνιμης παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων των κρατών μελών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρίες ως αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Οι Έλληνες βουλευτές παρενέβησαν με ομιλίες τους σε όλες τις θεματικές ενότητες.
Ο κ. Γ. Μπαλαούρας, αξιολογώντας την πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και σε συνέχεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, τόνισε ότι διαπιστώνονται θετικά σημεία από την κυκλοφορία του ευρώ, όπως η διευκόλυνση των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών και οι διακρατικές ροές κεφαλαίων, αλλά και αρνητικά, καθώς υπάρχει αποτυχία στο να αποτελέσει τη βάση για μια πιο οικονομικά ισχυρή, με κοινωνική και περιφερειακή συνοχή Ευρώπη. Συνέχισε λέγοντας ότι η οικονομική κρίση, όπου οι μηχανισμοί πρόληψης ή αντιμετώπισης κρίσεων είτε δεν υπήρξαν είτε δεν λειτούργησαν, ανέδειξε τις δομικές αδυναμίες της ΟΝΕ και του ευρώ και κατέληξε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εμβάθυνση της ΟΝΕ χωρίς την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, τη θέσπιση του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και έναν κοινό προϋπολογισμό.
Σχετικά με τα ζητήματα φοροαπάτης, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ο κ. Μπαλαούρας τόνισε ότι απαιτείται πολύ στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθύμισε τα σκάνδαλα των Google, Amazon και Starbucks και των λοιπών εταιρειών, αλλά και τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και πολυετούς φορολογικής απάτης CumEx και Cum Cum, τα οποία έχουν κοστίσει τουλάχιστον 55 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, επιβαρύνοντας τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους και «ροκανίζοντας» την εμπιστοσύνη του απλού πολίτη στην Ε.Ε. Επισήμανε ότι είναι απαραίτητες οι ευρωπαικές λύσεις, όπως η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κόμβου για κοινές έρευνες και ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και πλαίσιο προστασίας των καταγγελτών δημοσίου συμφέροντος (whistle blowers), ενώ απεύθυνε ερώτηση στους ευρωβουλευτές αν, μέσω των ψηφισμάτων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, προτείνουν κάποιον συγκεκριμένο οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ευρωπαϊκών θεσμών συνεργασίας και αυστηρού ελέγχου.
Ο κ. Ν. Μανιός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η μείωση της ανεργίας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014 με τη δημιουργία 376.766 νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση κατά 72% το 2018 των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, η επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2019 του κατώτατου μισθού κατά 11% χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Στόχος των περισσοτέρων ρυθμίσεων, όπως τόνισε, αποτελεί, αφενός η άμεση υποστήριξη και ένταξη των περισσότερων ανέργων στην αγορά εργασίας, και αφετέρου η αντιμετώπιση της μη εφαρμογής των νόμιμων όρων εργασίας, η μείωση των ανισοτήτων λόγω είδους σχέσης εργασίας και ο περιορισμός της δημιουργίας ανασφάλειας και της προσφυγής σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Ενημέρωσε, επίσης, για τις δράσεις της ελληνικής πολιτείας προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως στην παιδεία, με τη διεύρυνση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και την αύξηση του αριθμού προσλήψεων προσωπικού, στην κοινωνική πολιτική, με την καθιέρωση του 15% των προσλήψεων στο δημόσιο από άτομα με αναπηρία, στα μέτρα κοινωνικής φροντίδας, με τη νέα νομοθεσία για την αναδοχή και υιοθεσία, με τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, τις κατασκηνώσεις για όλους κ.ά. Επισήμανε, τέλος, ότι τα τρία τελευταία χρόνια που η χώρα μας βρισκόταν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία, ποσό που δεν φορολογείται, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με χρέη σε δημόσιο ή ιδιώτες.
Ο κ. Δ. Μάρδας, αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ζήτησε, εκτός από το σκέλος των δαπανών, να εξεταστούν και νέοι πόροι εσόδων, έχοντας υπόψη και το Brexit. Κατέθεσε δε την εξής συγκεκριμένη πρόταση: «Κράτη-μέλη που καταγράφουν πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών άνω του 4% του ΑΕΠ, να μεταφέρουν το υπερπλεόνασμά τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Τα ποσά αυτά να χρησιμοποιούνται είτε για να καλύψουν ανάγκες της Ενιαίας Πολιτικής Άμυνας είτε για να βελτιώσουν τη ρευστότητα στην αγορά κρατών που επιδιώκουν να εκπληρώσουν τους στόχους που προβλέπονται στο πακέτο των 2 μέτρων, στο δημοσιονομικό Σύμφωνο κ.ά. στο πλαίσιο των προσπαθειών για σύγκλιση και συνοχή στους κόλπους της Ε.Ε.».
Όσον αφορά το ευρώ, τόνισε ότι κάθε νόμισμα οφείλει να εξυπηρετεί δυο στόχους, που είναι η επιδίωξη μιας σταθερής ισοτιμίας και η βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά χωρίς να προκαλείται πληθωρισμός. Παρότι αυτό εύλογα αφορά και το ευρώ, όπως επισήμανε, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε. που έχει επιλεγεί, το διπλό έλλειμμα (κρατικού προϋπολογισμού και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) επιδιώκεται να διορθωθεί μόνο με δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή με μείωση των δημοσίων δαπανών σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών, καταστάσεις που οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης και των εισαγωγών. Εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να αυξηθεί το ΑΕΠ, χρειάζεται αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπου θα μπορούσε να προβλεφθεί ένας μηχανισμός δημιουργίας ρευστότητας στη βραχυχρόνια περίοδο, υπέρ της αγοράς, έτσι ώστε να αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι εξαγωγές.
Τέλος, στην ενότητα για τις επενδυτικές προτεραιότητες για την περίοδο μετά το 2020, ο κ. Ι. Βρούτσης σημείωσε ότι «σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται τόσο γρήγορα και τόσο απρόοπτα, το επενδυτικό πρόγραμμα InvestEU, που συνενώνει δεκατρία χρηματοδοτικά μέσα, θα αποτελέσει το κατάλληλο εργαλείο για τη σύγκλιση και τη συνοχή σε όλη την Ε.Ε., δεδομένου ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι οικονομικές ‘‘φούσκες’’ δεν πρέπει να συνεχιστούν. Οι επενδύσεις καθορίζουν το μέλλον της Ε.Ε., την ευημερία και την ανάπτυξή της, συνεπώς το InvestEU ως καινοτόμο σχέδιο επενδύσεων θα καλύψει τα κενά της αγοράς σε μια χρονική συγκυρία όπου ο ρυθμός των επενδύσεων παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα».
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή