Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ερεβάν, 30 Νοεμβρίου 2022

Επίσκεψη αντιπροσωπείας στο Ερεβάν στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του προγράμματος διδυμοποίησης των κοινοβουλίων Ελλάδας-Αρμενίας

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού έργου διδυμοποίησης (Twinning) των κοινοβουλίων Ελλάδας-Αρμενίας, μετέβη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Περικλή Μαντά, Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Κωνσταντίνο Ζαχαριάδη, συνοδευόμενη από υπηρεσιακά στελέχη.

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα διδυμοποίησης των δύο κοινοβουλίων, στο οποίο συμμετείχε και το Ιταλικό Κοινοβούλιο, στοχεύει στην υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας προς την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας επί κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αναφορικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Συνολικής Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (CEPA) μεταξύ Ε.Ε. και Αρμενίας, η οποία περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο μερών σε επιμέρους τομείς πολιτικής και την προσέγγιση της αρμενικής νομοθεσίας με το κεκτημένο της Ε.Ε.

Στη δημόσια εκδήλωση για την ολοκλήρωση του προγράμματος Twinning παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, κ. Arman Yeghoyan, και μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Vahan Naribekyan, το μέλος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ιταλίας-Αρμενίας, κ. Giulio Centemero, καθώς και οι Πρέσβεις Ελλάδας, Ιταλίας και Ε.Ε. στην Αρμενία, κ.κ. Ευάγγελος Τουρνάκης, Alfonso di Riso και Andrea Wiktorin αντιστοίχως. Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στους στόχους του προγράμματος και στην ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε.-Αρμενίας για τη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών.

Ειδικότερα, ο κ. Μαντάς, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, επισήμανε ότι μέσω του προγράμματος οικοδομήθηκαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των κοινοβουλίων. Υπογράμμισε ότι η Αρμενία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την περιοχή του Καυκάσου και τόνισε ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε.-Αρμενίας, προσθέτοντας ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα στηρίξει την Αρμενική Εθνοσυνέλευση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των βουλευτών σε πάνελ συζήτησης με θέμα τον ρόλο των κοινοβουλίων στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και την προσέγγιση των νέων στην πολιτική. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι προϋπόθεση για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας στην πολιτική αποτελεί η προσαρμογή του πολιτικού συστήματος στις συνθήκες των κρίσεων και η ανταπόκριση στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών και των νέων ειδικότερα, υπογραμμίζοντας τη σημασία αναβάθμισης της ποιότητας της δημοκρατίας. Ο κ. Μπαρτζώκας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των νέων προς τον κοινοβουλευτικό θεσμό θα προκύψει με την προώθηση της διαφάνειας, της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται μέτοχοι στη νομοθετική διαδικασία και στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία ασκείται από τους βουλευτές. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ερεβάν, από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, οι Έλληνες βουλευτές συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Αρμενικού Κοινοβουλίου, κ. Arman Yeghoyan, και τα μέλη κ.κ. Sona Ghazaryan and Arsen Torosyan. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, τέλος, επισκέφθηκε το Μνημείο και το Μουσείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στον λόφο Τσιτσερνακαμπέρντ του Ερεβάν.​


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ