Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ελσίνκι, 6 Σεπτεμβρίου 2019

Ελληνική αντιπροσωπεία στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε.

Στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε μέρος αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, ως επικεφαλής, Άγγελο Συρίγο, Γεώργιο Κατρούγκαλο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού και των εθνικών κοινοβουλίων για τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.

Ο κ. Χατζηβασιλείου, σε παρέμβασή του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ένταξή τους στην Ε.Ε., εφ’ όσον σέβονται το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, σε αντίθεση με την αδιαφορία που έδειξε η Ε.Ε. για την περιοχή επί μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ε.Ε. μπορεί να γίνει ο ειλικρινής διαμεσολαβητής για την επίλυση των διαφορών των βαλκανικών χωρών. Στην ίδια θεματική ενότητα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως αν δεν αξιοποιηθεί σύντομα η Συμφωνία των Πρεσπών θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για ένταξη όχι μόνο της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη σημασία της PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία) για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας και απευθυνόμενος στην κ. Μογκερίνι θέλησε να μάθει τη θέση της Ε.Ε. σχετικά με το Συνεκτικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη άτυπη συνάντηση των εκπροσώπων κοινοβουλίων νοτίων χωρών της Ε.Ε. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας που απασχολούν τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφώνησαν να συναντηθούν στις αρχές του νέου έτους στη Λευκωσία, κατόπιν πρόσκλησης της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ελσίνκι, επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών και ενημερώθηκε για τη δομή και τη λειτουργία του.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ