Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Παρίσι, 22 Μαρτίου 2025

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και τον εορτασμό της Ημέρας της Μεσογείου

Στις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσαν η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου με θέμα «Το δικαίωμα στο πόσιμο νερό και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές της Μεσογείου και του Κόλπου», συμμετείχε ελληνική Αντιπροσωπεία της Βουλής, αποτελούμενη από τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου.

Η κ. Φ. Αραμπατζή στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025,  αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στην προστασία της Μεσογείου, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των πολυδιάστατων περιφερειακών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης της βιοποικιλότητας, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας ρύπανσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών στους τομείς του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων. Η χώρα μας, ως ιδρυτικό μέλος της Σύμβασης της Βαρκελώνης/Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης (UNEP-MAP) για την προστασία της Μεσογείου και ως μέλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ, Union for the Mediterranean-UfM), συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου, προωθώντας εμπράκτως την περιφερειακή συνεργασία.

Επίσης, η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στην επιτυχημένη 9η διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που διοργάνωσε πέρυσι η Ελλάδα, στην οποία ανακοινώθηκαν 471 δεσμεύσεις χωρών αναφορικά με την προστασία των ωκεανών, συνολικού ύψους περίπου 11,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων των ωκεανών/θαλασσών. Επιπλέον, σημείωσε, ότι η Ελλάδα έχει την τρέχουσα Προεδρία (Οκτ. 2024 – Οκτ. 2025) της γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», η οποία στοχεύει στην προστασία της Μεσογείου και της βιοποικιλότητάς της, καθώς και στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, έως το 2030. Τέλος, υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει συμπεριλάβει τη διασύνδεση κλίματος, ειρήνης και ασφάλειας μεταξύ των προτεραιοτήτων της θητείας της ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Από την πλευρά της, η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι το νερό, ως πηγή ζωής είναι ένα κοινό αγαθό που πρέπει να παραμείνει αναφαίρετο δικαίωμα, διότι συνδέεται στενά με την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας, καθώς το ζήτημα του δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Επεσήμανε ότι το δικαίωμα στο νερό απειλείται από πολλές πλευρές: ιδιωτικοποίηση, μόλυνση, έλλειψη, κλιματική κρίση και, τέλος, ένοπλες συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα. Όπως εξήγησε η κ. Δούρου,  η πρόσβαση στο πόσιμο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, καθώς 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό, ενώ 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 300.000 παιδιών κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό.

«Το πρόβλημα του νερού είναι ζήτημα και χρηματοδότησης και επενδυτικής ικανότητα, καθώς τεράστιες περιοχές πλούσιες σε νερό, όπως η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία αδυνατούν να το εκμεταλλευτούν», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, κάλεσε τους παριστάμενους σε πολυμερή συνεργασία, για τη διατήρηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος. «Ο αγώνας για το νερό σημαίνει αγώνας για την ανθρωπότητα, για το δικαίωμα στη ζωή των μελλοντικών γενεών και για το μέλλον του ίδιου του πλανήτη», τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ