Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2018

Τ. Χριστοδουλοπούλου - Γ. Ψυχογιός στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Όχι στα hotspots σε τρίτες χώρες. Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των αρχών και των ευθυνών της»

Οι βουλευτές Τασία Χριστοδουλοπούλου και Γιώργος Ψυχογιός συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Ψυχογιός κατέθεσαν πρόταση για τις προτεραιότητες της επιτροπής το 2018. Με δεδομένες τις εκπτώσεις και τις υποχωρήσεις που έχει επιλέξει η Ευρώπη ως προς την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, η επιτροπή οφείλει να αναδείξει την ανάγκη για διατήρηση των διαδικασιών του ασύλου προασπίζοντας τα δικαιώματα των αιτούντων, την ανάγκη για νόμιμες και ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη και κυρίως για ουσιαστικό επιμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης.

Επιπροσθέτως, οι δύο βουλευτές τόνισαν ότι ο σχεδιασμός θετικών πολιτικών και πρακτικών είναι το κλειδί για ουσιαστική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες, ενώ αναγκαία σε αυτόν τον τομέα κρίνεται και η απλοποίηση των διαδικασιών για τις άδειες διαμονής και την απόκτηση ιθαγένειας.

Πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι η Επιτροπή Μετανάστευσης να στρέψει το βλέμμα της Ευρώπης στις γενεσιουργούς αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης: στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές εισβολές, τις ένοπλες συρράξεις, αλλά και στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια.

Παράλληλα, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής είναι η εξέταση αιτημάτων ασύλου εκτός συνόρων Ε.Ε. Ο Γιώργος Ψυχογιός με παρέμβασή του, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του σε μια τέτοια πρακτική. Η δημιουργία hotspots σε τρίτες χώρες καταστρατηγεί ευθέως τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και το σχετικό διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ οδηγεί σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το δίκτυο CNN από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Ιορδανία δίνει ένα καλό μάθημα στην Ευρώπη καθώς φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από 3 εκ. πρόσφυγες, ενώ η Ευρώπη των 500 εκ. κατοίκων δεν μπορεί να απορροφήσει κάποιες δεκάδες χιλιάδες. Η απάντηση είναι η πλήρης εφαρμογή και διεύρυνση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και της οικογενειακής επανένωσης χωρίς περιορισμούς και καθυστερήσεις. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να δέχεται ανθρώπους από τρίτες χώρες, ώστε να υποβάλουν στο έδαφός της αίτημα ασύλου τους που θα εξετάζεται εκεί και όχι να μεταθέτει τις ευθύνες και να εγκλωβίζει ανθρώπους σε τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις νομικές και κοινωνικοοικονομικές προδιαγραφές.

Οι εργασίες της επιτροπής έκλεισαν με την επίσκεψη των μελών της σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής προσφύγων παγκοσμίως, το Ζαατάρι, όπου φιλοξενούνται περίπου 80.000 πρόσφυγες κυρίως από τη γειτονική Συρία. Οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν τους χώρους διαβίωσης, τα σχολεία και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και τη μεγάλη αγορά των 3.000 καταστημάτων που έχει οργανωθεί μέσα στο camp.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ