Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2022

Ενημέρωση κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τις ευρωπαϊκές πολιτικές μεταφορών

Τους βουλευτές - μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου ενημέρωσε σήμερα η Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε., κ. Adina Vălean και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των εν λόγω Επιτροπών με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Τρέχουσες και μελλοντικές προτεραιότητες στις ευρωπαϊκές πολιτικές μεταφορών».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, κ. Γεώργιος Βλάχος, επισήμανε ότι ο τομέας των μεταφορών υπέστη ιδιαίτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας και σημείωσε ότι στις περιπτώσεις που η Ε.Ε. αντέδρασε με ενιαία μέτρα πέτυχε θετικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με τους τομείς όπου υπήρξε έλλειψη συντονισμού.  Συμπλήρωσε δε ότι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα συντονισμού υπήρξε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, η υιοθέτηση του οποίου προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και οδήγησε στην επανέναρξη των ασφαλών μετακινήσεων στην Ε.Ε. και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Αναφορικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού θα αποτελέσουν τις σημαντικότερες προκλήσεις το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας απαιτεί διεθνή συντονισμό και συνεργασίες με τρίτα κράτη. Τέλος, ο κ. Βλάχος αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές νομοθετικές προτάσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση στις μεταφορές, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την προώθηση των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη επαρκούς ευελιξίας και προώθησης εφικτών λύσεων. Το εν λόγω ζήτημα, κατέληξε, είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα λόγω του εκτεταμένου ακτοπλοϊκού δικτύου διασύνδεσης της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά.

Η κ. Adina Vălean στην ομιλία της τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο τομέας των ευρωπαϊκών μεταφορών ανταποκρίθηκε στην κρίση που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Λωρίδες Αλληλεγγύης» για την υποστήριξη των ουκρανικών  εξαγωγών και την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης.

Στη συνέχεια επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μεταφορών, προώθησης της ψηφιοποίησης  και μείωσης των εκπομπών ρύπων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Επίτροπος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τη χρήση εναλλακτικών βιώσιμων καυσίμων στη ναυτιλία και τις αεροπορικές μεταφορές, που αποτελούν τμήμα της νομοθετικής δέσμης Fit for 55, καθώς και στη δημιουργία των κατάλληλων διασυνοριακών υποδομών για την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων οχημάτων.  Η κ. Vălean αναφέρθηκε, επίσης, στην αναγκαιότητα υλοποίησης επενδύσεων για την προώθηση των συνδυασμένων ευρωπαϊκών μεταφορών, τονίζοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα διατεθούν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ παράλληλα χαιρέτισε το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και συνεχάρη την κυβέρνηση αναφορικά με το επενδυτικό της σχέδιο στον τομέα των υποδομών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή και η εθνική πολιτική μεταφορών είναι αλληλένδετες με στόχο την προώθηση πράσινων, αποδοτικών, διαλειτουργικών και ανθεκτικών μεταφορών. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση στις οδικές μεταφορές αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε. και της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι προωθείται η ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων με παροχή συγκεκριμένων κινήτρων, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι προωθείται η σταδιακή παραλαβή νέων σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον λεωφορείων, καθώς και η ενίσχυση των σημείων φόρτισης για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία μητρώο υποδομών και φορέων της αγοράς ηλεκτροκίνησης και παράλληλα προωθείται ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες, όπως η αδειοδότηση και λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε στη συνέχεια, ότι ενισχύεται ο ελληνικός σιδηρόδρομος με την υιοθέτηση του μεγαλύτερου προγράμματος σιδηροδρομικών έργων που έχει υλοποιηθεί ποτέ, με προϋπολογισμό άνω των 4,5 δισεκ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην αναθεώρηση του πλαισίου των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών,  επιδιώκοντας τη συμπερίληψη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στο εκτεταμένο διευρωπαϊκό δίκτυο και την ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού κλάδου ευρωπαϊκών διαδρομών.

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ