Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας–Ελλάδας της Bundestag

«Στους ανήσυχους αυτούς καιρούς χρειάζεται να εστιάσουμε στα στοιχεία που υπογραμμίζουν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας–Ελλάδας του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) Dr. Gregor Gysi.

Υποδεχόμενος ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής τον παλαίμαχο Γερμανό πολιτικό εξέφρασε την εκτίμησή του «για την υψηλού συμβολισμού επίσκεψή» του στο Καστελλόριζο, «την εσχατιά αυτή της ελληνικής επικράτειας», όπως σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

«Οι σχέσεις μας έχουν ξεπεράσει πολλές δοκιμασίες. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σημείο να μπορούμε να συζητάμε ανοικτά, ως εταίροι και σύμμαχοι, για όλα τα ζητήματα, ακόμα και γι’ αυτά στα οποία διαφωνούμε» επισήμανε ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και εκτιμά «τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εξέφρασε προς τον κ. Gysi την ικανοποίηση της ελληνικής πολιτείας «για τη δέσμευση της γερμανικής πλευράς να δεχθεί ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων από τα ελληνικά νησιά», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «επιβάλλεται πανευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που να μην επιβαρύνει αποκλειστικά ή δυσανάλογα τα κράτη πρώτης υποδοχής».

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων «για τις καταστροφές από τους δύο παγκόσμιους πολέμους» ευχαριστώντας τον συνομιλητή του για τις προσπάθειες του κόμματός του «να συνεισφέρει στην έναρξη διαλόγου για το θέμα αυτό», «ένα ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και τη Γερμανία», όπως σημείωσε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην αναβολή της φετινής 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία η Γερμανία είχε προσκληθεί ως η τιμώμενη χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα «αυτή η ευκαιρία να ξαναπαρουσιαστεί σύντομα».

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, και η Επιτετραμμένη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κυρία Heike Uta Dettmann.

Νωρίτερα, ο Γερμανός βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Πρόεδρο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου, κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, κατά την οποία συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Αναφερόμενος στο ακριτικό Καστελλόριζο, το οποίο επισκέφθηκε, όπως και τη Λέσβο, τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Gysi τόνισε ότι το νησί αυτό βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία οφείλει να το υπερασπιστεί. Επίσης, οι δύο ομόλογοι συνομιλητές συμφώνησαν ότι ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. για το Άσυλο και τη Μετανάστευση θα πρέπει να διορθώσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο 2.

.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ