Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ρώμη, 10-11 Νοεμβρίου 2025

Συμμετοχή της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην προπαρασκευαστική συνάντηση για την 3η Παγκόσμια Κοινοβουλευτική Σύνοδο Κορυφής κατά της Πείνας και του Υποσιτισμού

Η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, συμμετείχε στις εργασίες της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης ενόψει της 3ης Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Συνόδου Κορυφής κατά της Πείνας και του Υποσιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το διάστημα από 10 έως 11 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η βουλευτής στην παρέμβασή της, ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι «η μεταμόρφωση των αγροδιατροφικών συστημάτων δεν είναι απλώς πολιτική προτεραιότητα — είναι πρωτίστως ηθική, νομική, οικονομική και περιβαλλοντική αναγκαιότητα».

«Η υπάρχουσα κατάσταση στα συστήματα τροφίμων μαρτυρά», όπως σημείωσε, «τόσο την ευπάθεια, όσο και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τις συγκρούσεις, τους οικονομικούς κραδασμούς, τις δημογραφικές μεταβολές και την απώλεια βιοποικιλότητας».

«Η επισιτιστική ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ειρήνη, σταθερότητα και αειφόρο ανάπτυξη. Ωστόσο, παρά την πρόοδο σε νομοθεσία και βιώσιμη γεωργία, οι ανισότητες παραμένουν, γι’ αυτό η μετατροπή των αγροδιατροφικών συστημάτων πρέπει να είναι συνολική, περιεκτική και βασισμένη σε κοινές αξίες, με συνεργασία όλων για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα», τόνισε  η κ. Αραμπατζή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κ. Αραμπατζή ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως οικονομική ανισότητα, περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα, διατροφικά ελλείμματα, χαμηλή παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα, εξάρτηση από εισαγωγές, εμπορικούς περιορισμούς, φυσικούς κινδύνους και γεωπολιτικές κρίσεις. Επιπλέον, στην παρέμβασή της έδωσε έμφαση στις κλιματικές προκλήσεις, στην ανάγκη μείωσης των απωλειών τροφίμων, στην προώθηση υγιεινής διατροφής, καθώς και στην ενίσχυση μικρών αγροτών, νεολαίας και ισότητας των φύλων στον αγροτικό τομέα.

Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για προληπτικά νομοθετικά μέτρα και βέλτιστες πρακτικές, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) με βασική προτεραιότητα την ασφάλεια των τροφίμων. Η προσαρμογή του αγροδιατροφικού τομέα, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και η αύξηση της εγχώριας παραγωγής αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά είπε, βασικούς πυλώνες για την ευθυγράμμιση της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ΙΙ, το πρόγραμμα «Μηδενική Πείνα» στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» της Ε.Ε..

Μεταξύ άλλων, η κ. Αραμπατζή τόνισε την εμβληματική πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΤ), που επικεντρώνεται στην εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, με στόχο την ενίσχυση της αγροτεχνολογίας, ενσωματώνοντας παράλληλα την καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία και προωθώντας τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα ως μοχλούς ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Κλείνοντας, η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι η επισιτιστική ασφάλεια και η βιώσιμη διατροφή αποτελούν θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής, της υγείας και της ευημερίας καθώς και ότι ο ρόλος των κοινοβουλίων είναι καθοριστικός, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά, τη δέσμευση της χώρας μας για πολυμερή συνεργασία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων για την οικοδόμηση ενός δίκαιου και βιώσιμου διατροφικού μέλλοντος για όλους.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ