Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2019
Κοινοβουλευτική Συνάντηση στο πλαίσιο της 25ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 25) (Μαδρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019)
Κοινοβουλευτική συνάντηση διοργανώθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.), σε συνεργασία με το Ισπανικό Κοινοβούλιο, στις 10 Δεκεμβρίου, στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο των εργασιών της 25ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 25) που πραγματοποιήθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα (2-13 Δεκεμβρίου 2019). Σε αυτή συμμετείχαν η επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας στην I.P.U., κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, κα Θεοδώρα – Διονυσία Αυγερινοπούλου και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κα Χαρά Καφαντάρη.
Σε παρέμβασή της η κα Αυγερινοπούλου έκανε λόγο για θερμή στήριξη της Ελλάδας στις κοινές προσπάθειες και τους στόχους που έχει αναλάβει η Ε.Ε. για μία οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, έως το 2050. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Η πλούσια βιοποικιλότητά της, βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι τομείς γεωργίας και αλιείας, καθώς και τουριστικών υποδομών, βρίσκονται σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, η χώρα υποφέρει από την αύξηση της συχνότητας και έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Ελλάδα αυξάνει τις φιλοδοξίες της όσον αφορά στη δράση για το κλίμα και παρουσιάζει ένα αυστηρό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η Ελλάδα είναι στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της για το 2020. Η Ελλάδα πρόκειται, επίσης, να διοργανώσει ένα συνέδριο υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, κ. Guterres, για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς από την αλλαγή του κλίματος και θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε σε αυτή τη Διάσκεψη. Επιπλέον, η Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων θα φιλοξενήσει ένα Εργαστήριο για το κλίμα και την υπεύθυνη χρηματοδότηση και θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε και σε αυτό, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2020».
Η κα Καφαντάρη τόνισε πως «όλοι συμφωνούμε ότι δύο είναι τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα: Η κλιματική αλλαγή, η οποία πλέον είναι κλιματική κρίση, και η ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, που και εκεί η κλιματική αλλαγή έχει την επίδρασή της. Η Ελλάδα έχει από το 2016 εκπονήσει «Εθνικό Σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή». Η COP 25 είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανθρωπότητα. Πρέπει να συμφωνήσουμε οι χώρες σε μια νέα συμφωνία εφαρμογής της Συνθήκης των Παρισίων. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες. Η νεολαία, οι μαθητές σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για τη σωτηρία του πλανήτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν. Μπορεί η Κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι αντίθετη, ο αμερικανικός λαός όμως και τα κοινωνικά κινήματα, διαδηλώνουν για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Το φυσικό αέριο ως καύσιμο «γέφυρα» δεν είναι η λύση. Είναι καύσιμο ορυκτό και υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογίες υδρογόνου κ.λπ.. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από το 2021 δεν θα χρηματοδοτεί υποδομές και δίκτυα φυσικού αερίου».
Επιστροφή