Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2015

Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης

Με μια ιστορική Απόφασή της, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Παλαιστίνης κ. Mahmoud Abbas, ενέκρινε το Σχέδιο Ειδικής Απόφασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την Παλαιστίνη. Η Απόφαση ελήφθη δι’ εγέρσεως των Βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Με την Απόφασή της αυτή η Βουλή καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών διαδικασιών».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης υποδέχθηκε στο Κοινοβούλιο τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο κ. Mahmoud Abbas, με τον οποίο είχε συνομιλία παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε την Απόφαση ως «πολύ σημαντικό και ιστορικό βήμα».

Τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης συνόδευε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Riad Malki και υψηλόβαθμη Αντιπροσωπεία. Από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης κ. Τάσος Κουράκης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Λαμπρούλης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κώστας Δουζίνας και τα μέλη του Προεδρείου της Επιτροπής κ.κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Μαρία Τριανταφύλλου, καθώς και τα μέλη του Προεδρείου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης κ.κ. Σταύρος Τάσσου και Ιωαννέτα Καββαδία.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Ν. Βούτσης: «Κύριε Πρόεδρε, με την παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, με την παρουσία όλων των μελών του Προεδρείου της Βουλής, του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,  του Προεδρείου της Επιτροπής και του Προεδρείου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης της Βουλής, σας υποδεχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων. Σε λίγη ώρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, σε ειδική συνεδρίαση, θα ληφθεί η Απόφαση, διά ψηφοφορίας, όπου με βάση συγκεκριμένες διαπιστώσεις τις οποίες κάνουμε, θα ζητούμε από την ελληνική Κυβέρνηση αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης».

 

Μ. Abbas: «Ευχαριστώ πάρα πολύ, εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας, εξοχότατοι Αντιπρόεδροι και μέλη της Βουλής. Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια που παραβρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτό το κάστρο, προπύργιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εξ ονόματός μου και εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την ευαρέσκειά μου προς αυτό το μεγαλειώδες βήμα που γίνεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, το οποίο συμβάλλει περαιτέρω στην ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης. Είναι μια μέρα που θα καταγραφεί στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού. Είναι μια μέρα κατά την οποία επιστέγασμα των βημάτων που έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός είναι η σημερινή απόφαση, που αποτελεί ένδειξη συμπαράστασης και υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό. Αυτό το μεγαλειώδες βήμα στο οποίο προβαίνετε, με την εισήγηση προς την ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, όπως προείπα, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα καταγραφεί πλέον στην ιστορία και στην πορεία του παλαιστινιακού λαού.

Αυτό που γίνεται δεν είναι καθόλου περίεργο για τον φίλο, ιστορικό ελληνικό λαό, που διακρίνεται για τις διεθνείς του σχέσεις και ιδιαίτερα για τις σχέσεις του με τον παλαιστινιακό λαό. Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι, στο παλαιστινιακό σπίτι, τη στιγμή που βρισκόμαστε εδώ, στον οίκο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε πολύ και, πρώτα ο Θεός, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα προς τη σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού.

 

Είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε πρόσφατα τον εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ευχόμαστε να υποδεχθούμε τον εξοχότατο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, το Προεδρείο, τους Αντιπροέδρους, τους Προέδρους των Επιτροπών και ελπίζουμε αυτό να γίνει λίαν συντόμως».

 

Μετά το πέρας της Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ακολούθησε Ομιλία του Παλαιστίνιου Προέδρου κ. Mahmoud Abbas στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

 

 

  • Ακολουθεί η Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής:

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Η Βουλή των Ελλήνων

 

Επικαλούμενη τη σταθερή προσήλωση του Ελληνικού Λαού στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επικαλούμενη το ψήφισμα της 29ης  Νοεμβρίου 2012 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο αναγνώρισε  στην Παλαιστίνη καθεστώς μη μέλους κράτους-παρατηρητή.

Επικαλούμενη ψηφίσματα, σχετικά με την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους, που ενέκριναν εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2014.

 

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην περιοχή.

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη συνέχιση της Ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Υπογραμμίζοντας το δικαίωμα Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, αποκηρύσσοντας κάθε μορφή καταπίεσης, βίας και τρομοκρατίας.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας  θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια το Κράτος του Ισραήλ και ένα ενιαίο, δημοκρατικό και κυρίαρχο Παλαιστινιακό Κράτος, στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επισημαίνοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, καθώς και τη σημασία της άμεσης έναρξης απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων διαπραγματεύσεων με αυτό το στόχο.

Επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων και στην επίτευξη οριστικής  λύσης.

 

Καλεί

 

Την Ελληνική Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω,

Να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης και

Να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών.

 

Μπορείτε να δείτε στο YouTube:

 

  • Τη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=i2UaJbToGoc

 

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ