Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 7 Απριλίου 2014
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΕ (Βίλνιους, 6-8 Απριλίου 2014)

Στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προεδρεύοντας στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε.
Παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, στην ενότητα με θέμα: <<Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης>> .
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα και ταχύτερα τα Εθνικά Κοινοβούλια, προκειμένου να συμμετάσχουν (και μέσω αυτών, οι πολίτες της ΕΕ) στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση πολιτικών προς όφελος της Ένωσης συνολικά αλλά και στην επικοινωνία της αναγκαιότητάς τους στην κοινή γνώμη» τόνισε μεταξύ άλλων. Επεσήμανε όμως ιδιαίτερα πως «η έλλειψη ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία και ειδικότερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης και ειδικότερα για τις χώρες της περιφέρειας και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα χρειάζεται να ενεργοποιηθούν πλήρως υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και η θέσπιση καινούριων που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες».
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠτΒ Ευ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΒΙΛΝΙΟΥΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ: "Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης"
"Η χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε τις ανεπάρκειες της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης με συνέπεια την δίχως προηγούμενο οικονομική και κοινωνική κρίση, με την ύφεση και την ανεργία να έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε διάρκεια και μέγεθος, ιδίως στην περιφέρεια της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στην δημιουργία νέων μηχανισμών για την αντιμετώπιση κρίσεων και στην εφαρμογή κοινών πολιτικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν τα κράτη- μέλη (κ-μ), έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ένωση λόγω των στενότερων οικονομικών δεσμών που έχουν μεταξύ τους. Για αυτό το λόγο, είναι καίριας σημασίας ο στενός συντονισμός και η επιτήρηση των σημαντικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας και την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου που μπορεί να επιφέρουν σε άλλα κ-μ.
Για την Ελλάδα ειδικότερα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος Οικονομικής Στήριξης. Η παράλληλη εφαρμογή δημοσιονομικής προσαρμογής και μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη δυστυχώς στην Ελλάδα έγινε σε πολύ περιορισμένο βαθμό, εξαιτίας της επείγουσας φύσης της κρίσης και της υψηλής δημοσιονομικής προσπάθειας που απαιτήθηκε, η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε χώρα του ΟΟΣΑ. Εντούτοις, έχει προωθηθεί ένα ευρύ σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ως σκοπό να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να τονώσουν την επιχειρηματικότητα, να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια, να απελευθερώσουν κλειστούς τομείς της οικονομίας, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του δυνητικού προϊόντος και την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.
Η έλλειψη ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία και ειδικότερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης και ειδικότερα για τις χώρες της περιφέρειας. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα χρειάζεται να ενεργοποιηθούν πλήρως υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και η θέσπιση καινούριων που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολύ σημαντικός μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει. Ειδικότερα για την Ελλάδα, που η έλλειψη ρευστότητας πνίγει τις επιχειρήσεις και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από ιδιωτικά κεφάλαια θα απελευθερώσει κεφάλαια για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων είναι πολύ σημαντικός, αφού καλούνται να συζητήσουν και να εγκρίνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ επεκτάθηκαν σε τομείς, που παραδοσιακά υπάγονταν στην εθνική δικαιοδοσία.
Λαμβανομένης υπόψη της ποικιλότητας και των ιδιομορφιών των κ-μ, δημιουργήθηκε η ανάγκη να καθοριστούν κοινές αρχές που μπορούν να οδηγήσουν στην εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα μπει ένα φρένο στην μετάδοση των κρίσεων που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το θέμα της προώθησης της δημοκρατικής νομιμοποίησης σε μία διευρυμένη Ευρώπη, μέσω της εντονότερης συμμετοχής των άμεσα εκλεγμένων εκπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, κυρίως ενόψει των Ευρωεκλογών, που θα είναι οι πρώτες μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Όσον αφορά στις γενικότερες σχέσεις μεταξύ του ΕΚ και των Εθνικών Κοινοβουλίων, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόσο στο επίπεδο των συνεργασιών και αρμοδιοτήτων, όσο και στο επίπεδο της αλληλοενημέρωσης. Οποιαδήποτε βήματα προς την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων του ΕΚ και των Εθνικών Κοινοβουλίων, πέραν της διευκόλυνσης του έργου τους, αντανακλά στον στόχο της ΕΕ για την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα και ταχύτερα τα Εθνικά Κοινοβούλια, προκειμένου να συμμετάσχουν (και μέσω αυτών, οι πολίτες της ΕΕ) στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση πολιτικών προς όφελος της Ένωσης συνολικά αλλά και στην επικοινωνία της αναγκαιότητάς τους στην κοινή γνώμη.
Τα τελευταία χρόνια, πολύς λόγος είχε γίνει για την ανάγκη θεσμοθέτησης μίας Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις αρμόδιες Επιτροπές των Κοινοβουλίων της ΕΕ και η οποία θα εξετάζει την λειτουργία των νέων μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης και κατά συνέπεια θα ενισχύσει την δημοκρατική νομιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ.
Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτό το επίπεδο ήταν η διεξαγωγή της Διάσκεψης για την Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Διακυβέρνηση στην ΕΕ, που έλαβε χώρα στο Βίλνιους τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και η Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση στην ΕΕ, που συνδιοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ιανουάριο, στις Βρυξέλλες.
Οι διοργανώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια προσπάθειας θεσμοθέτησης Διάσκεψης σε συμφωνία με τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων της EE, του περασμένου Απριλίου, στην Λευκωσία, αλλά και με το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΟΝΕ, που προβλέπει την από κοινού οργάνωση και προώθηση Διάσκεψης με σκοπό τη συζήτηση ζητημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης.
Η μεγάλη συμμετοχή εθνικών βουλευτών και Ευρωβουλευτών στις δύο αυτές Διασκέψεις καταδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που πραγματεύεται η Διάσκεψη και τα οποία δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε δημοσιονομικά αλλά θα πρέπει να είναι ευρύτερης οικονομικής φύσεως, περιλαμβάνοντας χρηματοοικονομικά και κοινωνικά θέματα. Αυτή είναι και η άποψη των περισσότερων Κοινοβουλίων, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα στις Διασκέψεις, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά και σε αλληλογραφία που έχει λάβει η Ελληνική Προεδρία μετά την επανεκκίνηση της διαδικασίας κατάθεσης τροπολογιών επί του σχεδίου Κανονισμού της Διάσκεψης που έχει συντάξει η Λιθουανική προεδρία.
Είμαστε λοιπόν απόλυτα ικανοποιημένοι με τα θέματα που τέθηκαν στην ατζέντα των προαναφερόμενων Διασκέψεων και πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με την ανάγκη ενίσχυσης του διακοινοβουλευτικού διαλόγου για θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά την πορεία δημιουργίας και αναδιάρθρωσης δομών διακυβέρνησης της ΕΕ, αλλά φυσικά και με το άρθρο 13 που κάνει αναφορά σε δημοσιονομικά και άλλα ζητήματα που άπτεται η Συνθήκη και τα οποία προσδιορίζονται από τα άρθρα 1 και 9.
Αναφορικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Διάσκεψης, όπως ανέφεραν και σε κοινή επιστολή προς τους ομολόγους τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξή του, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Διάσκεψης, η στοχευμένη θεματολογία της, η μη συγκυριακή διοργάνωση της, καθώς και η μη χρονοβόρα και δαπανηρή αλληλοεπικάλυψη με ήδη υπάρχουσες δομές καθώς και η συνεισφορά στον δια-θεσμικό διάλογο για την οικονομική διακυβέρνηση.
Θεωρούμε ότι η σύγκληση ομάδος εργασίας κατά την Ιταλική Προεδρία θα βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων πρακτικών ζητημάτων, θα συμβάλλει στην διαφάνεια της διαδικασίας διαβούλευσης και συνολικότερα στην διασφάλιση της συμμετοχής του συνόλου των εθνικών κοινοβουλίων στην τελική διαμόρφωση του κειμένου".
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Επιστροφή