Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 02 Απριλίου 2024

Επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Μαυροβούνιο

 

Επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο (Ποντγκόριτσα, 26-28 Μαρτίου) πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. βουλευτή δρ. Μ. Χαρακόπουλο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έλαβε χώρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Ανδρίγια Μάνντιτς, στην οποία εκ μέρους της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, ο Πολωνός Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, π. βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν, ο Κύπριος βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.

Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. ενημέρωσε τον κ. Μάνντιτς σχετικά με τη διεθνή εκστρατεία της για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο να γίνει σεβαστό πως πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς μαζί με τον Πανάγιο Τάφο αποτελούν τα ύψιστα σύμβολα του Χριστιανισμού.

Επίσης, στη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος συζήτησε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου τη δυνατότητα ορισμού επίσημης αντιπροσωπείας Μαυροβούνιων βουλευτών που θα συμμετέχει με το καθεστώς του πλήρους μέλους στη Δ.Σ.Ο., με δεδομένο ότι οι ορθόδοξοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα, προσκάλεσε τον κ. Μάνντιτς να απευθύνει χαιρετισμό στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., το καλοκαίρι του 2024.

Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Συνέλευσης της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα, κ. Γιέλενα Μπόγιοβιτς, την οποία ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Δ.Σ.Ο. αναφορικά με την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των χριστιανικών αξιών στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Παράλληλα, με αφορμή τους εορτασμούς της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, αποδόθηκε τιμή, με κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, στην προτομή του φιλέλληνα αγωνιστή Βάσου Μαυροβουνιώτη-Μπράγιοβιτς για την προσφορά του στον επαναστατημένο ελληνισμό, καθώς ενστερνίστηκε το όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια ελεύθερη από τον ζυγό βαλκανική χερσόνησο, αλλά και ως δείγμα των στενών διαχρονικών δεσμών που συνδέουν τους λαούς των Βαλκανίων.

Τέλος, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου «Ράντοσαβ Λιούμοβιτς», πραγματοποιήθηκε στην Ποντγκόριτσα η παρουσίαση του Τόμου της Δ.Σ.Ο. «Αγία Σοφία-Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» και η έκθεση φωτογραφίας που τον συνοδεύει.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ