Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2018

Μικέλε Νικολέττι- Αννέτα Καββαδία: «Mπροστά μας οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις»

Ο κρίσιμος ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού - ιδίως από την άποψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής πίεσης σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να μοιραστούν το βάρος της ευθύνης σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης - καθώς και ο ρόλος των ευρωπαίων κοινοβουλευτικών και της Συνέλευσης, στο διάλογο για τον ρόλο και τη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ιδιαιτέρως θερμής συνάντησης μεταξύ του  νεοεκλεγέντος Προέδρου της ΚΣ, Ιταλού βουλευτή Μικέλε Νικολέττι και της επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, Αννέτας Καββαδία.

Η Ελληνίδα βουλευτής μετέφερε τα συγχαρητήρια της Βουλής των Ελλήνων  και προσωπικά του Προέδρου κ. Νίκου Βούτση στον νέο Πρόεδρο της Συνέλευσης και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα με την ευκαιρία των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, που θα φιλοξενήσει η Βουλή τον προσεχή Μάιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολέττι, καθηγητής φιλοσοφίας και φίλος της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά την κ. Καββαδία και τη Βουλή για την πρόσκληση.

Στο ίδιο θέμα του ρόλου της Συνέλευσης στη θεσμική οργάνωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επικεντρώθηκε η Αννέτα Καββαδία στην τοποθέτησή της - εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων των κρατών - μελών στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, την οποία χαρακτήρισε ως μία από τις σημαντικότερες και χρήσιμες λειτουργίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης: «Πρόκειται ακριβώς για τους τομείς που απειλούνται περισσότερο από την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην εποχή μας. Δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς, η Ευρώπη, για μια ακόμα φορά, γίνεται μια κατακερματισμένη ήπειρος. Κατακερματισμένη από οικονομική και πολιτική άποψη, μεταξύ πλούσιων και φτωχών, μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, μεταξύ χωρών που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες και χωρών που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος. Οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης υποβαθμίζονται. Βλέπουμε, ήδη, το σκοτεινό φάσμα του φασισμού, της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, να σηκώνει το απεχθές κεφάλι του και πάλι, όχι μόνο στο περιθώριο της πολιτικής, αλλά και σε κόμματα της λεγόμενης συστημικής ευρωπαϊκής Δεξιάς. Έχουμε, ε-μείς οι Ευρωπαίοι, λησμονήσει τον πόνο και τα δεινά που προκάλεσαν αυτά τα τέρατα στην ιστορία μας; Ελπίζω, ειλικρινά, πως όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαδικασία παρακολούθησης της Συνέλευσης πρέπει να αποτελέσει κεντρικό σημείο της διαδικασίας που ξεκίνησε με τη σύσταση της ad hoc επιτροπής για το μέλλον της Συνέλευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία ολόψυχα και πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφέρει ένα πολύτιμο φόρουμ διαλόγου, όπου θα υλοποιηθούν ιδέες και λύσεις για την ενίσχυση του Οργανισμού μας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στο τμήμα της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα, ευχαριστώντας τον εισηγητή για την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας. «Η χώρα μας παραμένει αφοσιωμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα εκείνων που τα χρειάζονται περισσότερο: των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εκείνων που πλήττονται από την ανισότητα, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των προσφύγων και των μεταναστών, μεταξύ άλλων. Σε αυτήν την προσπάθεια, θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην υποστήριξη, βοήθεια και θετική συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Συνέλευσης», κατέληξε η Αννέτα Καββαδία.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ