Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2010
Κατάθεση στεφάνου στο Άουσβιτς από την Αντιπρόεδρο της Βουλής
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Ροδούλα Ζήση (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας) επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο του Άουσβιτς όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.
Η κυρία Ζήση εκπροσωπεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκδηλώσεις μνήμης για την 65η Επέτειο της Απελευθέρωσης του Άουσβιτς που πραγματοποιούνται στην Κρακοβία. Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, η κυρία Ζήση μίλησε στο Εναρκτήριο Συμπόσιο με τίτλο «Ενθυμούμενοι το παρελθόν για να θεμελιώσουμε ένα ειρηνικό μέλλον» και η παρέμβασή της είχε ως θέμα την προώθηση της κοινωνίας της ανοχής και του διαλόγου. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενώπιον αυτής της εκλεκτής συγκέντρωσης, σε αυτή τη στιγμή βαθιάς θλίψης για όσους χάθηκαν και περισυλλογής για το κοινό μας μέλλον. Είναι η στιγμή να θυμηθούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αθώους που υπέστησαν αφάνταστη φρίκη πριν βρουν τραγικό και φρικτό θάνατο.
Ωστόσο, αυτή είναι επίσης και μια μέρα ελπίδας, διότι στα 65 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς, το πρόσωπο της Ευρώπης έχει μεταμορφωθεί. Η ειρήνη, η δημοκρατία, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανοχή και η ελευθερία είναι αξίες που μοιράζεται όλη η ανθρωπότητα, όπως δείχνει η Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να ορίσει την 27η Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς, ως Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος»
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απέτισε φόρο τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους, που εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς κατά την κατοχή της χώρας μας και έχασαν τη ζωή τους. Η κυρία Ζήση τόνισε επίσης ότι, αν και σήμερα η Ευρώπη έχει προχωρήσει πολύ και έχει επιτέλους συμφιλιωθεί με τον εαυτό της, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Η ειρήνη, η δημοκρατία, η ανοχή και ο πλήρης σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσέγγιση των λαών και των εθνών συνιστούν μια συνεχή πάλη, ένα εκπληκτικό αλλά επίσης εύθραυστο κατόρθωμα που πέτυχε η Ευρώπη, το οποίο όμως πρέπει να τιμάται, να προστατεύεται και να προωθείται περαιτέρω», κατέληξε η κυρία Ζήση.
Επιστροφή