Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2023
Ενημέρωση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας
Οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με την ευκαιρία της ανάληψης από τη Σουηδία - για τρίτη φορά στην ιστορία της - της κυλιόμενης προεδρίας της Ε.Ε., την 1η Ιανουαρίου 2023. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κ. Johan Borgstam.
Στα εισαγωγικά του σχόλια o Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας την ανάδειξη της Ασφάλειας σε συνάρτηση με την Ενότητα ως βασική προτεραιότητα της Σουηδικής Προεδρίας, σημείωσε ότι η απειλή κατά της ασφάλειας, όπως και αν αυτή εκδηλώνεται, στο εσωτερικό της Ε.Ε. ή εξωτερικά, συνδέεται με την ποιότητα της ζωής των ευρωπαίων πολιτών. «Η διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας των πολιτών μας, συνέχισε, επηρεάζει όλο και περισσότερο τις πολιτικές τους επιλογές, γεγονός που δεν πρέπει να πάρουμε αψήφιστα, καθώς η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η απειλή προς την ενότητά της». Επιβεβαίωσε, επίσης, την στήριξη της χώρας μας στην αίτηση προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που πρόκειται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ στηλίτευσε τις τακτικές ανατολίτικου παζαριού τις οποίες μετέρχεται η Τουρκία, εργαλειοποιώντας συμμαχικές διαδικασίες προς εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και εις βάρος της συμμαχικής ενότητας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κ. Johan Borgstam, ο οποίος αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες προτεραιοτήτων της σουηδικής προεδρίας, την ασφάλεια σε συνάρτηση με την ενότητα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας με έμφαση στην ανθεκτικότητα της Ενιαίας Αγοράς, την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση και την προστασία των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών και το σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
Αναφορικά με το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ο κ. Borgstam υπογράμμισε ότι η Ουκρανία αποτελεί αφετηρία, καθώς δεν πρόκειται απλώς για τη διαχείριση μίας κρίσης, αλλά για αγώνα για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. «Η νίκη της Ουκρανίας, σημείωσε, είναι υπαρξιακής σημασίας για την Ευρώπη και για τη διασφάλιση ενός ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όπου το δίκαιο υπερβαίνει και υπερισχύει της ισχύος». Επεσήμανε δε ότι η υποστήριξη της Σουηδίας προς την Ουκρανία ανέρχεται ήδη στα 1,4 δισεκατομμύρια, υπογραμμίζοντας ότι είναι κρίσιμο να αρχίσουμε ήδη από σήμερα να εργαζόμαστε για να βρεθούν λύσεις για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μαζί με όλους τους διεθνείς εταίρους.
Τέλος, ο κ. Borgstam μετέφερε το θαυμασμό και τη συγκίνηση του σουηδικού λαού για τη γενναιόδωρη και εκτεταμένη αντίδραση του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στην τραγωδία που χτύπησε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή