Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2019

Επιστολές της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για καταδίκη της ρητορικής μίσους, με αφορμή πρόσφατο πρωτοσέλιδο

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), βουλεύτρια κ. Αννέτα Καββαδία, απέστειλε επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Θόμπγιορν Γιάγκλαντ και την Πρόεδρο της PACE κ. Λιλιάν Μορί Πασκιέ, ζητώντας την άμεση και απερίφραστη καταδίκη πρακτικών όπως αυτή στο πρόσφατο χυδαίο πρωτοσέλιδο ελληνικού εντύπου, μετά και την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη σιωπή και την ανοχή απέναντι στη ρητορική μίσους και τον χυδαίο, σεξιστικό, φασιστικό λόγο, διευκρινίζει ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα πόρρω απέχουν από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοσιογραφίας και το αγαθό της ενημέρωσης.

«Ως γυναίκα πολιτικός και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος αντιστέκομαι σθεναρά σε λογικές που καλλιεργούν το έδαφος για την άνοδο του φασισμού και παραβιάζουν κατάφωρα την έννοια της ελευθερίας του Τύπου», τονίζει η κ. Αννέτα Καββαδία. Και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις καμπάνιες του Συμβουλίου της Ευρώπης «Όχι στη ρητορική μίσους» και «Όχι στο κοινοβούλιό μου» (που αφορά τη μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης), ζητεί να ασχοληθεί με το θέμα, μεταξύ άλλων, και η αρμόδια Επιτροπή για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, ECRI (European Commission against Racism and Intolerance).

Ολόκληρο το κείμενο των επιστολών της κ. Καββαδία έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Σας απευθύνομαι με την ιδιότητά μου ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Η επιστολή μου αφορά στο ακραία προσβλητικό δημοσίευμα της ακροδεξιάς εφημερίδας «Μακελειό». Εδώ και πολύ καιρό, το συγκεκριμένο προπαγανδιστικό έντυπο έχει εκμεταλλευθεί το φιλελεύθερο ελληνικό νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ελευθερία του Τύπου και την προσήλωση του ελληνικού κράτους στην προστασία της ελευθεροτυπίας, προκειμένου να «κιτρινίσει» ασύστολα, χρησιμοποιώντας πεζοδρομιακό λόγο και χυδαίο ύφος. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά σε εξώφυλλο με φωτογραφίες γυναικών-μελών της ελληνικής κυβέρνησης -της συζύγου του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένης- με υβριστικές και σεξιστικές αναφορές του χειρίστου ύφους και είδους και με τον ανεκδιήγητο τίτλο «το πουταναριό του προδότη». Το εξώφυλλο έρχεται ως συνέχεια πολλών υβριστικών δημοσιευμάτων, που στοχοποιούν πολιτικούς, πρόσωπα του αριστερού και προοδευτικού πολιτικού χώρου, δημόσια πρόσωπα που σχετίζονται όχι μόνο με την Αριστερά αλλά και με το χώρο του φεμινισμού, των ΛΟΑΤΚΙ, των μεταναστών κ.ο.κ.

Ο λόγος του «Μακελειού» είναι αρχετυπικός λόγος μίσους, λόγος κακοποιητικός που ξεπερνάει το όριο οποιασδήποτε δημοκρατικής ανοχής, παράνομος και νομικά κολάσιμος για κάθε σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία. Με την επιστολή μου θα ήθελα να φέρω υπόψη σας και υπόψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης το συγκεκριμένο ζήτημα, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και τη δέσμευσή σας για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και ιδιαιτέρως των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και την ιδιαίτερη ευαισθησία της ΚΣΣΕ στα ίδια ζητήματα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρομαι στη Σύσταση υπ. αρ. 15 της Επιτροπής ECRI για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, την υιοθέτηση, από τα όργανα της Συνέλευσης, το Συμβούλιο των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών και την Επιτροπή Υπουργών, πολλών χαρτών, ψηφισμάτων και συστάσεων, που θέτουν τα όρια και βοηθούν τα κράτη-μέλη να διαχειριστούν το φαινόμενο της ρητορικής μίσους, τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου καθώς και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης “No Hate Speech” και “Not in my Parliament”.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, προτείνω να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κοινοβουλευτική του  Συνέλευση, που να καταδικάζει τέτοια φαινόμενα κακοποίησης της ελευθερίας του λόγου, που οδηγούν στην άνοδο του ρατσισμού και του σεξισμού. Ως ευρωπαίοι/ες βουλευτές και βουλεύτριες, πρέπει να δούμε αυτή την άθλια συγκυρία ως αφορμή, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας έναντι των ανοιχτών και δημοκρατικών ευρωπαϊκών κοινωνιών, σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων, και να αναλάβουμε άμεση δράση έναντι όσων επιθυμούν να δηλητηριάσουν τις κοινωνίες μας με μίσος. 

Με εκτίμηση,

Αννέτα Καββαδία

Βουλεύτρια Β΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ

Επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

  • Ακολουθούν, στα συνοδευτικά αρχεία, οι επιστολές της κ. Αννέτας Καββαδία προς τον Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Πρόεδρο της PACE  

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ