Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 9 Απριλίου 2014
Eισηγητική ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στη Διασκεψή των Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. στο Βίλνιους
Eυ. Μεϊμαράκης : “H διαχείριση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνυπευθυνότητας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου”.
Στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προεδρεύοντας στη Διάσκεψη Προέδρων
Κοινοβουλίων της Ε.Ε.
Στην εισηγητική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής αναφέρθηκε στη «Διακοινοβουλευτική Συνεργασία στον τομέα της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης», ο οποίος εκτείνεται από τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέχρι τη δικαστική συνεργασία σε ζητήματα αστικού και ποινικού δικαίου. Συμπεριλαμβάνει πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης, αστυνομικής συνεργασίας και καταπολέμησης του εγκλήματος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην εισήγησή του μεταξύ άλλων τόνισε: "Από τα θέματα που συζητήθηκαν θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης των θαλασσίων μεταναστευτικών ροών. Η χώρα μου, όπως και η Ιταλία, η Μάλτα και άλλες χώρες της Μεσογείου καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, πέραν της διάστασης της ασφάλειας των συνόρων και των έντονων οικονομικών προεκτάσεων. Η δια θαλάσσης μετανάστευση προκαλεί κυρίως οξύτατες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως είδαμε τον Οκτώβριο με το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, ενώ αντίστοιχες τραγωδίες εκτυλίσσονται συχνά - αν και σε μικρότερη έκταση - στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά η χώρα μου, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και των πολλών νησιών και βραχονησίδων που διαθέτει, σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος προκειμένου να διαχειριστεί τα παράνομα μεταναστευτικά ρεύματα που έχουν τελικό προορισμό τους την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία που η χώρα μαστίζεται από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Οι αριθμοί είναι αποστομωτικοί και σκιαγραφούν πέραν πάσης αμφιβολίας από μόνοι τους μία προβληματική κατάσταση. Η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα ανατολικά και νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
H διαχείριση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνυπευθυνότητας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Παράλληλα πρέπει να επιδιωχθεί η διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης και η συνεργασία με τις τρίτες χώρες, προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών, καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός των φορέων που χειρίζονται ζητήματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα με τη μετανάστευση, όπως ο Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (ΕΑSO), η Europol και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης".
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της εισηγητικής ομιλίας του Προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων Ε.Ε στο Βίλνιους της Λιθουανίας:
« Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πέμπτη φορά, σε μία πολύ κρίσιμη φάση για την Ευρώπη σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης, αναθεώρησης αλλά και ανασύνταξης, και υπό το πρίσμα της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης με ορίζοντα το Μάιο και τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Ανέλαβε επίσης την Προεδρία σε μία κρίσιμη περίοδο για τον ειδικότερο τομέα της Ασφάλειας, της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Αν στο παρελθόν στο χώρο της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης σημειώθηκαν τα πιο σημαντικά και τα πλέον απτά βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το κλίμα επισφάλειας στο εγγύς περιβάλλον της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται στα κράτη μέλη, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αποτελεί βασική πρόκληση, αν όχι απειλή για την πρόοδο της Ένωσης στον τομέα αυτό.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιόδου εφαρμογής του Προγράμματος της Στοκχόλμης, η συζήτηση για την οριοθέτηση των νέων προτεραιοτήτων ενόψει του Συμβουλίου του Ιουνίου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συνάντηση που συνδιοργάνωσαν τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και η συνάντηση Προέδρων Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που έλαβε χώρα το Φεβρουάριο στην Αθήνα, αποτέλεσαν βήματα εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ κοινοβουλευτικών και ελπίζουμε τα συμπεράσματά που εξήχθησαν να συμβάλλουν στην σημερινή μας συζήτηση.
Τα ειδικότερα θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες αφορούσαν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν συζητηθεί, είμαι βέβαιος, στις αρμόδιες επιτροπές όλων των κοινοβουλίων μας:
• Ήταν η πρόταση κανονισμού για τη Εuropol , που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σημερινή μας συζήτηση, καθώς η ευθυγράμμιση της Ευρωπόλ προς τις απαιτήσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέσω της αύξησης της λογοδοσίας πρόκειται να αποτελέσει τη νέα μορφή διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
• Η δέσμη μέτρων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η συζήτηση της οποίας στην αρμόδια ομάδα εργασίας έχει αναθερμανθεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Κι αυτό είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο, καθώς οι δυνατότητες ηλεκτρονικής παρακολούθησης διευρύνονται, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία με ρυθμούς αντιστρόφως ανάλογους σε σχέση με την εξέλιξη του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου. Επίσης συζητήθηκε η πρόταση σύστασης Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΄Ενωσης. Πρόταση η οποία συναντά πολλές αντιδράσεις, τόσο επί της αρχής όσο και σε επιμέρους διατάξεις της. Κυρίως όμως έχει προκαλέσει προβληματισμό η διαχείριση των αντιρρήσεων των εθνικών κοινοβουλίων όπως διατυπώθηκαν , κατά την ενεργοποίηση της κίτρινης κάρτας , για παραβίαση της αρχής της επικουρικότητας.
• Από τα θέματα που συζητήθηκαν θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης των θαλασσίων μεταναστευτικών ροών. Η χώρα μου, όπως η Ιταλία, η Μάλτα και άλλες χώρες της Μεσογείου καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, πέραν της διάστασης της ασφάλειας των συνόρων και των έντονων οικονομικών προεκτάσεων. Η δια θαλάσσης μετανάστευση προκαλεί κυρίως οξύτατες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως είδαμε τον Οκτώβριο με το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, ενώ αντίστοιχες τραγωδίες εκτυλίσσονται συχνά - αν και σε μικρότερη έκταση - στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά η χώρα μου, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και των πολλών νησιών και βραχονησίδων που διαθέτει, σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος προκειμένου να διαχειριστεί τα παράνομα μεταναστευτικά ρεύματα που έχουν τελικό προορισμό τους την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία που η χώρα μαστίζεται από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Οι αριθμοί είναι αποστομωτικοί και σκιαγραφούν πέραν πάσης αμφιβολίας από μόνοι τους μία προβληματική κατάσταση. Η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα ανατολικά και νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η συνάντηση των Βρυξελλών και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της συνεισφοράς μας στο Συμβούλιο του Ιουνίου συνοψίζονται ως εξής:
• H διαχείριση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνυπευθυνότητας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Παράλληλα πρέπει να επιδιωχθεί η διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης και η συνεργασία με τις τρίτες χώρες, προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών, καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός των φορέων που χειρίζονται ζητήματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα με τη μετανάστευση, όπως ο Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (ΕΑSO), η Europol και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
• Η τάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δώσει βάρος στην κωδικοποίηση και στην αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων που έχουν ήδη θεσπισθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισής τους και όχι στην προώθηση νέων πρωτοβουλιών. Επίσης, οι δράσεις της θα στοχεύουν στην επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της δικαιοσύνης. Τα εθνικά Κοινοβούλια, όπως φάνηκε από τη συζήτηση, συμφωνούν, με το στόχο αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από εγγυήσεις για την προστασία των θεμελιωδών και των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
• Τέλος επισημάνθηκε ότι η συνεργασία εθνικών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάνω στα ζητήματα αυτά θα πρέπει να ενισχυθεί έτι περαιτέρω και να συμπεριλάβει τον έλεγχο ορθής εφαρμογής των πολιτικών, που προανέφερα. Η ιδιότητά μας, ως αιρετών εκπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών μας επιβάλλει να ελέγχουμε από κοινού, όχι μόνο την υιοθέτηση πολιτικών και νομοθετικών επιλογών αλλά και την υλοποίησή τους.
Με αφορμή την επισήμανση αυτή επανέρχομαι στην Πρόταση Κανονισμού σχετικά με τον οργανισμό της "Europol" και στις ενδιαφέρουσες προτάσεις του αρμόδιου εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντίαθ Ντε Μέρα. Η έκθεσή του υποστηρίζει τη σύσταση μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής αποτελούμενης από την αρμόδια επιτροπή του Ε.Κ. (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών/LIBE) και έναν εκπρόσωπο από κάθε εθνικό Κοινοβούλιο ή δύο από τα Κοινοβούλια που έχουν δύο σώματα. Αντίστοιχα η προεδρία θα ασκείται από κοινού από τον Πρόεδρο της LIBE και τον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου της προεδρεύουσας χώρας. Οι αρμοδιότητες της, αν τελικά ισχύσουν οι προτάσεις του κ. Ντε Μέρα θα είναι πολύ πιο διευρυμένες σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη της πρότασης κανονισμού. Ο ρόλος της θα είναι να ελέγχει τόσο τον προγραμματισμό του οργανισμού, τη δράση του, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του. Επίσης θα έχει λόγο στην επιλογή του εκτελεστικού του διευθυντή.
Η πρόταση αυτή έχει πολλά θετικά σημεία. Παρά το γεγονός ότι περιορίζει τη συμμετοχή εθνικών Βουλευτών έναντι των Ευρωβουλευτών, η έκταση της συνεργασίας και της σύμπραξης που περιγράφεται στο κείμενο της έκθεσης είναι παραπάνω από ικανοποιητική για τα δεδομένα της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας. Επίσης ένα ολιγομελές σχήμα, που θα αποτελείται από Βουλευτές με γνώση και πείρα επί του θέματος, εγγυάται την ποιοτική και εις βάθος συζήτηση. Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τη σύσταση αυτής της μικτής Επιτροπής.
Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν θα υπάρξει εξέλιξη στη διακοινοβουλευτική συνεργασία ως προς τον έλεγχο της Eurojust (και ενδεχομένως της ευρωπαϊκής εισαγγελίας αν και όταν συσταθεί) και γενικότερα του χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης. Πιστεύω, ότι η συζήτηση γι’ αυτά καλύπτεται επαρκώς από τα ισχύοντα φόρα: Τις συναντήσεις Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τις Κοινές Συναντήσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή συνδιοργανώνει με το κοινοβούλιο της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου (ICM, JCM).
Μια ξεχωριστή περίπτωση διακοινοβουλευτικής συνεργασίας σε θέματα που εμπίπτουν στο χώρο της ασφάλειας και των απορρήτων πληροφοριών είναι η περίπτωση του δικτύου για τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών (ΕΝΝΙR). Στο βαθμό που η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Europol και κρατικών αρχών ασφαλείας θα είναι αντικείμενο ελέγχου της Μ.Κ.Ε. θα μπορούσε αυτή να συμπεριλάβει στο πεδίο των δραστηριοτήτων της και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός, συνοχή και όχι πολυδιάσπαση και αλληλεπικαλύψεις στη μεταξύ μας συνεργασία.
Η ανάπτυξη του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέρουμε ως κοινοβουλευτικοί την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι στο κρίσιμο αυτό σημείο, η Ευρώπη θα κάνει βήματα προς τα μπροστά και όχι βήματα οπισθοχώρησης".
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή