Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση Επιτροπών της Βουλής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τα μέλη των συναρμόδιων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ενημέρωσαν, για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, ο Έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, επισήμανε την αδυναμία συμφωνίας για μια ισορροπημένη και ικανή να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις μεταρρύθμιση του ενωσιακού πλαισίου για τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Ε.Ε. σε οπισθοδρόμηση, όπως για παράδειγμα στη λειτουργία του χώρου Σένγκεν. Αναφέρθηκε επίσης στην παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών κατά βούληση και εισβάλλει στη Συρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, την ασφάλεια αμάχων και την πρόκληση περαιτέρω μετατοπίσεων πληθυσμών. 

Ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ότι η συνοχή και η ενότητα της Ε.Ε. δοκιμάστηκαν από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, καθώς η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη, χωρίς πολιτική μετανάστευσης και ασφάλειας, η οποία διαμορφώθηκε μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δέχθηκε αμέριστη οικονομική, επιχειρησιακή και πρακτική βοήθεια από την Ε.Ε., έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα προβλήματα που προέκυψαν από την έξαρση του φαινομένου την τελευταία πενταετία. Αποκάλυψε επίσης ότι σε δύο περιπτώσεις συζητήθηκε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπό πίεση αλλά δεν είναι μόνη της, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε τα μέλη των συναρμόδιων επιτροπών για την πρωτοβουλία Ελλάδας-Κύπρου-Βουλγαρίας στην κρίσιμη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε., καθώς επίσης και για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης προς τη UNICEF για τα ασυνόδευτα παιδιά και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Στο εσωτερικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στη νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, συγκάλεσε δύο φορές το ΚΥΣΕΑ καθώς και το Συμβούλιο Υπουργών. Ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ