Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 12 Ιουλίου 2018
Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών Κοινοβουλίων χωρών μελών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 11 Ιουλίου 2018, στις Βρυξέλλες.
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Θεόδωρος Καράογλου, μέλος της ίδιας Επιτροπής.
Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ υπήρξε ενημέρωση για τις αρμοδιότητες ελέγχου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον Έλεγχο του Προϋπολογισμού θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών της ΕΕ.
Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Γ. Μπαλαούρας επανέλαβε, μεταξύ άλλων, τη σταθερή θέση της χώρας μας για ενίσχυση της μακροπεριφερειακής συνεργασίας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, με αιχμή τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών υποδομών από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Αναφέρθηκε σε σειρά Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει η Βουλή των Ελλήνων, όπως η Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για τη Συνεργασία Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) καθώς και τις Διασκέψεις που διοργάνωσε ή συμμετείχε η ελληνική κυβέρνηση, όπως η τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας ή η «Διαδικασία του Βερολίνου» και το αναπτυξιακό φόρουμ για τα Δ. Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο.
Μίλησε για την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης έργων σε υπερεθνικό επίπεδο που δημιουργεί συνθήκες περιφερειακής ολοκλήρωσης και για την ανάγκη υλοποίησης μεγάλων διαβαλκανικών έργων και επικέντρωσης σε κοινούς αναπτυξιακούς στόχους που θα ενισχύσουν την σταθερότητα, την ειρήνη και την πρόοδο, μέσω της συνεργασίας, στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, αναφέρθηκε στην «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα βοηθήσει στην οικονομική ενίσχυση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μεταξύ των χωρών, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα «ατμομηχανή ανάπτυξης και ευημερίας», ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και «να δείξει μεγαλύτερη ζέση» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων.
Βουλευτές τεσσάρων εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ και συγκεκριμένα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Ελλάδας, καθώς και Κοινοβουλίων από τα Δ. Βαλκάνια, όπως εκείνο της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, έλαβαν το λόγο αναφορικά με την εφαρμογή και την ορατότητα των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια, θέτοντας ως επίκεντρο τη διασυνοριακή συνεργασία.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή