Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2021

Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου

Συζήτηση επί της Ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου διεξήχθη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με κεντρική ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, στα εισαγωγικά του σχόλια επισήμανε ότι η καταπολέμηση του καρκίνου αποτελούσε εξαρχής βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της υγείας, ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός ανετράπη από την έξαρση της πανδημίας του covid-19, με συντριπτικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση άλλων παθήσεων. Το γεγονός αυτό επιβάλλει άμεση δράση για την αντιμετώπιση των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας, υπογράμμισε.

Το σχέδιο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Φεβρουάριο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει στόχο την υποστήριξη δράσεων σε όλο το φάσμα της ασθένειας, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ως τη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών. Προβλέπει τη συνολική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με την αξιοποίηση μεγάλου φάσματος χρηματοδοτικών πηγών και την εμπλοκή διαφόρων τομέων που επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τη νόσο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη μείωση των ανισοτήτων και την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης στην αντιμετώπισή της.

Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, να εργαστούμε για την αναβάθμιση της διακρατικής συνεργασίας και των συνεργειών, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και του ελέγχου, της διάγνωσης και της θεραπείας, αλλά και της έρευνας και της εξειδίκευσης του προσωπικού. Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης έχει αρχίσει η συζήτηση για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. στον τομέα της υγείας, με στόχο  να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας συνολικά, να περιοριστούν οι ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και μεταξύ των ασθενών των ιδίων χωρών. Από την ανάπτυξη συνεργειών θα προκύψουν οφέλη όπως, για παράδειγμα, η κοινή διαπραγμάτευση για ενιαίες τιμές και επαρκή αποθέματα αντικαρκινικών σκευασμάτων.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας στην ομιλία της σημείωσε ότι ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ότι δυστυχώς στην Ελλάδα καταγράφονται πάρα πολλοί θάνατοι από καρκίνο, ενώ ένα ποσοστό 40% θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη πρόληψη. Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στοχεύει στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τους τομείς δράσης του εθνικού προγράμματος, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της πρόληψης.

Για τη χρηματοδότηση του σχεδίου εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, ενώ υπογράμμισε τη δυνατότητα αξιοποίησης των ΕΣΠΑ. Τέλος, ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει η ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας, συγκροτείται ψηφιακός φάκελος του ασθενή που θα επιτρέψει την ψηφιακή διασύνδεση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και θα παρέχει τη δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας περιορίζοντας τις ανισότητες που καταγράφονται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό. 

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν η ευρωβουλευτής κ. Μαρία. Σπυράκη, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς και οι εισηγητές των κομμάτων, κ.κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Ανδρέας Ξανθός, Ανδρέας Πουλάς, Γεώργιος Λαμπρούλης, Μαρία Αθανασίου και Μαρία Αμπατζίδη.      


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ