Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2023

Συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γερμανίας με Γερμανούς ομοσπονδιακούς βουλευτές

 

Την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και προφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είχαν τα μέλη του προεδρείου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Κυριακή Μάλαμα και ο Α ΄Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Δημήτριος Καιρίδης κατά τη σημερινή συνάντησή τους με βουλευτές από το Κοινοβούλιο του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, μέλη του Ιδρύματος Konrad Adenauer για Ελλάδα και Κύπρο. 

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, κ. Ρουσόπουλος διέκρινε ως πυλώνα πολυθεματικής διμερούς συνεργασίας προς ενίσχυση των  ελληνογερμανικών σχέσεων, το Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Γερμανίας, ο 5ος γύρος του οποίου έλαβε χώρα, με Διυπουργικές Διαβουλεύσεις, στο Βερολίνο, τον περασμένο Μάιο.  Εξέφρασε μάλιστα, την προσδοκία για περαιτέρω εμβάθυνση σε καίριους τομείς, κατά τη διεξαγωγή του επερχόμενου 6ου γύρου, όπως τη διεύρυνση ΕΕ/ΝΑΤΟ, θέματα ασφάλειας και ενεργειακά στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, προκειμένου να επιτευχθεί συντονισμός δράσεων επ’ αυτών των ζητημάτων.  Ο Έλληνας βουλευτής σημείωσε, μεταξύ άλλων, προτεραιότητες της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας τη λειτουργία του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και διαβεβαίωσε για την πλήρη υποστήριξη του Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας διά του αντίστοιχου γραφείου στη Θεσσαλονίκη.  Παράλληλα, διασαφήνισε ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί θέμα υψίστης σημασίας το εκκρεμές και χρονίζον ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων εκφράζοντας την ελπίδα για αναθεώρηση της γερμανικής στάσης επ’ αυτού.  Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα μετάβασης στο επόμενο στάδιο ως προς την αξιοποίηση συμπράξεων στους τομείς τεχνολογίας και ενέργειας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ανάγκη για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους  παραμένει, παρότι βαίνει μειούμενη προς μονοψήφιο αριθμό εντός τρέχοντος έτους.

Ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, κ. Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε εν συντομία στην αξιοποίηση της δυνατότητας για εμβάθυνση των διμερών τόσο μέσω του δημοσίου διαλόγου όσο και μέσω ανταλλαγών με όχημα τις κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας. Διευκρίνισε ακόμη, ότι η εξεύρεση ικανοποιητικών λύσεων για το μεταναστευτικό προϋποθέτει συνεργασία αποβλέπουσα στην αποτελεσματική προστασία των ελληνικών θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων που συνιστούν, κατ’ ουσίαν, ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας, κ. Κυριακή Μάλαμα, ενημέρωσε την γερμανική αντιπροσωπεία ότι, ενόψει προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, η συνομιλία με τους πολίτες θα πρέπει να οριοθετηθεί στη βάση της  πραγματικής διάστασης των προβλημάτων με αποφυγή κάθε τάσης για στρογγυλοποιημένη πολιτική επικοινωνία.  Επί του πεδίου ψηφιοποίησης του κράτους μιλώντας, η βουλευτής διέκρινε πως αυτό παραμένει ζητούμενο, αναλογιζόμενη την πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία.  Αναφορικά με τους κλυδωνισμούς της οικονομίας σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι η πραγματική ανάπτυξη δεν δείχνει να έχει διαχυθεί ακόμα στο ευρύ κοινωνικό σώμα, ενώ ο τρόπος που θα ανταποκριθούν η ευρωζώνη και οι χώρες με εύθραυστο τραπεζικό σύστημα στη διαφαινόμενη νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, παραμένει ερωτηματικό.  Τέλος, η βουλευτής υπέδειξε τη δυσλειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος θεωρήσεων ως ανασταλτικού παράγοντα για την αξιοποίηση των μεταναστών στον αγροτικό οικονομικό κύκλο σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι ανθρωπιστική χωρίς να γίνεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη των οικονομιών.

Ο Α ΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Δημήτριος Καιρίδης εστίασε στη δυναμική των επενδύσεων που δύναται να υποστηρίξει η Γερμανία ως πυλώνας οικονομικής σταθερότητας.  Επιπλέον, ενημέρωσε για την παρακολούθηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που επιτελούνται από πλευράς χωρών Νοτίου Ευρώπης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλέγγυες πολιτικές από τις χώρες του Βόρειου ευρωπαϊκού χώρου.

 

Από γερμανικής πλευράς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ομοσπονδιακών βουλευτών, Dr. Mathias Middelberg αναφέρθηκε στις αξιόλογες εξελίξεις στην Ελλάδα στα πεδία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ψηφιοποίησης.  Επεσήμανε ότι οι λύσεις επί των ζητημάτων που σήμερα απασχολούν την Ευρώπη θα εξευρεθούν πρωτίστως, μέσω διόδων ανεμπόδιστης συνεργασίας από κάθε είδους πρόσκομμα.  Παράλληλα, ο Γερμανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε για την πρόθεση προς λείανση οποιουδήποτε ανάγλυφου βαρύνει με αρνητικό πρόσημο τις διμερείς μας σχέσεις. 

Σύντομες ήταν οι παρεμβάσεις των λοιπών μελών της γερμανικής αντιπροσωπείας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση βουλευτές: Dr.  Andre Berghegger  Enak Ferlemann, Oliver Grundmann,  Fritz Guntzler,  Dr. Hendrik Hoppenstedt,  Anne Janssen, Axel Knoerig,  Carsten Muller, Henning Otte, Albert Stegemann, Mareike Lotte Wulf, παρουσία στελεχών από το Κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας, καθώς και από το Ιδρυμα Konrad Adenauer.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ