Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 26 Μαΐου 2022

Συναντήσεις διακομματικών αντιπροσωπειών Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας

Αντιπροσωπεία μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU), στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στη Βουλή των Ελλήνων, συναντήθηκε με αντιπροσωπείες μελών των Διαρκών Επιτροπών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων.

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, συμμετείχαν οι βουλευτές, Ά. Μάνη-Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος, Δ. Αυγερινοπούλου, Κ. Ζαχαριάδης και Φ. Μπακαδήμα. Κατά τη συνάντηση οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τη συνδρομή της Ελλάδας στη νέα προσφυγική κρίση, την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και τέλος την πρόκληση παροχής στέγης, σχολικής εκπαίδευσης και  κοινωνικών επιδομάτων καθώς και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κ. Μάνη-Παπαδημητρίου στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους Ουκρανούς πρόσφυγες με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Έως τώρα έχουν φθάσει στη χώρα μας περισσότεροι από 26.000 Ουκρανοί πολίτες και σχεδόν 11.500 έχουν λάβει άδεια διαμονής προσωρινής προστασίας. Παράλληλα, φιλοξενούνται Ουκρανοί πρόσφυγες στις δομές των Σερρών και της Σιντικής, ενώ προετοιμάζεται μια δομή φιλοξενίας και στην Ελευσίνα. Ως προς το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης προκειμένου να επιτευχθεί ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών για τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, καθώς και την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, με δίκαια κριτήρια. Στα ερωτήματα που τέθηκαν από τη βαυαρική αντιπροσωπεία αναφορικά με το ρόλο του οργανισμού Frontex και τη στάση της Τουρκίας, η κυρία Μάνη υπογράμμισε ότι ο οργανισμός παρέχει πολύτιμη συνδρομή στις εθνικές αρχές πρωτίστως για τη διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα κι έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, σε ποσοστό άνω του 80%, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία και οι ψευδείς καταγγελίες περί ανυπόστατων επαναπροωθήσεων επιβάλλουν -όπως σημείωσε- μια συνεκτική αντιμετώπιση από την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να εμμείνει στην ανάγκη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης του 2016, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα HELIOS, που προβλέπει επιδότηση στέγασης έως 12 μήνες, μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και μέριμνα για την πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας μέσω ατομικών συνεδριών επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Βασίλειος Διγαλάκης, η Γραμματέας κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και τα μέλη κ.κ. Παναγιώτης Σκουρολιάκος και Χαρά Κεφαλίδου.

Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε ζητήματα σχετικά με τα συστήματα σχολικής εκπαίδευσης, το νομικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις σχέσεις Βαυαρίας-Ελλάδας στους τομείς της επιστήμης και των τεχνών και ειδικότερα στη συνεργασία σε θέματα συντήρησης αρχαίων μνημείων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Διγαλάκης, ενημέρωσε τη βαυαρική αντιπροσωπεία για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στα θέματα ψηφιοποίησης των σχολικών μονάδων και στην ανάγκη μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη σύνδεσή της με την οικονομία. Αναφερόμενος στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών, μίλησε για τη σημασία ίδρυσης κοινών προγραμμάτων σπουδών και για την ανταλλαγή γνώσεων στην τεχνολογία, σε συνάρτηση πάντα με την αγορά εργασίας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας εστίασε στα θέμα μεταρρυθμίσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Βαυαρίας με επίκεντρο τις επιστήμες, επισημαίνοντας ότι μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης μπορεί να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των παύσης φύσεως κρίσεων που μαστίζουν τον πλανήτη μας.

Τέλος, ιδιαίτερος λόγος έγινε εκατέρωθεν για ζητήματα σχετικά με τον πολιτισμό, ενώ το ζήτημα επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε εμφατικά από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Τέλος, η βαυαρική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κ.κ. Σταύρο Καλογιάννη και Γεώργιο Βλάχο και τους βουλευτές κ.κ. Διονύσιο Σταμενίτη, Αικατερίνη Παπανάτσιου, Χρήστο Γκόκα, Βασίλειο Βιλιάρδο και Γεώργιο Λογιάδη.

Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αγορά εργασίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και για τον αγροτικό και τουριστικό τομέα.

Στην τοποθέτησή του, ο Προέδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Βλάχος, επισήμανε τις σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία, αλλά και ειδικότερα με το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, στον εμπορικό τομέα, η Γερμανία κατέλαβε, το 2021, την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών και τη δεύτερη θέση, μετά την Ιταλία, ως χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών. Επιπλέον, σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο με τη Βαυαρία αντιστοιχεί στο 12,7% του όγκου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναθερμάνει θεαματικά το επιχειρηματικό κλίμα και το ενδιαφέρον για επενδύσεις. Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση τόνισε ότι είναι η στιγμή μεγάλων αποφάσεων και ευθύνης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι η χώρα μας έχει στηρίξει εξαρχής τις αποφάσεις της, ενώ η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν αναλάβει σημαντικές  πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Καλογιάννης, επισήμανε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι ιστορικές και σήμερα βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Ομόσπονδο Κράτος της Βαυαρίας αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας. Ανέφερε ότι σε κυβερνητικό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις έχουν ενισχυθεί στο πλαίσιο και του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης. Ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι η πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της χώρας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Καταλήγοντας, ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση φιλόδοξων επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, ενώ αναφορικά με την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα περιθώριο δημοσιονομικής ευελιξίας στα κράτη-μέλη, υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ