Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2022
Συνάντηση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας
Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακή συνάντηση των μελών της Επιτροπής με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σουηδίας, με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών καταδίκασε τον τουρκικό αναθεωρητισμό και ζήτησε την στήριξη της Σουηδίας στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις απειλές κατά των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε στην κοινή κατεύθυνση των δύο χωρών, όσον αφορά στην καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπογράμμισε τις υποχρεώσεις των χωρών που υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, αντιπαραθέτοντας την συστηματική ρητορική αναθεωρητισμού καθώς και τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των Διεθνών Συμβάσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Επεσήμανε δε, τη διάθεση της Ελλάδας για διάλογο που όμως δεν περιλαμβάνει επ’ ουδενί διαπραγμάτευση της εθνικής της κυριαρχίας. Τέλος τόνισε στους Σουηδούς ομολόγους του τη διαρκή ένταση που βιώνει η Ελλάδα με πλήθος επιθετικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου και άλλων μελών της τουρκικής κυβέρνησης.
Στις τοποθετήσεις τους οι Έλληνες βουλευτές κατέδειξαν τις ομοιότητες στη λογική αναθεωρητισμού Τουρκίας και Ρωσίας και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, με χάραξη αυτόνομης στρατηγικής. Αναφέρθηκαν στις ομοιότητες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και τόνισαν την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο, ενώ υπενθύμισαν στους ομολόγους τους ότι μόνη η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τέλος καταδίκασαν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκ μέρους της γείτονος.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου της Σουηδίας, κ. Emilsson, αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργεί η Τουρκία, επισημαίνοντας την ανάγκη σεβασμού στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών και επίλυσης των διαφορών με διάλογο. Καταδίκασε τις ρητορικές απειλών απ’ όπου και αν προέρχονται και ευχαρίστησε τους Έλληνες ομολόγους του για την αποδοχή του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και για την πρωτοβουλία της συζήτησης.
Επιστροφή