Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ενημέρωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την πορεία των εργασιών της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.  ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Jakub Karfík. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης  ανταλλαγής απόψεων με τις διπλωματικές αρχές της χώρας που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τις προτεραιότητες που έθεσε η τσεχική προεδρία, δήλωσε προβληματισμένος για την αδυναμία της Ε.Ε. να πετύχει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης των κρατών μελών και αλληλεγγύης στο ζήτημα διαχείρισης της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι για τη χώρα μας δεν νοείται συμφωνία για το κομμάτι της ευθύνης, χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για το κομμάτι της αλληλεγγύης. Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υιοθέτηση  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης των «Έξι Σημείων»  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει την προεργασία που έχει κάνει η Αθήνα με τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής για τη μεταφορά ενέργειας με αγωγούς και με καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της Ε.Ε..

Στην ομιλία του, ο κ. Karfík επεξηγώντας το σύνθημα της Τσεχικής Προεδρίας «Η Ευρώπη ως καθήκον», επεσήμανε ότι το παγκόσμιο περιβάλλον μας επιτάσσει να ξανασκεφτούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να την αναδομήσουμε και να την ενισχύσουμε. Το πρόγραμμα της Τσεχικής Προεδρίας προσαρμόστηκε στις δραματικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα στην άμεση γειτονία μας, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα την ατζέντα της Προεδρίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, το οποίο εντάθηκε με την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Karfík ενημέρωσε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο με την υιοθέτηση οδικού χάρτη με ορίζοντα το 2024. Επεσήμανε δε ότι η τσεχική προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και στη συνεργασία με τις χώρες που βρίσκονται στις διαδρομές των μεταναστευτικών ροών. Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, ο Πρέσβης σημείωσε την ανησυχία της Ε.Ε. για την κατάσταση στην περιοχή. Επεσήμανε τέλος ότι η Τσεχία  υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει εκφράσει ανησυχία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών έχει μιλήσει για το ζήτημα της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από τη γειτονική χώρα.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ