Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 1η Μαρτίου 2016

Συνεργασία Ελλήνων και Ιταλών βουλευτών για την προσφυγική κρίση

Τους βουλευτές των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε στη Ρώμη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πολλά σημεία, όπως στο γεγονός πως τόσο ο ελληνικός όσο και ο ιταλικός λαός έχουν προσφέρει τα μέγιστα, από τους λίγους πόρους που διαθέτουν λόγω της οικονομικής κρίσης, στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στις ακτές των δύο χωρών, κάνοντας έτσι πράξη τις αρχές της αλληλεγγύης και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας του Ιταλικού Κοινοβουλίου και η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων καταδίκασαν τις πρακτικές που εφαρμόζονται από μερικές χώρες οι οποίες λαμβάνουν μονομερή μέτρα για την προσφυγική κρίση με καταστροφικές συνέπειες για χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία δέχεται τεράστιο όγκο προσφυγικών ροών και πρέπει να λάβει πολιτική υποστήριξη και πρακτικά δείγματα αλληλεγγύης.

Οι Πρόεδροι των αρμόδιων Επιτροπών των δύο κοινοβουλίων συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά προκειμένου τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε. να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες σε θέματα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση και την οικονομική πολιτική.

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας κ. Λάουρα Μπολντρίνι, η οποία συναντήθηκε με τον ομόλογό της κ. Νικόλαο Βούτση, ενώ στη συνέχεια μετέβη σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο μαζί με ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Εξάλλου, οι βουλευτές κ.κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας και Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και Ιωάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) θα βρίσκονται στη Λευκωσία από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου 2016 προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη Συνάντηση Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισράηλ.

Επιστροφή