Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2024

Εξέταση της Ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με την Πολιτική Διεύρυνσης της Ε.Ε. 2024 από τις Διαρκείς Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της προοπτικής ένταξης δέκα υποψηφίων εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο 2024 απασχόλησε, σε κοινή συνεδρίαση, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Αφορμή της κοινής συνεδρίασης αποτέλεσε η κατάθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της «Ανακοίνωση 2024 σχετικά με την Πολιτική Διεύρυνσης της Ε.Ε.» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η  ανακοίνωση της Επιτροπής παρουσιάζει τα στάδια προόδου των δέκα υποψηφίων προς ένταξη χωρών: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Τουρκία. 

Τις δύο Επιτροπές ενημέρωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, κατά τις εισαγωγικές του παρατηρήσεις τόνισε ότι στην παρούσα περίοδο των εξαιρετικά κρίσιμων εξελίξεων τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο, οι συνέπειες της διεύρυνσης ξεπερνούν τα στενά όρια της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ενωσιακού οικοδομήματος και αγγίζουν αποφάσεις ευρύτερου γεωπολιτικού χαρακτήρα που παρόμοιές τους έχουμε να δούμε από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι εβδομήντα χρόνια από το τέλος των εχθροπραξιών του πιο πολύνεκρου πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία, η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με επιθετικό πόλεμο στο ηπειρωτικό της έδαφος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επέτειο των πενήντα ετών από τη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας, «την οποία οφείλουμε σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περίσταση να τονίζουμε αναδεικνύοντας την παρανομία της επέμβασης, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη να αναληφθεί κάθε ενέργεια που απαιτείται αφενός για την επιστροφή των εδαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου για μην επιτραπεί σε κανένα Κράτος ξανά να προσπαθήσει να δημιουργήσει γεωπολιτικά δεδομένα με την δύναμη των όπλων».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Υφυπουργός Εξωτερικών, η οποία τόνισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη συμβολή της στη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία. Επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας για την επιτάχυνση της διεύρυνσης της Ε.Ε., με βάση τα αξιοκρατικά κριτήρια της αναθεωρημένης διαδικασίας του 2020 η οποία αξιολογεί κάθε χώρα για τις επιδόσεις της στην ενσωμάτωση του ενωσιακού κεκτημένου. Στην περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων την οποία διανύουμε, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο βαθμό ευθυγράμμισης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) με την Τουρκία να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό ευθυγράμμισης (5% το 2024) καταδεικνύοντας την απόστασή της από τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σημείωσε επίσης ότι η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αποτυπώνει τις ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας και υπάρχουν αναφορές σε όλα τα θέματα που κατά καιρούς εγείρονται και σε διμερές πλαίσιο. Στο Κυπριακό, οι τουρκικές παραβατικές συμπεριφορές παραμένουν εμπόδιο για την πρόοδο, συνδέοντας άμεσα την αναβάθμιση των ευρώ-τουρκικών σχέσεων με την επίλυση του ζητήματος.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, η έκθεση αναφέρει ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν βασικά στοιχεία για την περαιτέρω ευρωπαϊκή της πορεία, με την ΕΕ να παρακολουθεί στενά την εκπλήρωση των σχετικών δεσμεύσεων.

Στη δευτερολογία της η κυρία Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι το θέμα Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκό καθώς είναι η καρδιά της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός στα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβασμός του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ