Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Φθινοπωρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ένα πάνελ υψηλού επιπέδου και μια διαδραστική συζήτηση με θέμα «Το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα: το δικαίωμα σε ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον», καθώς και μια ολόκληρη ημέρα συζητήσεων αφιερωμένη σε αυτό το θέμα, αποτελούν το επίκεντρο της φθινοπωρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 σε υβριδική μορφή. Από ελληνικής πλευράς θα παραστούν οι Βουλευτές κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτριος Καιρίδης, Γεώργιος Κατρούγκαλος, Νίνα Κασιμάτη, Γεώργιος Παπανδρέου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ενώ διαδικτυακά θα παρακολουθήσουν οι Βουλευτές κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Τάσος Χατζηβασιλείου, Λιάνα Κανέλλη, Κυριάκος Βελόπουλος και Φωτεινή Μπακαδήμα.

Στη Συνέλευση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συνεδριάσεων πρόκειται να απευθυνθούν οι εξής: η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδη, και ο Αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Nikola Dimitrov, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjarto, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Marija Pejčinović Burić.

Οι εργασίες της συνόδου περιλαμβάνουν επίσης συζητήσεις για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, την αποκατάσταση της κοινωνικής εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ενίσχυση της καταπολέμησης των λεγομένων «εγκλημάτων τιμής». Η Συνέλευση θα συζητήσει ακόμη την εκπροσώπηση των φύλων στις δικές της βαθμίδες, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για το εύρος των κοινοβουλευτικών ασυλιών που απολαμβάνουν τα μέλη της.

Έχει ζητηθεί η εξέταση διεξαγωγής συζητήσεων με τη διαδικασία του επείγοντος για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, καθώς και για το νέο σχέδιο πρωτοκόλλου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο που αφορά την ενισχυμένη συνεργασία και την αποκάλυψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων. Έχουν ζητηθεί, επίσης, συζητήσεις για θέματα επικαιρότητας με θέμα «Τα Δυτικά Βαλκάνια μεταξύ δημοκρατικών προκλήσεων και ευρωπαϊκών φιλοδοξιών: ποιος ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης;» και «Πολιτική δίωξη αυτόχθονων πληθυσμών στην Κριμαία από τη Ρωσία».

Στο περιθώριο της συνόδου θα πραγματοποιηθεί μια ειδική εκδήλωση, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, καθώς το Συμβούλιο της Ευρώπης υποδέχεται τη Μικρή Αμάλ, μια μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων ενός εννιάχρονου κοριτσιού που περπατά 8.000 χιλιόμετρα, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση των παιδιών προσφύγων.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ