Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2023

Συνάντηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεξικού με τον Πρέσβη του Μεξικού στην Αθήνα

Εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μεξικoύ, κ. Περικλή Μαντά και του νέου Πρέσβη του Μεξικού στην Αθήνα κ. Alejandro Garcia Moreno, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Μαντάς, αφού καλωσόρισε τον κ. Πρέσβη, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Μεξικού – Ελλάδας στην Αθήνα, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα ανάπτυξης, επιχειρηματικής δραστηριότητας, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Ως εξέχουσας σημασίας πρωτοβουλία χαρακτήρισε τη δημιουργία εμπορικού επιμελητηρίου ελληνικών και μεξικανικών επιχειρήσεων, γεγονός που αναμένεται να ενδυναμώσει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον, ο κ. Μαντάς, ανέφερε πως ο πρωτογενής αγροτικός τομέας, μπορεί να αποτελέσει πεδίο εντατικότερων εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Πρέσβης, αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάχθηκαν στα μέλη της ΚΟΦ Μεξικού – Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη αυτή «ιστορική», γιατί έθεσε τις βάσεις ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού, υπερθεμάτισε τη σημασία δημιουργίας ελληνομεξικανικού επιμελητηρίου. Ακολούθως, δηλώνοντας την πλήρη και έμπρακτη στήριξη του Μεξικού στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, εξέφρασε την επιθυμία να παρακολουθήσει στενά όλες τις πρωτοβουλίες για επαναπατρισμό μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, δεδομένου ότι και το Μεξικό αντιμετωπίζει συναφούς φύσης ζητήματα. Στον τομέα του Τουρισμού, προβάλλοντας την επιθυμία του Μεξικού να αναπτύξει τουριστικά τα νησιά του, ζήτησε τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την ακτοπλοΐα και την επιβατηγό ναυτιλία.

Και οι δύο συμμετέχοντες στη συνάντηση, τόνισαν τις πολιτισμικές και ιστορικές ομοιότητες των δύο λαών, μεταξύ άλλων και στον τρόπο απόκτησης της ανεξαρτησίας τους και αφού συμφώνησαν στην κοινή ανάληψη πρωτοβουλιών για αδελφοποίηση των Καλαβρύτων με την πόλη Dolores Hidalgo του Μεξικού, ως πόλεων από όπου ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του κάθε λαού, αλλά και για τον εορτασμό των 85 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, έκλεισαν τη συνάντηση προσβλέποντας στην περαιτέρω ενίσχυση των επαφών αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ