Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 02 Ιουνίου 2021

Ανταλλαγή απόψεων Ελλήνων βουλευτών με Γάλλους ομολόγους τους για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,
κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και τα μέλη της κ.κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, Γιώργο Ψυχογιό και Γεώργιο Καμίνη συναντήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, 2 Ιουνίου, με τους Γάλλους βουλευτές κ.κ. Pierre Henri Dumont και Pieyre-Alexandre Anglade (LREM), μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γαλλικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Χαρακόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο μπορεί να επιτελέσει έναν θετικό ρόλο, που θα καλύπτει τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού που διέπουν την Ε.Ε., αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης. Για αυτόν τον λόγο, υποστήριξε πως θα πρέπει να διατυπωθούν σε αυτό, με σαφήνεια οι εξής τέσσερις αρχές: α. Η υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Η μετεγκατάσταση θα πρέπει να γίνεται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και με συγκεκριμένα μέτρα-ποινές στην περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης. β. Ο έλεγχος για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο έδαφος της Ε.Ε. θα πρέπει να  γίνεται πριν εισέλθουν σε αυτό, σε ειδικά σημεία, όπου θα προσέρχονται οι επιθυμούντες να υποβάλουν αίτημα ασύλου. γ. Η Ευρώπη θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες για επιστροφές με τρίτες χώρες, οι οποίες θα βασίζονται στην αρχή “more for more and less for less” και δ. Θα πρέπει να προβλέπεται  η δυνατότητα του κράτους μέλους να ορίσει μονομερώς την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ειδικά όταν τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Κουμουτσάκος  τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το μεταναστευτικό  φαινόμενο θα μας απασχολήσει επί μακρόν, καθώς αποτελεί διαρκή κοινωνική, πολιτική, οικονομική και   πολιτιστική πρόκληση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, η οποία αγγίζει τη ραχοκοκαλιά των θεμελιωδών αξιών της  Ένωσης. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης, συνεκτικής, ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό, όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος για τις χώρες πρώτης γραμμής. Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική γραμμή της χώρας ως προς το  νέο Σύμφωνο σημείωσε ότι στηρίζεται στην αρχή ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό εάν δεν είναι όλα υποχρεωτικά για το σύνολο των κρατών μελών της Ένωσης. Τέλος υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού μεταναστευτικών κρίσεων, ο οποίος θα πυροδοτείται αυτόματα με σκοπό την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση έκτακτων περιστάσεων.  

Ο κ. Ψυχογιός, από την πλευρά του, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί  η συσσώρευση όλων των αιτήσεων ασύλου στις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά το Σύμφωνο πρέπει να εξυπηρετεί τη λογική ενός σταθερού υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, που δεν θα θέτει εθελοντική ή επιλεκτική αλληλεγγύη. Χαρακτήρισε το νέο Σύμφωνο ως  ένα σχέδιο για μια «Ευρώπη των λίγων, κλειστή στο κέλυφος»,  αν και οι βασικές αρχές και αξίες της που οδήγησαν στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής τις τελευταίες δεκαετίες ήταν διαφορετικές. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι, προς το παρόν, μόνο το 0,6% του πληθυσμού της Ε.Ε. είναι πρόσφυγες, οπότε δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη ότι χώρες, όπως ο Λίβανος, έχουν ποσοστό έως και 30%.

O κ. Καμίνης, τέλος, υποστήριξε ότι  το  νέο Σύμφωνο δεν κατάφερε να επιτύχει την ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και επιμερισμού ευθύνης των κρατών μελών της Ε.Ε, καθώς αποτελεί ακόμη πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων και διαπραγματεύσεων, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε, σε τέτοιο βαθμό που φαίνεται να δοκιμάζεται το ίδιο το οικοδόμημά της. Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει έμπρακτη υποστήριξη στο πεδίο της φιλοξενίας μεταναστών από τις χώρες του Βίσεγκραντ, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της ξενοφοβίας σημείωσε ότι θα αυξάνεται όσο υφίστανται  ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ