Γραφείο Τύπου
Αθήνα 4 Μαρτίου 2021
Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ-ΚΠΑΑ), η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στη Λισαβόνα, στις 3 και 4 Μαρτίου. Κύρια θέματα της διάσκεψης ήταν η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αφρική. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Γκιουλέκας, στην παρέμβασή του στη θεματική ενότητα για τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, απηύθυνε ερώτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg, αναφορικά με τις προθέσεις του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία, η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τις αξίες και τις αρχές των μελών του και των κρατών μελών της Ε.Ε., απειλώντας ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει αντισυμβατική και παραβατική συμπεριφορά, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της κρατών και εξοπλίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της με οπλικά συστήματα μιας χώρας μη μέλους της Συμμαχίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απάντησε ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό μέλος της Συμμαχίας, ότι έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ISIS και ότι έχει υποστεί τις περισσότερες επιθέσεις από οποιοδήποτε άλλο μέλος. Επεσήμανε δε ότι φιλοξενεί στο έδαφός της εκατομμύρια πρόσφυγες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ειδικά μετά τον εξοπλισμό της με τους ρωσικούς πυραύλους S400. Ο κ. Γκιουλέκας έθεσε το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., κ. Josep Borrell, προσθέτοντας ότι η κατευναστική πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία δείχνει να μην αποφέρει τα αναμενόμενα, και σημείωσε ότι στο Συμβούλιο Κορυφής της 25ης Μαρτίου η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στη γείτονα χώρα, σε περίπτωση που αυτή συνεχίσει να προκαλεί και να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Στυλιανίδης αναφορικά με τη στρατηγική σχέση Ε.Ε.-ΝΑΤΟ είπε ότι η συμμετοχή σε αυτή συνδέεται άμεσα με τη συνέπεια των μελών να ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι της Συμμαχίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα το έπραξε αυτό ακόμα και στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής της δυσκολίας. Τόνισε ότι η επιτυχία ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής ή ευρωατλαντικής διάστασης στην ασφάλεια και στην άμυνα εξαρτάται από την οικοδόμηση μιας κοινότητας αξιών, κάτι που η Τουρκία δείχνει να μην συμμερίζεται καθώς, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, επέλεξε να εξοπλιστεί με τους ρωσικούς πυραύλους S400, ενώ δεν σεβάστηκε την κοινή πολιτική σε θέματα όπως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ενεπλάκη σε διενέξεις στη Συρία, στο Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο κ. Στυλιανίδης στην παρέμβασή του αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Αφρικής αναφέρθηκε στις αιτίες που ωθούν τους πληθυσμούς σε μαζική μετανάστευση με κεντρικό προορισμό την Ε.Ε. όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού, η ακραία φτώχεια, οι τοπικοί πόλεμοι και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε ότι καθίσταται επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα γενεσιουργά αίτια της μετακίνησης των πληθυσμών. Ως εκ τούτου, σημείωσε, η Ελλάδα χαιρετίζει το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την ανάπτυξη μιας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Αφρική.
Ο κ. Λοβέρδος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη διαλειτουργικότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και στη σημασία αυτής, ειδικά σε συνθήκες κρίσεως όπως αυτή της εξελισσόμενης πανδημίας, και πρόσθεσε ότι ένα καλό παράδειγμα διαλειτουργικότητας είναι η συμμετοχή της Συμμαχίας στην PESCO και το ανανεωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ σε αυτή. Τέλος, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κ. Augusto Santos Silva, θέλησε να μάθει αν προετοιμάζονται και άλλες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή