Γραφείο Τύπου
Μαρρακές, 24 Μαΐου 2025
Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και Ενεργειακή Ασφάλεια στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM) στο Μαρόκο
Οι εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM) πραγματοποιήθηκαν στο Μαρόκο στις 23 και 24 Μαΐου 2025 με συμμετοχή της Βουλευτού και μέλους της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στην εν θέματι Συνέλευση, κ. Ρένας Δούρου.
Στην τοποθέτησή της η κ. Δούρου εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό, που υφίσταται, όπως είπε, τις τραγικές επιπτώσεις του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και υπογράμμισε ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιπλέον, κάλεσε τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, με αιτήματα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανεκκίνηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.
Στη συνέχεια, η κ. Δούρου, στη θεματική που αφορούσε στην ενεργειακή μετάβαση, τόνισε την ανάγκη ανάληψης στρατηγικών και τολμηρών αποφάσεων για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον σε παγκόσμια κλίμακα. Επεσήμανε δε, ότι η ενεργειακή μετάβαση, η προσαρμογή και η ασφάλεια δεν είναι πλέον μακροπρόθεσμοι στόχοι, αλλά άμεσες αναγκαιότητες, υπογραμμίζοντας ότι, η δίκαιη πράσινη ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα μείωσης των εκπομπών άνθρακα, αλλά και ζήτημα ενεργειακής κυριαρχίας, οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και περιφερειακής σταθερότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενεργειακή φτώχεια που πλήττει εκατομμύρια πολίτες, εμβαθύνοντας ανισότητες και περιορίζοντας ευκαιρίες. Η αντιμετώπισή της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε απαιτεί στοχευμένες πολιτικές που προάγουν την καθαρή ενέργεια, ενισχύουν τις επενδύσεις και τις υποδομές στις ευάλωτες κοινότητες.
Η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για διαφοροποίηση πηγών, ενίσχυση της διασύνδεσης και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Επίσης, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και απαιτεί συντονισμένες διεθνείς απαντήσεις. Καταλήγοντας, η κ. Δούρου υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των κοινοβουλίων στη χάραξη πολιτικών με γνώμονα τη σταθερότητα και την ασφάλεια των μελλοντικών γενεών, την ανάγκη ενίσχυσης της «πράσινης διπλωματίας» σε μία περίοδο που αναδύονται νέα κύματα σκεπτικισμού για το κλίμα και χώρες όπως οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τη Συμφωνία του Παρισιού. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για καινοτόμες πολιτικές και στοχευμένες επενδύσεις, τονίζοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν.
Κλείνοντας, η κ. Δούρου τόνισε ότι επιβάλλεται να προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα, με γνώμονα την καινοτομία, τη συνεργασία και τη βιωσιμότητα – για μια πιο ασφαλή περιοχή, για έναν πιο ασφαλή πλανήτη.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1

2
Επιστροφή