Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βρυξέλλες, 19 Φεβρουαρίου 2020

Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα 2020 για την Οικονομική Διακυβέρνηση

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και μεγάλου αριθμού εθνικών βουλευτών από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρος Καλογιάννης και οι βουλευτές κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Στέλλα Μπίζιου, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. 

Στη φετινή συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλίου της Κροατίας, ομιλητές από πλευράς θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. ήταν o Πρόεδρος του Eurogroup κ. Mário Centeno, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis και η Αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία κ. Dubravka Šuica, ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας κ. Paolo Gentiloni και ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα κ. Nicolas Schmit,  καθώς και ο κ. Fabio Panetta από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, από τη Βουλή των Ελλήνων παρενέβησαν με ομιλίες τους ο κ. Σταύρος Καλογιάννης και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ η κ. Στέλλα Μπίζιου ήταν εισηγήτρια στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του στην ενότητα για το διεθνές φορολογικό σύστημα, ο κ. Σταύρος Καλογιάννης υπογράμμισε ότι οι δράσεις της Ε.Ε. για τη βελτίωση της συνεργασίας των φορολογικών αρχών των κρατών μελών έχουν ενισχυθεί σημαντικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει η ανάγκη φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών.

Η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στην Ολομέλεια για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ουσιαστική εμβάθυνση χωρίς πραγματική οικονομική διακυβέρνηση και κάλεσε τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων να τοποθετηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τον διάλογο που ανοίγει στον ευρωπαϊκό χώρο για την πιθανή τροποποίηση της Συνθήκης (ΣΕΕ), η οποία δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά.

Στην εισήγησή της για ένα δίκαιο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε., η κυρία Στέλλα Μπίζιου, αφού αναφέρθηκε στις πρόσφατες ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από τη χώρα μας, τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται αναμφισβήτητα υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός,  o οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε εθνικό νομοθέτη να ορίζει τον κατώτατο μισθό βάσει των ιδιαιτεροτήτων του εσωτερικού εθνικού δικαίου, των προβλέψεων και των στοιχείων της εθνικής οικονομίας.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ