Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2019

Μεταφορά της έκθεσης «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» στην Αμαλιάδα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και τον Δήμο Ήλιδας παρουσιάζουν στην Αμαλιάδα την έκθεση «Τό θέμα εἶναι  τ ώ ρ α  τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», η οποία συνεχίζει το ταξίδι της μετά την παρουσίασή της στην πόλη των Χανίων.  

Έντεκα ενότητες, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, χτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας.

Ποιήματα, άρθρα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια σε ψηφιακή μορφή, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00, και θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας. Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας και θα προβληθεί η ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Μανόλης Αναγνωστάκης: Δεκαπέντε και μία κινούμενες εικόνες».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου θα έχουν δυνατότητα να συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019, τις ώρες 10:30-13:30 και 19:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ