Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής για θέματα επικαιρότητας που άπτονται της λειτουργίας της Βουλής (video)

Η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής για θέματα επικαιρότητας που άπτονται της λειτουργίας της Βουλής (video)
 
Video: https://www.youtube.com/watch?v=GH90ZwgZhuQ
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου (πρόχειρα και αδιόρθωτα πρακτικά):

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
(Εντευκτήριο της Βουλής των Ελλήνων, ώρα 19.45΄)
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Καλησπέρα σας.
Η αποψινή Συνέντευξη Τύπου έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών και των εκπροσώπων του Τύπου, σε σχέση με την πραγματική διάσταση εκείνων που με ανυπόστατο τρόπο επιχειρείται να καταγγελθούν ως δήθεν σκάνδαλα κατά την παρελθούσα και ολοκληρωμένη πλέον ΙΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.
Ξεκινώ λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν στην πολιτική ζωή πρόσωπα και πολιτικοί αρχηγοί που προφανώς αισθάνονται πολύ άσχημα με τον εαυτό τους.
Αισθάνονται πολύ άσχημα με τον εαυτό τους, γιατί άλλα είπαν και άλλα έκαναν.
Αισθάνονται πολύ άσχημα με τον εαυτό τους, γιατί είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν μνημόνια και έφεραν τα χειρότερα μνημόνια.
Αισθάνονται πολύ άσχημα με τον εαυτό τους, γιατί είπαν ότι θα συγκρουστούν με τη διαπλοκή και τελικά όχι μόνον τα βρήκαν μαζί της, αλλά και τη διευκόλυναν.
Αισθάνονται πολύ άσχημα, γιατί διακήρυξαν ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του δημοσίου χρήματος και έκαναν ακριβώς το αντίθετο, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμβάσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις οποίες δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις.
Εδώ και αρκετές ημέρες παρακολουθώ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία συνδέονται ευθέως με το πρώην κυβερνητικό, πρωθυπουργικό περιβάλλον, με το περιβάλλον του κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας και με το περιβάλλον του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, να αναπαράγεται μία τερατώδης συκοφαντία και ειδικότερα ότι δήθεν ως Πρόεδρος της Βουλής έκανα άλλα από εκείνα που έπραττα και έλεγα ως Βουλευτής, ότι δήθεν ως Πρόεδρος της Βουλής «έθαψα», λέει, μίαν ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά την τρέχουσα Περίοδο. Υποτίθεται ότι την παρασιώπησα και υποτίθεται ότι δεν έπραξα τίποτα σχετικά, προκειμένου να ελεγχθούν οι υπαίτιοι.
Πρόκειται για μία ποινική δικογραφία που αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τις πρώτες και ήταν μεταξύ των πρώτων που ανακοινώθηκαν στην τρέχουσα Περίοδο.
Πριν σας ενημερώσω πολύ συνοπτικά για το ποια είναι η πραγματικότητα, θα ήθελα να πω ότι αυτή η επίθεση ξεκίνησε από την ιστοσελίδα «Periodista» του κ. Μπεκιάρη, ο οποίος συνδέεται με τον κ. Παππά και τον κ. Τσίπρα και στον οποίο είχε ανατεθεί το 2014 η προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επίθεση συνεχίστηκε από τα «αυριανικού» περιεχομένου έντυπα των αδελφών Κουρή, «Kontra news» και «Παρόν». Αυτή η επίθεση αναπαρήχθη, επίσης, από την ιστοσελίδα «Olympia.gr», σε ευθεία σύνδεση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος με έχει ενημερώσει, αλλά και με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
(ΑΜ)
(EP)
Πριν, λοιπόν, μπω στα πραγματικά περιστατικά, θα ήθελα να πω ότι αυτή η επίθεση εντάσσεται σε μία στρατηγική, η οποία λέγεται «στρατηγική της αντιστροφής της πραγματικότητας» και λέγεται ακόμη «στρατηγική της αποδόμησης προσωπικότητας», στρατηγική, δηλαδή, δολοφονίας της προσωπικότητας με επίθεση σε έναν άνθρωπο ακριβώς στον πυρήνα της προσωπικότητας και της ηθικής του συγκρότησης.
Η απόπειρα να μου προσαφθεί διαπλοκή, διαφθορά, ευμενής μεταχείριση οποιουδήποτε είναι κατάδηλο ότι κατατείνει στο να απαξιωθεί η προσωπικότητά μου, η πολιτική μου πορεία και η πολιτική μου συνέπεια.
Εν αντιθέσει, όμως, με εκείνους που άλλα έλεγαν και άλλα έπρατταν, έχω το δυσμενές προνόμιο αλλά και την τιμή να έχω πει και να έχω κάνει τα ίδια ακριβώς ως Πρόεδρος της Βουλής με αυτά για τα οποία αγωνίστηκα ως Βουλευτής και ως πολίτης.
Δύο είναι τα κύρια θέματα που αναδεικνύονται από την εναντίον μου επίθεση: ότι δήθεν «θάφτηκε» ποινική δικογραφία και ότι δήθεν εξυπηρετήθηκαν ενεχόμενα πρόσωπα, σε σχέση με υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και μάλιστα, των υποβρυχίων. Ουδέν ψευδέστερο τούτου και ουδέν τερατωδέστερο τούτου, με δεδομένο ότι έχω υπάρξει ίσως η μόνη Βουλευτής που ανέδειξε το ζήτημα της μη αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, των δεκάδων ποινικών δικογραφιών κατά κυβερνητικών προσώπων που διαβιβάζονται στη Βουλή και έχω, επίσης, την τιμή αλλά και το δυσμενές προνόμιο να έχω υπάρξει η μόνη Πρόεδρος της Βουλής που έκανε κάτι γι’ αυτό.
Ως Βουλευτής υπήρξα η μόνη που έθεσε το ζήτημα ότι δεν υπάρχει διαδικασία αντιμετώπισης των ποινικών δικογραφιών που διαβιβάζονται στη Βουλή από τις εισαγγελικές αρχές. Το εντόπισα  ως πρόβλημα στους πρώτους μήνες της εκλογής μου. Και προκαλεί τεράστια εντύπωση πώς Βουλευτές,  πολιτικοί αρχηγοί που έχουν διατελέσει και Υπουργοί, άρα και ελεγχόμενοι κατά τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, ουδέποτε το είχαν εντοπίσει.
Η πρώτη φορά κατά την οποία δημόσια τοποθετήθηκα για το θέμα αυτό ήταν τον Νοέμβριο του 2012, όταν συγκρούστηκα με τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Μεϊμαράκη, διότι αρνήθηκε να μου χορηγήσει αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας για το Μνημόνιο. Σχετικώς υπέβαλα έγγραφη αίτηση και μετά την άρνηση του κυρίου Μεϊμαράκη ως τότε Προέδρου της Βουλής, εξέδωσα και ανακοίνωση-καταγγελία.
Ως Πρόεδρος της Βουλής φρόντισα όλες οι ποινικές δικογραφίες να χορηγούνται σε όλους τους ενδιαφερόμενους και αυτές οι δικογραφίες που δεν χορηγούνταν στην προηγούμενη Περίοδο διαβιβάστηκαν από εμένα αυτεπαγγέλτως και στην Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τις ευθύνες υπαγωγής της χώρας μας στο Μνημόνιο και στο καθεστώς της επιτήρησης και στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Επίσης, ως Βουλευτής υπήρξα εκ των συντακτών της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, για τις ευθύνες, δηλαδή, και για τη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος από τη ζοφερή υπόθεση των υποβρυχίων. Σχετικά υπάρχει καταχωρισμένη στα Πρακτικά της Βουλής και η ομιλία μου στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 ακριβώς για την υπόθεση που σήμερα ανακάλυψαν κάποιοι ότι δήθεν συγκάλυψα και η κατατεθειμένη πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Όταν αυτή η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής απορρίφθηκε από την πλειοψηφία Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις 18 Δεκέμβρη του 2013, μόνη μου, ως υπεύθυνη τότε Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετέβην επισήμως στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στην κυρία Ράικου, στην οποία κατέθεσα όλα τα Πρακτικά αυτής της συζήτησης, θεωρώντας επιβεβλημένη την ποινική έρευνα για την υπόθεση για την οποία σήμερα κάποιοι λένε ότι τη συγκάλυψα.
(MO)
(ΑΜ)
Και όχι μόνον κατέθεσα αυτά στη Δικαιοσύνη, αλλά η Δικαιοσύνη ενεργοποιήθηκε. Εγώ κατέθεσα και ειδικότερα στοιχεία και συγκεκριμένα, τα έγγραφα που είχαν κατατεθεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή και το αποτέλεσμα ήταν ότι η δικογραφία αυτή διαβιβάστηκε στη Βουλή για έλεγχο της ποινικής ευθύνης του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπακωνσταντίνου.
Αφού κρατήθηκε στα συρτάρια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, του κ. Αθανασίου, κατά την ημέρα διαβίβασής της στη Βουλή, στις 4 Ιουνίου 2014, έκλεισε αιφνιδιαστικά η Βουλή. Και πάλι υπήρξα η μόνη που κατήγγειλε το κλείσιμο της Βουλής για συγκάλυψη αυτής ακριβώς της υπόθεσης.
Επίσης, ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμελήθηκα μιας έκδοσης που ονομάστηκε «Η Μαύρη Βίβλος της Ντροπής», η οποία περιέχει όλες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις και τον ενταφιασμό ποινικών δικογραφιών, με ειδική αναφορά στην υπόθεση SIEMENS, στα εξοπλιστικά προγράμματα, στις εταιρείες «ΤhyssenKrupp» και «HDW», στο ξέπλυμα ποινικών ευθυνών που έγινε με κατεπείγουσα διαδικασία στο νομοσχέδιο του Μαρτίου 2014 και σε μια σειρά από άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις, με τις οποίες αναδύθηκε εναργέστατα ότι κάποιοι ξέπλεναν ποινικές ευθύνες εαυτών, αλλήλων και «ημετέρων» την ώρα που επετίθεντο φορολογικά στους αδύναμους, στους πολίτες και στις νέες γενιές.
Ότι αυτά έκανα ως Βουλευτής είναι γνωστό σε όλους. Τη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής» την έχουν διαβάσει οι περισσότεροι και γνωρίζουν ποια ήταν εκείνα τα ζητήματα για τα οποία πάλεψα ως Βουλευτής.
Η απόπειρα τώρα να εμφανιστώ ως Πρόεδρος της Βουλής να κάνω τα αντίθετα από εκείνα για τα οποία είχα δώσει μάχες είναι μια απόπειρα τουλάχιστον αήθης, είναι μια απόπειρα η οποία πέφτει στο κενό, γιατί αντικρούεται από τα στοιχεία. Είναι επίσης μια απόπειρα που καταδεικνύει τον πανικό εκείνων οι οποίοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις -και δεν έχουν δώσει εξηγήσεις- για τη δική τους ασυνέπεια, για τις δικές τους κυβιστήσεις, για το γεγονός ότι έφτασαν να λένε και να κάνουν τα αντίθετα από εκείνα που έλεγαν και έπρατταν από άλλη θέση.
Ως Πρόεδρος της Βουλής, λοιπόν, γι’ αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι δεν έκανα τίποτα παρακαλώ να καταγράψετε ποιες πρωτοβουλίες πήρα, σε ποιες ενέργειες προέβην και πότε και σας παρακαλώ να τις αντιπαραβάλετε με το τι έχουν να επιδείξουν ως πρωτοβουλίες και έργο εκείνοι οι οποίοι αίφνης εμφανίζονται ως καταγγέλλοντες.
Πρώτον, στις 6 Φεβρουαρίου 2015, στην εισηγητική μου τοποθέτηση ως άρτι εκλεγείσα Πρόεδρος της Βουλής είπα ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ως «νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών», ότι η ανάσυρση και διερεύνηση των υποθέσεων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη και αραχνιάζουν για μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια, χωρίς καν να εξετάζονται, αποτελεί στοιχειώδες και θεμελιώδες δημοκρατικό καθήκον αλλά και προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, και κάλεσα τους Βουλευτές να συμπράξουν σε μία διαδικασία άρσης αυτού του καθεστώτος ασυλίας, ατιμωρησίας και διακριτικής μεταχείρισης.
(ΙΚ)
(MO)
Μίλησα ειδικά για τις «εταιρείες-διαφθορείς» και για την ανάγκη ανάσυρσης των υποθέσεων της SIEMENS και των εξοπλιστικών.
Επίσης, μίλησα για την απουσία θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των ποινικών δικογραφιών που αφορούν κυβερνητικά πρόσωπα και κάλεσα τους Βουλευτές να συνεργαστούν σε μία διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, με την οποία και αυτές οι δικογραφίες θα εξετάζονταν από ειδική επιτροπή, όπως γίνεται για τις δικογραφίες κατά Βουλευτών.
Αυτά που είπα στις 6 Φεβρουαρίου τα έκανα. Ειδικότερα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανέσυρα πρώτη-πρώτη την υπόθεση της SIEMENS.
Επίσης, ως Πρόεδρος της Βουλής τον Αύγουστο του 2013, με πρόσκληση που είχα απευθύνει από τον Ιούλιο του 2013, εισηγήθηκα την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει ειδική διαδικασία αντιμετώπισης των ποινικών δικογραφιών.
Σε σχέση τώρα με τη συγκεκριμένη δικογραφία, οι δικογραφίες που διαβιβάζονται στη Βουλή είναι δεκάδες. Θέλω, δε, να σας πω ότι σε αυτήν την Κοινοβουλευτική Περίοδο έχουν διαβιβαστεί σαράντα οχτώ δικογραφίες, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση που μου έδωσαν οι Υπηρεσίες. Στην προηγούμενη Περίοδο είχαν διαβιβαστεί περίπου εκατό δικογραφίες, κάτι στο οποίο έκανα ειδική αναφορά ως Βουλευτής στη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι αυτές οι δικογραφίες «πηγαίνουν στο πηγάδι».
Ως Βουλευτής είχα καταγγείλει το γεγονός ότι η αναγγελία στην Ολομέλεια γίνεται προσχηματικά, σε ώρες που η Βουλή είναι άδεια, πολλές φορές και στις 3.00΄ το μεσημέρι, χωρίς αναγγελία ούτε των εμπλεκομένων κυβερνητικών προσώπων -δηλαδή Υπουργών, Πρωθυπουργών- ούτε της υπόθεσης. Αυτό ήταν κάτι το οποίο ανέτρεψα επί δικής μου προεδρίας.
Ειδικότερα -εντελώς συμπτωματικά;- η δικογραφία για την οποία κάποιοι γράφουν αηθέστατα ότι την έκρυψα και δεν την ανήγγειλα ήταν μεταξύ των πρώτων που αναγγέλθηκαν στην Ολομέλεια στις 24 Φλεβάρη του 2015, με ειδική αναφορά την οποία έκανα και η οποία υπάρχει και στη μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση και στα Πρακτικά της Βουλής.
Κάποιοι έφθασαν να πουν ότι συγκάλυψα την εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη, του προκατόχου μου. Εντελώς συμπτωματικά; Όχι απλώς δεν συγκάλυψα ούτε και είχα κανέναν λόγο να συγκαλύψω κανενός την εμπλοκή -έχω αναγγείλει ειδικά ότι πρόκειται για δικογραφία η οποία αφορά τους πρώην Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο- αλλά και έκανα ειδική αναφορά στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει ειδική διαδικασία της Βουλής, για να «μην πέφτουν» αυτές οι δικογραφίες στο «πηγάδι» και επέστησα την προσοχή των Βουλευτών στο γεγονός ότι για να κινηθεί αυτή η διαδικασία, χρειάζεται υπογραφή τριάντα Βουλευτών, για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Ήμουν τόσο αναλυτική στην εξήγηση και επεξήγηση της διαδικασίας, ώστε έχει καταγραφεί ότι προκλήθηκε θόρυβος στην Αίθουσα από εκείνους που δυσανασχετούσαν με το πόσο πολύ αναφερόμουν στα θέματα αυτά και έχει καταχωρηθεί και η απάντησή μου ότι οι παλιοί συνάδελφοι μπορεί να τα ξέρουν, αλλά οι νέοι πρέπει να ενημερωθούν.
Τόσο πολύ, δε, «εξυπηρέτησα» τον κ. Μεϊμαράκη, όπως μου προσήψαν κάποιοι όψιμοι διεκδικητές της μοναδικής αλήθειας κατά της διαφθοράς, ώστε ο ίδιος ο προκάτοχός μου εισήλθε στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενος εντόνως και φωνάζοντας ότι αδικήθηκε, επειδή ακριβώς ανέφερα το όνομά του!
(SO)
(IK)
Τέτοια ήταν, λοιπόν, η «σύμπραξη» και η «συγκάλυψη», ώστε ο «εξυπηρετούμενος» εφόρμησε στην Αίθουσα, για να με εγκαλέσει ότι τον κατονόμασα ενώ δεν όφειλα! Και βεβαίως, φυσικά, όφειλα να αναφερθώ και στην υπόθεση και στα πρόσωπα τα οποία περιέχονται. Αυτά τον Φεβρουάριο.
Στις 10 Μαρτίου του 2015, στην επίσημη επίσκεψή μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Καμμένου, έκανα ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη Βουλή, ειδικά για τα ζητήματα συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τις συμβάσεις μίζας και διαφθοράς.
Μάλιστα, υπέδειξα στον κ. Καμμένο τις αρμόδιες Επιτροπές, την Επιτροπή δηλαδή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, καθώς επίσης και την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, και του ανήγγειλα τη σύσταση μιας νέας Επιτροπής που θα ασχολείτο και με αυτά τα θέματα και δεν ήταν άλλη από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που θα διενεργούσε λογιστικό έλεγχο του Χρέους. Αυτά στις 10 Μαρτίου.
Στις 5 Μαρτίου ο κ. Καμμένος είχε ήδη λάβει αντίγραφα της δικογραφίας για την οποία με εγκαλεί ότι την «έθαψα». Και ειδικότερα, με αίτημα το οποίο έκανε στις 4/3/2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 594, ζήτησε αυτήν ακριβώς τη δικογραφία και την ακριβώς επομένη την πήρε ολόκληρη και μάλιστα είχε προσέλθει και η σύζυγός του που είναι συνάδελφος δικηγόρος, προκειμένου να μελετήσει και να επιλέξει ποια έγγραφα θα έπαιρνε. Αυτή, λοιπόν, η δικογραφία ήταν στα χέρια του κ. Καμμένου, τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας, από τις 5 Μαρτίου 2015.
Εγώ ζήτησα τη συνεργασία του Υπουργείου με όλες τις αρμόδιες Επιτροπές, δηλαδή με εκείνες στις οποίες προέδρευε ο κ. Βαρεμένος, την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και την Επιτροπή Εξοπλιστικών, αλλά και έφτιαξα, με Απόφασή μου, μίαν ειδική Επιτροπή, την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία ασχολήθηκε ειδικά με το κομμάτι εκείνο του δημοσίου χρέους το οποίο προκλήθηκε από τις συμβάσεις της μίζας και της διαφθοράς.
Η σύνδεση, δε, του λογιστικού ελέγχου του χρέους με συμβάσεις μίζας και διαφθοράς είναι κάτι στο οποίο έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη και αναφέρθηκα και στην εναρκτήρια ομιλία μου ως Προέδρου της Βουλής και στην τοποθέτησή μου κατά την επίσκεψή μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 2015, κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας σύστασης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, και στην ομιλία μου στις 4 Απριλίου του 2015, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους προσήλθε ο κ. Πάνος Καμμένος ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πραγματοποίησε παρέμβαση, στην οποία δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τη Βουλή για τα ζητήματα των εξοπλιστικών.
Μάλιστα, μετά το πέρας της ομιλίας του τον ευχαρίστησα και του θύμισα τη δέσμευσή του, όταν τον επισκέφθηκα στο Υπουργείο Άμυνας κατόπιν της πρόσκλησής του, ότι το Υπουργείο θα θέσει υπ’ όψιν της Βουλής όλες εκείνες τις συμβάσεις εξοπλισμών που προκύπτει ότι ενέχουν στοιχεία διαφθοράς και διαπλοκής, γιατί είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για την έρευνά μας, για την έρευνα δηλαδή της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
(DE)
(SO)
Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ασχολήθηκε ειδικά με τις συμβάσεις των εξοπλιστικών και τις συμβάσεις διαφθοράς και έχει διατυπώσει ειδικό συμπέρασμα για την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους από τέτοιες συμβάσεις.
Σχετικές αναφορές έγιναν και στη συνεδρίαση του Απριλίου και στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2015. Ταυτόχρονα, τον Μάιο ανασύρθηκε η υπόθεση της SIEMENS, που έχει και αυτή σύνδεση με τις υποθέσεις των εξοπλιστικών.
Τον Ιούνιο του 2015 η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, με τη δική μου παρουσία, ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο. Επισκεφθήκαμε το Υπουργείο και λάβαμε προφορική ενημέρωση από τον κ. Καμμένο, σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν αναδειχθεί από μια έρευνα την οποία είχε διατάξει. Κατά το πέρας αυτής της συνάντησης, στις δημόσιες δηλώσεις μου τον ευχαρίστησα για τα στοιχεία που μας παρουσίασε από την εν εξελίξει έρευνα και τον κάλεσα, με την ολοκλήρωση της έρευνας, να την θέσει υπ’ όψιν της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Στις 18 Ιουνίου του 2015 δημοσιοποιήθηκε το Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, με ειδική αναφορά στις αμυντικές δαπάνες και στις συμβάσεις διαφθοράς.
Τον Ιούλιο του 2015 συγκάλεσα την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής για να εξετάσει το ζήτημα που είχα θέσει από την αρχή της θητείας μου, την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής με την πρόβλεψη Ειδικής Επιτροπής η οποία θα επεξεργαζόταν τις ποινικές δικογραφίες κατά κυβερνητικών προσώπων. Σχετικά είχα ζητήσει από τον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής, τον κ. Παπασπύρου, να ετοιμάσει ένα σχέδιο πρότασης για το ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η αλλαγή και είχε ετοιμάσει μια εμπεριστατωμένη πρόταση.
Η πρόταση αυτή αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. Ζητήθηκε απ’ όλα τα μέλη της Επιτροπής να υποβάλουν επιπλέον προτάσεις για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής και είχε προγραμματιστεί η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, η οποία είχε αναγγελθεί για τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Σχετικά ενημέρωσα και τους πολίτες και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στη συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου του 2015, όπου ανήγγειλα ότι αυτό, δηλαδή η συγκρότηση και Ειδικής Επιτροπής -αυτό που δεν έκανε κανένας Πρόεδρος της Βουλής και που δεν ζήτησε κανένας Βουλευτής επί σαράντα χρόνια- προγραμματιζόταν για τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη του 2015.
Όλως τυχαίως η Βουλή διαλύθηκε ακριβώς πριν γίνουν όλα αυτά και εκείνοι οι οποίοι εμφανίζονταν ως εξάγγελοι της κάθαρσης και της πάταξης της διαφθοράς και ως αρχάγγελοι της εξυγίανσης του δημοσίου, δεν συνέπραξαν καν στο στοιχειώδες για την υπόθεση της SIEMENS, να προσαχθεί βιαίως ο αρνούμενος να εμφανισθεί κ. Στουρνάρας.
Αυτά, λοιπόν, είναι τα πραγματικά περιστατικά. Αυτά είναι γνωστά τοις πάσι. Ο κ. Καμμένος στις 26 Αυγούστου, την παραμονή που θα έκλεινε η Βουλή και ενώ ηρνούντο οι Βουλευτές του Κόμματός του να συμπράξουν σε οποιαδήποτε διαδικασία, υπέβαλε ένα δεύτερο αίτημα με το οποίο ζητεί την ίδια δικογραφία που είχε πάρει από τον Μάρτιο του 2015. Εκείνη την ώρα και με δημόσια αναμετάδοση εξακριβώθηκε -το επιβεβαίωσε και η υπεύθυνη της Νομοθετικής Υπηρεσίας, η κυρία Στάθη, αφού συμβουλεύτηκε και τη Διευθύντριά της, την κυρία Περιφάνου- ότι αυτή ήταν η ίδια δικογραφία την οποία είχε λάβει ο κ. Καμμένος από τον Μάρτιο και την οποία ζητούσε ξανά.
(AD)
(DE)
Μάλιστα, η αιτιολογία η οποία εισφέρθηκε ήταν ότι ήθελε ένα δεύτερο αντίγραφο. Η δική μου εντολή ήταν να χορηγηθεί και δεύτερο αντίγραφο, όπως εντολή μου ήταν γενικά να χορηγούνται αντίγραφα. Εξάλλου, αντίγραφα αυτεπαγγέλτως και της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ διαβίβασα και στην Επιτροπή για τα μνημόνια και στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Αυτά, λοιπόν, σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά. Θα συμβούλευα και τον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό και τον παραιτηθέντα Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά και τον παραιτηθέντα Υπουργό Εθνικής Άμυνας να μη συνεχίσουν αυτήν την ελεεινή προσπάθεια απόπειρας αποδόμησής μου και απόπειρας σπίλωσής μου.
Στη δημόσια διαδρομή μου έχω υπάρξει πάντοτε διαφανής και ειλικρινής. Μπορούν να ψάξουν, αν θέλουν, και στο Ληξιαρχείο της Αιδηψού να βρουν τον παππού μου και τη γιαγιά μου και στο Ληξιαρχείο των Αθηνών να βρουν τον άλλο μου παππού και την άλλη μου γιαγιά. Σίγουρα δεν θα βρουν σκελετούς στη δική μου ντουλάπα, διότι φροντίζω αυτά τα οποία έλεγα πάντοτε και έκανα, αυτά να κάνω και από τις θέσεις ευθύνης που αναλαμβάνω. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο μόνος λόγος για τον οποίο αποφάσισα να εμπλακώ στα δημόσια.
Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω και για δύο άλλα θέματα: Το πρώτο είναι ότι ποτέ δεν χαρίστηκα σε κανέναν. Αυτό το ξέρει ο κ. Καμμένος, γιατί γνωρίζει ότι στην υπόθεση αιτήματος άρσης ασυλίας του είχα διαφοροποιηθεί από την Κοινοβουλευτική μου Ομάδα. Επίσης, γνωρίζει ότι όταν ανέκυψε ζήτημα σε σχέση με τη σύμβαση των πεντακοσίων –αν δεν κάνω λάθος- εκατομμυρίων ευρώ που ο ίδιος υπέγραψε για εξοπλιστικά και το σχετικό ζήτημα αναφέρθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είχα πει ότι τα πάντα πρέπει να διερευνώνται και η διαφάνεια ισχύει για όλους. Και αυτό σε ανύποπτο χρόνο και σε χρόνο κατά τον οποίο δεν υπήρχε κανένα σύννεφο στην πολιτική σχέση που υπήρχε μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του κ. Καμμένου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που είχε προσφερθεί να συνεργαστεί με τη Βουλή για τα θέματα αυτά.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι είναι εξίσου ελεεινή η προσπάθεια να εμφανιστώ ως ενεργούσα ιδιοτελώς από τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Είναι αισχρή κακοήθεια ότι δήθεν προσέλαβα ανθρώπους στις 18 Αυγούστου του 2015. Στις 18 Αυγούστου 2015 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την πρόσληψη ανθρώπων στο γραφείο μου, οι οποίοι εργάζονται από τον Μάιο, από τον Ιούνιο, από τον Ιούλιο του 2015.
Το γεγονός ότι και ως Πρόεδρος της Βουλής ουδέποτε κατάφερα τουλάχιστον τα ΦΕΚ να δημοσιεύονται στην ώρα τους και έτσι και κάποιοι άνθρωποι έχασαν μέρος της αμοιβής τους από την τρομακτική καθυστέρηση και το σαμποτάζ εκ μέρους υπηρεσιών που ουδέποτε θέλησαν να συνεργαστούν σε μία διαδικασία εξυγίανσης, αυτό νομίζω ότι λέει πολλά.
Τελευταίο ζήτημα που θέλω να σας αναφέρω –και τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας και σε οποιαδήποτε, βεβαίως, περίσταση χρειαστεί- είναι ότι από τα γενικά στοιχεία της πορείας του Προϋπολογισμού της Βουλής προκύπτει με τρόπο εναργή ότι έχω ως Πρόεδρος της Βουλής την τιμή να έχω φροντίσει για τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών που έγινε ποτέ και απ’ ό,τι, επίσης, καταγράφεται, δεν έχουν υπάρξει πουθενά, εν αντιθέσει με όλους τους προκατόχους μου, υπερβάσεις του Προϋπολογισμού.
 
(ΚΟ)
           
(1AD)
Το να προσπαθεί, λοιπόν, κάποιος να με εμφανίσει ως ιδιοτελώς ενεργούσα σε αυτό το στοιχείο είναι δηλωτικό μάλλον της απελπισίας που έχει καταλάβει εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Ολοκληρώνω λέγοντάς σας ότι την εβδομάδα που μας έρχεται με την ιδιότητα της Προέδρου της Βουλής θα ζητήσω επίσημη συνάντηση από τον κ. Μολυβιάτη, υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να του ζητήσω να δώσει σαφή εντολή στη μόνιμη αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ να ψηφίσει υπέρ της πρότασης για μία απόφαση η οποία αποτελεί απόφαση ιστορική για το χρέος και δίνει στη χώρα μας ανυπολόγιστης αξίας εργαλεία. Θα είναι, λοιπόν, σκάνδαλο να μην την υπερψηφίσει η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ.
Πρόκειται για μία απόφαση εννέα σημείων, με την οποία ουσιαστικά θωρακίζεται η χώρα μας σε μεγάλο βαθμό έναντι των εκβιαστικών, δόλιων και καταχρηστικών πρακτικών από πλευράς των εκβιαστών δανειστών. Θα ζητήσω, λοιπόν, να γίνει αυτό.
Η ενημέρωση που είχα από τον προηγούμενο Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά ήταν ότι τέτοια εντολή είχε σκοπό να δώσει στη μόνιμη αντιπροσωπεία. Το γεγονός είναι ότι αντίθετη εντολή έδινε επί της θητείας του ο κ. Βενιζέλος –και πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί έδινε εντολή κατά του δημοσίου συμφέροντος- και νομίζω ότι δεν επιτρέπεται σε μια τέτοια ιστορική συγκυρία η Ελληνική Αντιπροσωπεία να μην έχει τη σαφή οδηγία να ψηφίσει υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.
Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Τον λόγο έχει ο κ. Μπόκας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ: Είμαι ο Χρήστος Μπόκας από το «Πρώτο Θέμα».
Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Καμμένος ξεκίνησε τώρα αυτόν τον πόλεμο εναντίον σας; Έχει να κάνει με τη προσχώρησή σας στη Λαϊκή Ενότητα;
Επίσης, καθ’ όσον μας είπατε, φαίνεται ότι είχατε μία καλή συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, επί δικής του θητείας, όπως μάθαμε, υπογράφηκε μία σύμβαση 500 εκατομμυρίων δολαρίων –την αναφέρατε και εσείς προηγουμένως- χωρίς ωστόσο να περάσει από τη Βουλή ως όφειλε. Με εκείνο συμφωνήσατε; Έγινε κάποια έρευνα; Ξέρουμε κάτι γι’ αυτό;
Σας ευχαριστώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Σας ευχαριστώ.
Όσον αφορά το γιατί τώρα, προδήλως διότι αυτή είναι η αναγκαιότητα την οποία έχει προκρίνει, όπως είπα, όχι μόνον ο κ. Καμμένος, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός, ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός και το στενό του περιβάλλον, διότι το ένα χέρι νίβει το άλλο και σε λίγο δεν θα ξεχωρίζει το δεξί από το αριστερό χέρι.
Τώρα, λοιπόν, γιατί προφανώς προτεραιότητα είναι να αποδομηθεί και να σπιλωθεί όποιος έχει υπάρξει συνεπής. Αυτή είναι η στρατηγική της δολοφονίας προσωπικότητας και της αντιστροφής της πραγματικότητας. Απλώς είναι τουλάχιστον κινδυνώδες να επιτίθεσαι, όταν εκείνος στον οποίο επιτίθεσαι έχει όλο το δίκιο και όλα τα στοιχεία και όλα τα γεγονότα με το μέρος του και όταν πρέπει να δώσεις και εξηγήσεις για το τι έκανες εσύ. Διότι αυτή η δικογραφία ζητήθηκε σε αντίγραφα μόνο από τον κ. Καμμένο. Εγώ, όπως σας είπα, είχα δώσει εντολή να δίνονται αντίγραφα σε όποιον Βουλευτή τα ζητούσε. Και γενικά εφάρμοσα αυτήν την πρακτική. Ο μόνος Βουλευτής ο οποίος πήρε αντίγραφα ήταν ο κ. Καμμένος από τις 5 Μαρτίου 2015.
Εγώ απάντησα τι έκανα ως Πρόεδρος της Βουλής. Αυτά είναι δημόσια και τα ξέρει όλος ο κόσμος. Και στην περίπτωση που τα είχε ξεχάσει, τα υπενθύμισα. Ο κ. Καμμένος πρέπει να απαντήσει τι έκανε εκείνος με αυτήν τη δικογραφία. Διότι αυτή η δικογραφία, για να κινηθεί, χρειαζόταν τριάντα Βουλευτές που να προσυπογράψουν για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ή εξεταστικής επιτροπής.
(SS)
(KO)
Τέτοια αίτηση υπέβαλαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε σχέση με τα μνημόνια. Στο παρελθόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του κ. Καμμένου, επειδή ακριβώς δεν είχε τους τριάντα, είχε απευθύνει πρόσκληση σε άλλα κόμματα –και αυτό είχε κάνει και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο- για να συγκεντρώσει επιπλέον υπογραφές από άλλα κόμματα.
Εν προκειμένω, ουδεμία τέτοια πρωτοβουλία ανελήφθη ούτε κατατέθηκε πρόταση ούτε ο ίδιος σε οποιεσδήποτε από αυτές τις συγκυρίες που σας ανέφερα, που είναι δημόσιες, έκανε οποιαδήποτε αναφορά, αλλά ούτε και στην προσωπική μας συνομιλία και συνάφεια ποτέ ανέφερε κάτι σχετικό.
Εγώ αυτό το οποίο οφείλω να πω είναι ότι αυτή είναι μία δικογραφία από τις σαράντα οκτώ που διαβιβάστηκαν. Όμως, είναι η μόνη –εάν δεν κάνω λάθος- της οποίας ζήτησε ο κ. Καμμένος και πήρε αντίγραφα.
Πρέπει, λοιπόν, να απαντήσει γιατί δεν έκανε κάτι. Γιατί δεν διαβίβασε στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους οτιδήποτε θεωρούσε σχετικό και συναφές; Γιατί στην τελευταία μας συνάντηση στις 16 Ιουλίου επιφυλάχθηκε να στείλει το τελικό πόρισμα, όταν θα ήταν έτοιμο, σε σχέση με τις συμβάσεις των μιζών και των εξοπλιστικών; Γιατί έδωσε εντολή στους Βουλευτές του Κόμματός του να σαμποτάρουν τη διαδικασία κλήσης και βίαιης προσαγωγής του κ. Στουρνάρα, αλλά και συζήτησης του Πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που σας θυμίζω ότι είχε προγραμματιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής και εκεί ήταν ένα εξαιρετικό φόρουμ, για να ειπωθούν όλα όσα υπήρχαν να ειπωθούν; Και γιατί με έναν κουτοπόνηρο τρόπο, την ημέρα που έκλεινε η Βουλή, έστειλε την ίδια αίτηση για λήψη της ίδιας δικογραφίας που είχε ο ίδιος λάβει, για να εμφανίσει μετά τον εαυτό του να καταφέρεται εναντίον μου, επειδή –δήθεν- «έθαψα» μία δικογραφία, που είμαι η μόνη που ενδιαφέρθηκε πραγματικά και ουσιαστικά για την πραγματική διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων. Είναι, λοιπόν, νομίζω κατάδηλο γιατί το έκανε.
Αυτό που είναι, επίσης, κατάδηλο –γιατί σας ανέφερα ποιο είναι το ιστορικό- είναι πως ο πρώτος ο οποίος επιχείρησε κατ’ αυτόν τον τρόπο να με σπιλώσει είναι ο εντεταλμένος και πρώην συμβαλλόμενος, τουλάχιστον με την ομάδα του παραιτηθέντος Πρωθυπουργού για την επικοινωνιακή πολιτική, κ. Μπεκιάρης, ο γνωστός «Periodista». Αυτή η υπόθεση, λοιπόν, ανελήφθη να διογκωθεί από τους πρόθυμους συμπράττοντες με εκείνους που θέλουν να σπιλώσουν όποιον αντιστέκεται και όποιον είναι συνεπής.
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η τελευταία επικοινωνία μου με τον κ. Καμμένο ήταν μία ημέρα μετά το κλείσιμο της Βουλής, όταν μου ζήτησε να του παραχωρηθεί η Ολομέλεια για να γυρίσει ένα σποτ. Και του υπέδειξα να υποβάλει μία αίτηση και θα ακολουθείτο η διαδικασία που ακολουθείται για όλες αυτές τις υποθέσεις. Ουδεμία νύξη έκανε ποτέ για τέτοια θέματα.
Σε σχέση τώρα με τη σύμβαση των 500 χιλιάδων δολαρίων –είπατε διορθώνοντάς με, γιατί εγώ είπα 500 χιλιάδων ευρώ- η υπόθεση αυτή αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αμέσως μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Και από εμένα υπήρξε ρητή τοποθέτηση ότι και αυτή η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί. Και αυτή η σύμβαση πρέπει να έρθει στη Βουλή, όπως όλες οι συμβάσεις των εξοπλιστικών.
Νομίζω ότι σας απάντησα.
Υπάρχει άλλη ερώτηση; Καμία;
KΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, μια ερώτηση.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Ο κ. Παπαγιάννης. Αν θέλετε, να πάρετε το μικρόφωνο.
KΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω για ποιον λόγο καθυστέρησε η αλλαγή του Κανονισμού. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, την προτείνατε τον Ιούλιο.
(LA)
 
 
 
(SS)
             ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Όχι. Την πρότεινα με την εναρκτήρια ομιλία μου. Δεν καθυστέρησε. Μάλλον δεν με ακούσατε, όταν είπα ότι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν έκανε και δεν είπε επί σαράντα χρόνια. Όλοι οι «καλοί» προκάτοχοί μου, δηλαδή, δεν το έθιξαν καν. Εγώ το έθιξα και αναφέρθηκα σε αυτό με την εισηγητική μου τοποθέτηση. Έδωσα εντολή στον κύριο Παπασπύρου, τον Ειδικό Γραμματέα, να ετοιμάσει μια πρόταση. Η πρόταση αυτή ήταν έτοιμη τον Ιούλιο και τον Ιούλιο, αμέσως, συγκάλεσα την Επιτροπή Κανονισμού με αυτό το αντικείμενο.
            Άρα, είναι κάτι το οποίο είπα εξαρχής, δρομολόγησα αμέσως και ετοίμασε υπηρεσιακός παράγοντας της Βουλής, τον οποίο δεν έχω διορίσει εγώ. Ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής είναι εδώ από το 2009. Ετοιμάστηκε, λοιπόν, αυτή η πρόταση της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής και συγκλήθηκε η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με αυτό το αντικείμενο και με άλλα αντικείμενα. Τότε τη συνεδρίαση είχε μονοπωλήσει άλλο αντικείμενο, γιατί αυτό ήταν που ενδιέφερε τους περισσότερους Βουλευτές. Έτσι, η ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση.
Άρα, η λέξη «καθυστέρησε» που χρησιμοποιήσατε δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα και ελπίζω να μην την δω γραμμένη. Γιατί, όταν γίνεται μέσα σε πέντε μήνες κάτι που δεν έχει γίνει σαράντα χρόνια, αυτό δεν λέγεται καθυστέρηση. Λέγεται μάλλον μέριμνα.
            Άλλη ερώτηση παρακαλώ;
            ΝΑΤΑΣΣΑ ΘΩΜΑ: Μια διευκρίνιση, παρακαλώ.
            ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Ναι, η κυρία Θωμά.
            ΝΑΤΑΣΣΑ ΘΩΜΑ: Στην αλλαγή του Κανονισμού, αν κατάλαβα σωστά, προβλεπόταν και η σύσταση Ειδικής Επιτροπής που θα ασχολείτο ειδικά με τις συμβάσεις των εξοπλιστικών; Καλά το κατάλαβα;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Όχι. Θα ασχολείτο ειδικά με τις ποινικές δικογραφίες κατά Υπουργών.
Ειδικά με τις συμβάσεις των εξοπλιστικών υπάρχει αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, για την οποία μπορείτε να ενδιαφερθείτε και να μάθετε τι έκανε, αν έκανε και γιατί δεν καταγγέλλεται, εν πάση περιπτώσει, από τον κ. Καμμένο. 
Η δική μου πρόταση αφορούσε συνολικά τις δικογραφίες, διότι αυτό το οποίο είχα εντοπίσει και καταγγείλει από την προηγούμενη θητεία μου και το είχα διαλάβει και στη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής» ήταν ότι σε κάθε Περίοδο διαβιβάζονταν δεκάδες ή και εκατοντάδες ποινικές δικογραφίες κατά Υπουργών. Κάποιες δεν τις έπαιρναν είδηση οι Βουλευτές και δεν υπήρχε διαδικασία επεξεργασίας.
Άρα, αν δεν κινητοποιούνταν από μόνοι τους οι Βουλευτές ή αν δεν ενημερώνονταν, μπορεί να πέρναγε το πολύ σύντομο διάστημα που έχουν προβλέψει στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που είναι οι συντάκτες του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών υπογράφουν ο κ. Χριστοδουλάκης, σημερινός υπηρεσιακός Υπουργός, ο κ. Παπαντωνίου, στο γραφείο του οποίου νομίζω ότι έχει θητεύσει παραιτηθείς Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σκανδαλίδης, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Ευθυμίου, ο κ. Στεφανής, ο κ. Πετσάλνικος, ο κ. Ανωμερίτης, ο κ. Μανίκας, ο κ. Γιαννίτσης, ο κ. Σηφουνάκης, ο κ. Πρωτόπαπας, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Δρυς, ο κ. Ρέππας, η κυρία Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τις διαδικασίες αυτού του νόμου, που, όπως υπάρχει επί χρόνια, έτσι εφαρμόζεται, η δικογραφία που έρχεται στη Βουλή κατά Υπουργών δεν έχει διαδικασία επεξεργασίας. Δεν είναι άρση ασυλίας. Είναι τουλάχιστον αστοιχείωτοι αυτοί που έγραψαν περί άρσης ασυλίας και το διέλαβαν και σε πρωτοσέλιδο. Η διαδικασία κατά των Υπουργών είναι ένα πολύ προνομιακό καθεστώς, το οποίο έφτιαξαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και το διατήρησαν, διότι επωφελήθηκαν ως κυβερνήσεις που είχαν ελεγχόμενα κυβερνητικά πρόσωπα, αντίθετα με τους Βουλευτές, που οι αιτήσεις άρσης ασυλίας τους πηγαίνουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
 (AT)
(LA)
Και εκεί εγώ πήρα την πρωτοβουλία και έδωσα εντολή οι δικογραφίες όλες να γίνονται γνωστές σε όλους τους Βουλευτές και όχι μόνο στα μέλη της επιτροπής, για να μπορούν να ψηφίζουν.
Εν αντιθέσει με αυτήν την ειδική διαδικασία που υπάρχει για τους Βουλευτές και για την άρση ασυλίας, για τους Υπουργούς δεν υπήρξε ποτέ καμία διαδικασία. Η μόνη που είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαδικασία ως Βουλευτής υπήρξα εγώ και το εντόπισα στην πρώτη θητεία μου, την προηγούμενη. Άρα, κάποιοι πρέπει να απαντήσουν πώς τόσα χρόνια για αυτό το θέμα δεν κινητοποιήθηκαν. Και η μόνη Πρόεδρος της Βουλής που δρομολόγησε διαδικασία, για να εξετάζονται όλες οι δικογραφίες και όχι κατ’ επιλογήν όποιες ενδιέφεραν τον έναν ή τον άλλον Βουλευτή, ήμουν πάλι εγώ.
Τώρα, πώς με αυτόν τον τρόπο, έχοντας υπάρξει εκείνη η οποία εντόπισε το ζήτημα, το κατήγγειλε και όταν απέκτησε την ευθύνη μερίμνησε για να δρομολογηθεί η άρση αυτού του κενού, βρίσκομαι να καταγγέλλομαι ότι δήθεν «έθαψα» δικογραφίες, αυτό το αφήνω στην κρίση του κάθε πολίτη που ευτυχώς δεν τρώει κουτόχορτο.
Άρα, κυρία Θωμά, η πρότασή μου ήταν για όλες τις ποινικές δικογραφίες μηδεμιάς εξαιρουμένης και δεν θα μπορούσα φυσικά να επιλέγω από αυτές που διαβιβάστηκαν σε αυτήν την περίοδο μία από τις σαράντα οκτώ. Όλες έπρεπε να εξεταστούν και είχαν αρχίσει να διαβιβάζονται και δικογραφίες κατά της κυβέρνησης που πριν από λίγο παραιτήθηκε. Δεν θα με έκανε αυτό να πω ότι δεν θα γίνει η διαδικασία.
Το λόγο έχει ο κύριος Τζανετάτος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, αναφερθήκατε αναλυτικά στο τι κάνατε η ίδια όντας Βουλευτής και στο τι κάνατε στη συνέχεια όντας Πρόεδρος της Βουλής. Είπατε ότι υπήρχε μία συνέχεια λόγων και πράξεων.
Θέλω να ρωτήσω: Η δική σας η εμπειρία και μέσα από την πολύμηνη αυτή παρουσία στην Προεδρία της Βουλής…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Ολιγόμηνη μάλλον, αλλά πολύπαθη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Συμφωνώ.
Τι σας έδειξε ή ποια είναι η αίσθησή σας; Ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε αυτό που λέμε «διαφθορά» στη μετάβασή της από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Δεν θα κάνω τέτοιου είδους συνολικές κρίσεις, αλλά θα πρέπει κάποια πράγματα να απαντηθούν από εκείνους που είχαν την αρμοδιότητα. Πρέπει να απαντήσουνε εκείνοι που είχαν αρμοδιότητα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, γιατί δεν ανέλαβαν εκείνες τις πρωτοβουλίες που όφειλαν.
Θυμίζω ότι ως Βουλευτής και ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υπήρξα εκείνη που κατήγγειλε το σκάνδαλο της DIGEA, της παραχώρησης δηλαδή των τηλεοπτικών συχνοτήτων τους στο ψηφιακό φάσμα σε μία μόνο εταιρία με φωτογραφικό διαγωνισμό. Κατήγγειλα το «μαύρο» στην ΕΡΤ, που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με αυτήν τη διαδικασία, και ζήτησα πάμπολλες φορές εξηγήσεις για το πενιχρό τίμημα που συμφωνήθηκε. Είχα κάνει ειδικές ερωτήσεις στον κύριο Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε φύγει για να μην απαντήσει την επίκαιρη ερώτησή μου, και επανάφερα την επίκαιρη ερώτηση και επιχείρησε να την απαντήσει μη απαντώντας την ο κ. Παπαδόπουλος.
Δεν ανελήφθησαν, λοιπόν, οι πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναληφθούν σε σχέση με τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Και σε αυτό το πεδίο επιχειρήθηκε πάλι να στοχοποιηθώ εγώ ότι δήθεν ολιγώρησα ως Πρόεδρος της Βουλής για τον ορισμό της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αποκαλύφθηκε, βεβαίως, ποια ήταν η πραγματικότητα, ότι δηλαδή εγώ μεν λόγω κωλύματος από τη συγγενική μου σχέση με την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είχα δηλώσει ότι θα απέχω από αυτήν τη διαδικασία και ότι την αποστολή αυτή, δηλαδή της πρότασης για τη συμπλήρωση μελών του ΕΣΡ, είχε αναλάβει ο κ. Φίλης. Σε δεύτερο επίπεδο επιχειρήθηκε πάλι να εξοικονομηθεί κάποια αιτιολόγηση γιατί δεν προχωρούσε ο νόμος για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες με μία επινόηση πρωτοφανή, ότι δήθεν έπρεπε να οριστούν επτά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ότι δηλαδή δεν υπήρχε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
                                                                             
(BS)
            AT
            Αυτό ήταν μια επινόηση του κ. Παππά για την οποία τον κάλεσα ειδικά στην Διάσκεψη των Προέδρων. Έχουν δημοσιευθεί τα Πρακτικά και καταφαίνεται ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν δώρο σε όσους έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και από άλλες ανεξάρτητες αρχές.
Σε σχέση με την υπόθεση Siemens δεν έχω απάντηση γιατί δεν έγιναν τα δέοντα από την Κυβέρνηση. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εγώ ανέσυρα την υπόθεση. Κάναμε πολύωρες διαδικασίες εξέτασης του κ. Βαλυράκη, διατελέσαντος προέδρου της εξεταστικής επιτροπής και έκανα μέχρι να κλείσει η Βουλή, μέχρι τέλους, προσπαθώντας μέχρι τέλους να υπάρξει η εξέταση του κ. Στουρνάρα -σε μια δύσκολη για μένα περίοδο που είχα χάσει πολύ στενό μου συγγενή. Κατέβαλα όλες τις προσπάθειες που μπορούσα να καταβάλω για να προσαχθεί ο κ. Στουρνάρας στην Επιτροπή. Αυτή την προσπάθεια σαμποτάρισαν όλα τα κόμματα της Βουλής πλην κάποιων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που τότε δημιουργήθηκε από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Λαϊκής Ενότητας. Άρα, και εκεί υπάρχει κενό και θα πρέπει να το απαντήσουν.
Θα πρέπει και ο κ. Φλαμπουράρης να απαντήσει γιατί τότε είχε προσπαθήσει να με επηρεάσει ουσιαστικά λέγοντάς μου να μην ζορίζω τον κ. Στουρνάρα.
Αυτό το οποίο ειπώθηκε από πλευράς του κ. Καμμένου, αν δεν κάνω λάθος, ότι είχε ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή του κ. Στουρνάρα ο κ. Νικολόπουλος και ότι δήθεν εγώ διέκοψα τη συνεδρίαση είναι ανακριβές, για να μην πω χονδροειδώς αναληθές. Ειδικότερα ο κ. Νικολόπουλος σε συνεδρίαση, όχι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αλλά της Επιτροπής των ΔΕΚΟ, είχε προτείνει να γίνει ό,τι χρειάζεται για να έρθει ο κ. Στουρνάρας. Και τότε του είχα επισημάνει αφενός μεν από πλευράς μου ότι θα γίνει, όπως και έγινε, ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει και ό,τι χρειάζεται και αφετέρου η Επιτροπή ΔΕΚΟ στην οποία έθεσα το θέμα δεν είχε την εξουσία βίαιης προσαγωγής που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν ετέθη το ζήτημα ενεργοποίησης της εξουσίας βίαιης προσαγωγής, ο κ. Νικολόπουλος μου απέστειλε επιστολή με την οποία ενημέρωνε ότι θα απέχει από τη συνεδρίαση, γιατί θεωρεί ότι η Βουλή έχει διαλυθεί και ότι αυτό είναι απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Στις υποθέσεις των εξοπλιστικών θεωρώ ότι μπορούσε να αξιοποιηθεί το επιχείρημα το οποίο υπάρχει και σε επίπεδο διαπραγματευτικό. Η Ελλάδα έχει αξιώσεις από τις συμβάσεις διαφθοράς και διαπλοκής. Το διεθνές θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς δίνει το δικαίωμα στη χώρα μας  να αξιώσει ακόμα και την ακύρωση αυτών των συμβάσεων με πλήρη επιστροφή του τιμήματος. Αυτά όλα είναι πράγματα που δεν τα θυμήθηκα εγώ τώρα και τα λέω τώρα. Είναι πράγματα που τα έχω πει διαχρονικά στις δημόσιες παρεμβάσεις μου στη Βουλή, έχουν καταγραφεί στη Μαύρη Βίβλο το 2014, τα είπα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής μετά την εκλογή μου και έπραξα αυτά που έπρεπε. Δηλαδή, ενεργοποίησα την Επιτροπή Αλήθειας που ασχολήθηκε μ’ αυτά τα πράγματα.
Η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί δεν έκανε τα παραπάνω πράγματα που έπρεπε να κάνει. Κάποια μέλη της ασχολήθηκαν και έφτασαν μέχρι και να συκοφαντούν αυτές τις πρωτοβουλίες. Ο κ. Μάρδας, ας πούμε, που έχει υπάρξει Γενικός Γραμματέας στην Κυβέρνηση Σημίτη, ήταν εκείνος που κατεξοχήν επιτέθηκε σ’ αυτή την επιτροπή. Πρέπει λοιπόν να δοθούν κάποιες απαντήσεις.
Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση δεν συγκρούστηκε με τη διαπλοκή. Θεωρώ αντίθετα -και έχουμε τα δείγματα πια κραυγαλέα- ότι δημιουργήθηκε και μια νέα εποχή, μια νεοδιαπλοκή με εκείνους που επεδίωξαν να είναι οι προνομιακοί συνομιλητές ορισμένων κυβερνητικών προσώπων.
(PS)
(BS)
Φυσικά, θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό δεν είναι μια γενική τοποθέτηση που συλλήβδην τσουβαλιάζει, αλλά είναι μια αποτίμηση η οποία πρέπει να συνεκτιμηθεί σε σχέση με εκείνους που είχαν την αρμοδιότητα.
Συνολικά πάντως η σύγκρουση με την διαφθορά και την διαπλοκή δεν έχει αυτήν την εικόνα που παρουσίασε το νομοθετικό έργο και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αυτής.
Το 2014 με τη «Μαύρη Βίβλο» ανθολογήθηκαν μια προς μια οι χαριστικές τροπολογίες με τις οποίες ξεπλένονταν ποινικές ευθύνες. Αυτές έπρεπε να έχουν καταργηθεί νομοθετικά. Αντίθετα, είδαμε και σε αυτήν την περίοδο περίεργες τροπολογίες, όπως η τροπολογία για την μεταχρονολογημένη και προχρονολογημένη δημοσίευση στη Διαφάνεια. Είναι μια τροπολογία που δεν ψήφισα, από πολλές τροπολογίες και επιλογές τις οποίες επέλεξα να μην νομιμοποιήσω, ακριβώς γιατί δεν υπήρξαν επαρκείς απαντήσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ: Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Κύριε Μπόκα, μιας δεν σηκώνει άλλος το χέρι;
Ορίστε, παρακαλώ, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ: Μιλήσατε τώρα για το φαινόμενο της νεοδιαπλοκής. Νωρίτερα στην αρχή της τοποθέτησής σας χαρακτηρίσατε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λίγο-πολύ ως κατευθυνόμενα από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, από τον Πρωθυπουργό, από τον Υπουργό Επικρατείας…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Δεν τα χαρακτήρισα ως κατευθυνόμενα. Eίπα ότι συνδέονται με τα πρόσωπα αυτά και αυτό αποτελεί δεδομένο και ότι έχουν αναλάβει σε αυτήν τη χρονική στιγμή –σας διέκοψα τώρα, απλώς για την οικονομία της ανταλλαγής ερωτήσεων και απαντήσεων- ακριβώς αυτό το οποίο εξυπηρετεί την εκστρατεία δικής μου αποδόμησης και σπίλωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ: Επειδή, λοιπόν, ξέρουμε ότι πάντα μιλάτε ξεκάθαρα και με συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά, συγκεκριμένα περιστατικά που επιβεβαιώνουν το φαινόμενο της νεοδιαπλοκής τους επτά αυτούς μήνες έχουμε;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Θέλετε να γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένος στο τι εννοείτε; Γιατί νομίζω ότι ανέφερα κάποια περιστατικά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ: Αν μπορείτε να τα επαναλάβετε, γιατί εγώ δεν τα άκουσα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Σας είπα ότι από έναν ιστότοπο, που λέγεται periodista, το συγκεκριμένο πρόσωπο, που λέγεται Δημήτρης Μπεκιάρης και το οποίο έχει αναλάβει αυτήν την εκστρατεία συκοφάντησης με αυτό το αντικείμενο και με άλλα αντικείμενα, επιλέγει να επιτίθεται με αήθη τρόπο, προκειμένου να με πλήξει, όχι μόνο σε εμένα, αλλά και στην οικογένειά μου, στον πατέρα μου, στην μητέρα μου, στο σύζυγο μου, όπως κάνει ο κ. Κουρής, όπως κάνουν όλοι όσοι έχουν αναλάβει αυτόν το ρόλο. Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι το πρόσωπο στο οποίο ανετέθη η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές σε επίπεδο διαδικτυακό και είναι και το πρόσωπο το οποίο καταγγέλθηκε από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του και τη σχέση του με τον Υπουργό Επικρατείας. Αυτά νομίζω ότι σας είναι γνωστά, αλλά τα λέω γιατί ίσως να μην είναι γνωστά στους πολλούς.
Το site olympia.gr είναι γνωστό ότι έχει μια σύνδεση με τον κ. Καμμένο. Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό, αλλά μου το γνωστοποίησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ότι έχει σχέση και μαζί του, διότι κάθε φορά μου επικαλείτο και τι έλεγε για να γραφτεί στο συγκεκριμένο site.
Ο κ. Κουρής και ο ένας και ο άλλος είναι γνωστοί.
Ο κ. Χατζηνικολάου είναι γνωστό ότι έχει αναλάβει εκστρατεία εναντίον μου ακριβώς με αυτήν τη στόχευση, δηλαδή της αποδόμησης προσωπικότητας με την πρώτη επίθεση την οποία μου έκανε τον Μάρτιο του 2014, προσπαθώντας να εμφανίσει εμένα ως δήθεν προνομιούχο ανήλικο και την κ. Αλεξίου, την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ως δήθεν εισπράττουσα παρανόμως επίδομα ανηλίκου.
(XS)
(PS)
 
Αυτά όλα καταρρίφθηκαν από τη δικαιοσύνη, αλλά η σύνδεση των συγκροτημάτων και Μέσων Ενημέρωσης έχει πια νομίζω απολύτως αποκαλυφθεί.
Υπάρχει άλλη ερώτηση; Για τον ΟΗΕ δεν με ρωτήσατε τίποτα.
Μία ώρα διήρκησε έτσι; Θα το βάλετε στο αρνητικό ρεκόρ.
Επομένως, σας ευχαριστώ πολύ και εις το επανιδείν.
 
 
 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ