Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βρυξέλλες, 9 Απριλίου 2025

Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τη στέγαση

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση με θέμα: «Προσιτή Στέγαση για Όλους-Πολιτικές προσέγγισης και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στα Κράτη-Μέλη», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετείχε η  Βουλή των Ελλήνων, εκπροσωπούμενη από τους βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργο Βρεττάκο, κ. Κατερίνα Καζάνη και  κ. Κατερίνα  Νοτοπούλου.

Στην ενότητα με θέμα «Κλιμάκωση Προσιτής Βιώσιμης και Ανθεκτικής στο κλίμα στέγασης» τοποθετήθηκε ο κ. Βρεττάκος, ο οποίος  επεσήμανε ότι η στεγαστική κρίση είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως τους νέους, τις ευάλωτες ομάδες και τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος. Ο βουλευτής σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, Οικογένειας και Στεγαστικής πολιτικής, που εποπτεύει ένα φιλόδοξο σχέδιο πλέον των 40 μέτρων πολιτικής, εμπλέκει συνολικά 5 υπουργεία (Κοινωνικής Συνοχής, Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Παιδείας) και χρηματοδοτείται με πόρους που ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του ξεπερνούν συνολικά τους 500.000 Έλληνες και Ελληνίδες από 18 έως 50 ετών.

Στην ενότητα με θέμα «Στέγαση χωρίς αποκλεισμούς για την ευάλωτους πληθυσμούς, γερασμένες κοινωνίες και άτομα με αναπηρία», ο κ. Βρεττάκος επεσήμανε ότι το Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής και η συνεργασία με την ΕΤΕπ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου καλούνται όλοι να περάσουν από την αποσπασματική αντίδραση, σε μια ενιαία, ολιστική και διακρατικά συντονισμένη πολιτική.  Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά, να μοιραστεί εμπειρίες και καλές πρακτικές, αλλά και να ωφεληθεί από την κοινή προσπάθεια.

Από την πλευρά της, η κ. Καζάνη ανέφερε ότι στην Ελλάδα τα νοικοκυριά δαπανούν το 35,2% του διαθέσιμου εισοδήματος τους στη στέγαση, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.  Τόνισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις στεγαστικές ανισότητες που αντιμετωπίζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία. Η  βουλευτής υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, την ενίσχυση  των πολιτικών στέγασης με στόχο τη συμπεριληπτικότητα, τον επανασχεδιάσμό των κρατικών στεγαστικών προγραμμάτων και την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων τόσο με τη μορφή επιδότησης ενοικίου, όσο και μέσω κινήτρων για την προσαρμογή και διάθεση κατοικιών.

Στο ίδιο θέμα, η κ. Νοτοπούλου σημείωσε ότι η προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα χρηματοδοτούμενα  από την πολιτική συνοχή  προγράμματα στέγασης, ενώ η νεολαία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως στρατηγική προτεραιότητα. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ η οποία κατέδειξε ότι η έλλειψη προσιτής στέγασης αποτελεί οικονομικά ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην ενότητα με θέμα « Χρηματοδότηση της στέγασης και οι κοινωνικές της  συνέπειες: αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, αποκλεισμός στέγασης και έλλειψη στέγης», η κ. Νοτοπούλου τόνισε ότι η στέγαση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και συνεπώς η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης συνιστά δημοκρατικό χρέος, που θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα για όλα τα κράτη μέλη με ευθύνη της ΕΕ.

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ