Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2021
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας
«Μέσα σε παρόμοιες προκλήσεις και φιλοδοξίες, οι δύο χώρες μας είναι ενωμένες» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας, κυρία Ingrida Šimonytė, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, υποδεχόμενος την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε:
«Εξοχότατη κυρία Πρωθυπουργέ της φίλης χώρας Λιθουανίας, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σάς υποδέχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, μια τέτοια ηλιόλουστη μέρα.
Οι χώρες μας είναι γεωγραφικά μακρινές, αλλά δημοκρατικά, πολιτικά και πολιτιστικά πολύ κοντινές. Είμαστε δύο χώρες για τις οποίες η γεωγραφία υπήρξε καθοριστική στη μοίρα τους, ενίοτε υπήρξε και αρνητική. Το ότι σήμερα και οι δύο χώρες μας, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ακολουθούν τις ίδιες δημοκρατικές αρχές και προασπίζουν τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι γιατί θέλουμε εύλογα ο παράγων γεωγραφία να αφορά άλλες διαστάσεις της ζωής μας και όχι την πολιτική, και θέλουμε στη θέση του παράγοντα γεωγραφία, ρομαντικά ίσως, αλλά κάποτε θα ισχύσει, να υπεισέλθει ο παράγων ισχύς του διεθνούς δικαίου.
Μας συνδέουν, όπως είπα, πολλά κοινά. Μια γεωγραφία καθοριστική. Μας συνδέει ότι δεχόμαστε μεταναστευτικές πιέσεις τις οποίες γειτονικές χώρες, για εμάς εν προκειμένω η Τουρκία, χρησιμοποιούν ως εργαλείο πολιτικής πίεσης και -γιατί όχι-εκβιασμού. Μας συνδέει το ότι αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο περιβάλλον κι έχουμε στις γειτονικές μας χώρες πυρηνικές εγκαταστάσεις που μας ανησυχούν βαθύτατα. Μας συνδέει και μια ευγενική φιλοδοξία που έχει να κάνει με την μετά τον κορωνοϊό περίοδο, έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας, που στα δικά μας μάτια, αισθάνομαι ότι και στα δικά σας ισχύει το ίδιο, συνδέεται με τον επαναπατρισμό στις χώρες μας πολλών αξιόλογων νέων ανθρώπων, Ελλήνων και Λιθουανών, που σήμερα ζουν στο εξωτερικό.
Μέσα λοιπόν σε παρόμοιες προκλήσεις και φιλοδοξίες, οι δύο χώρες μας είναι ενωμένες, και αντιλαμβανόμενος αυτή την ένωση και αυτή την κοινή μοίρα, μέσα στη σκέπη της ενωμένης Ευρώπης και των κοινών συμμαχιών μας, σας καλωσορίζω και πάλι στη χώρα μου. Κι αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι και η Ελληνική Πολιτεία, αλλά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο με τους μηχανισμούς των Ομάδων Φιλίας που εδώ εκπροσωπούνται από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας των δύο χωρών μας, την κυρία Άννα Καραμανλή, θα επιδιώξουμε και θα καταφέρουμε, είμαι βέβαιος, να διευρύνουμε τις σχέσεις των δύο χωρών και τις οικονομικές μας σχέσεις και τελικά να ατενίσουμε το κοινό μας μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα».

Ανταπαντώντας στην προσφώνηση του κ. Τασούλα, η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας δήλωσε:
«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αποτελεί τιμή για μένα η συνάντησή μας, όπως και η συνάντηση την οποία είχα με τον ομόλογό μου, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Πράγματι, όπως και εσείς ο ίδιος είπατε, γεωγραφικά είμαστε δύο χώρες απομακρυσμένες, ωστόσο μας συνδέει στην ουσία μια απλή αεροπορική πτήση. Μια πτήση που κάποιος βεβαίως αποφάσισε, στα μισά της διαδρομής, να προσγειώσει και να επιτεθεί στο θεμελιώδες δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να εκφράζει τη γνώμη του και να αγωνίζετα για την ελευθερία του λόγου.
Έκτοτε παρατηρούμε πολύ ατυχείς εξελίξεις στα σύνορά μας, παρατηρούμε απότομη αύξηση της εισροής μεταναστών και γνωρίζω πως και η Ελλάδα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα νούμερα βέβαια, αλλά αυτό που μας ανησυχεί δεν είναι ο αριθμός αυτός καθ'εαυτός, αλλά η τάση, η δυναμική και η μεθοδολογία πίσω από όλο αυτό. Και δεν είναι μόνο οι εγκληματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να δραπετεύσουν προς ένα καλύτερο μέλλον ζητώντας τους χρήματα και μετά αφήνοντάς τους στην τύχη τους στα σύνορα κάποιας χώρας. Υπάρχει και ένα “άρωμα” κυβερνητικών θεσμών ή θεσμών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Λουκασένκο πίσω από όλο αυτό.
Βεβαίως, μοιραζόμαστε και άλλες ανησυχίες, και έχουμε και κοινή στάση στην ΕΕ για το θέμα των επικίνδυνων πυρηνικών εργοστασίων. Και ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση και την Ελλάδα ως χώρα για τη μεγάλη στήριξη που μας προσέφερε και την έγκαιρη αντίδρασή της όταν έγινε η αεροπειρατεία.Και ευχαριστούμε βεβαίως πάρα πολύ την Ελλάδα και για την ανοιχτή της καρδιά και για το πώς μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση στα σύνορα. Ξέρω πως πολλά είναι αυτά που πρέπει να μάθουμε, είστε μια χώρα που μπορεί να μας τα μάθει και μαθαίνουμε.
Το Κοινοβούλιό μας ψήφισε νομοθεσία που βασίζεται και στη δική σας εμπειρία γύρω από τις διαδικασίες για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. κάτι που έχει γίνει πολύ αποτελεσματικά στη χώρα σας, επομένως εύχομαι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε παρόμοιες λύσεις και εμείς. Είναι κοινή η προσπάθεια που γίνεται. Αξιωματικοί από τη χώρα μου συμμετέχουν στις κοινές προσπάθειες καταπολέμισης της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα και έχουν κι εκείνοι μάθει πολλά. Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτήν την ευκαιρία να σας συναντήσω από κοντά και αναμένω ότι οι συνομιλίες μας θα είναι πολύ παραγωγικές, και η συνεργασία μας θα εστιάσει όχι μόνο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και στις προοπτικές».
Ο Πρόεδρος της Βουλής προσφέροντας ως δώρο στην Πρωθυπουργό της Λιθουανίας μια κασετίνα 8 ασημένιων νομισμάτων από τα επετειακά νομίσματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ανέφερε: «Είστε στην Ελλάδα και στη Βουλή των Ελλήνων τη χρονιά που γιορτάζουμε τους δυο αιώνες από την Επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωσή μας από τον οθωμανικό ζυγό. Αυτά τα οκτώ ασημένια νομίσματα, εκπροσωπούν από το 1830 έως το 1947 τις οκτώ επεκτάσεις των εδαφών της Ελλάδος μετά την απελευθέρωσή της.
Στα σημερινά σύνορα, η Ελλάδα δεν επιδιώκει παρά μόνο την οικονομική της επέκταση και είμαι βέβαιος ότι αυτή θα τη φροντίσουμε χάρη και στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Λιθουανία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα από τον οθωμανικό ζυγό, ήταν να καταπολεμήσει την πειρατεία στη Μεσόγειο θάλασσα. Εσείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, αντιμετωπίσατε κρούσμα κρατικής πειρατείας. Μας έχετε μαζί σας, γιατί οι Έλληνες είναι από παλιά εχθροί κάθε πειρατείας».
Στη συνάντηση παρέστησαν η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιθουανίας, κ. Άννα Καραμανλή, και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας συνόδευαν οι Υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Arnoldas Abramavičius και Δικαιοσύνης κυρία Jurga Greičienė, καθώς και ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Ελλάδα κ. Rolandas Kačinskas,
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή