Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2012
Ξεκίνησαν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ξεκίνησαν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στη διήμερη Διάσκεψη, που συνέρχεται ανά διετία, θα μετάσχουν Πρόεδροι Κοινοβουλίων των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικεφαλής διαφόρων διακοινοβουλευτικών σωμάτων και παρατηρητές. Η Διάσκεψη συνέρχεται από το 1975 και στη φετινή πρόκειται να συζητηθούν τα εξής θέματα: Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία σε κρίση; Προκλήσεις για τα εθνικά κοινοβούλια και αραβικές επαναστάσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες.
Οι σύνεδροι που συμμετέχουν σ' αυτή τη διάσκεψη κορυφής ξεπερνούν τους 350 και προέρχονται από χώρες- παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης, γειτονικές χώρες και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες εκτός Ευρώπης.
Προσερχόμενος στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε σε μια περίοδο που δοκιμάζονται αξίες, αρχές ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συναντήσεις αυτές του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι κοινοβουλευτικές του διαδικασίες αποκτούν ιδιαίτερη αξία τη στιγμή, που η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση ανόρθωσης της δημόσιας και διεθνούς εικόνας της. Θεωρώ λοιπόν ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί πραγματικά να συμβάλει θετικά και δημιουργικά σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης θα ήθελα να πω ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να ξεπεραστεί η όποια κρίση Δημοκρατίας υπάρχει στη λήψη των αποφάσεων με νέους θεσμούς, με ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης. Το ελληνικό Κοινοβούλιο με εισηγήσεις του είναι έτοιμο να συνδράμει θετικά σε αυτή την προσπάθεια.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης είχε επαφές με ομολόγους του και διμερείς συναντήσεις τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Jean-Claude Mignon και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβίας κ. Nebojsa Stegfanovic.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Το Συμβούλιο της Ευρώπης προστάτης των δημοκρατικών αξιών
Ο κ. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Jean-Claude Mignon έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Θέλω να τονίσω την μεγάλη συμβολή που έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Δημοκρατία. Διαχρονικά το
Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αποδείξει ότι είναι ένας θεσμός , ένας οργανισμός που μπορεί να προστατέψει όλους όσοι προσφεύγουν σε αυτόν.
Είναι μεγάλη χαρά που αυτή τη στιγμή είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ο κ. Jean-Claude Mignon, γνωστός για τους αγώνες του για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για την αναβάθμιση της Δημοκρατίας σε όλες τις χώρες. Τον αναμένουμε με χαρά στην Αθήνα προκειμένου να έχουμε ένα δημόσιο διάλογο για την πορεία της δημοκρατίας τα επόμενα χρόνια».
Jean-Claude Mignon: Θίξαμε σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη
Ο κ. Jean-Claude Mignon, με τη σειρά του δήλωσε: « Είμαστε πρόεδροι δύο Κοινοβουλίων, της Βουλής των Ελλήνων και της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είχα την ευχαρίστηση, την τιμή και το πλεονέκτημα να υποδεχθώ μεταξύ άλλων το πρωί τον κύριο πρόεδρο. Θίξαμε θέματα που θα συζητηθούν στη εξαιρετικά σημαντική αυτή σύνοδο κορυφής, που είναι η Διάσκεψη των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων,. Θα ασχοληθούμε λοιπόν με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στα 46 κράτη – μέλη και φυσικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που μας ανησυχεί όλους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και φυσικά είμαστε δυο πρόεδροι κοινοβουλίων που ανησυχούν, για όσα συμβαίνουν στην Ε.Ε».
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Απαιτείται τα Εθνικά Κοινοβούλια να έχουν πιο ενεργή παρέμβαση»
Νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογο του κ. Nebojsa Stegfanovic και εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για τη συνάντηση αυτή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συνδέεται με την Σερβία με παραδοσιακούς δεσμούς ετών και καλή συνεργασία και αναφερόμενος στο ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στις μέρες μας τόνισε:
« Έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές την τελευταία δεκαετία οι οποίες έχουν επηρεάσει πολύ και τη διακυβέρνηση των χωρών και τη λειτουργία των Κοινοβουλίων, τα οποία πάντως δεν πρέπει να μείνουν στην άκρη αυτών των αλλαγών. Βεβαίως, η εκτελεστική εξουσία εκφράζει επισήμως τα Κράτη, αλλά τα Κοινοβούλια δεν μπορεί να είναι απομονωμένα στον εθνικό τους χώρο.
Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία πρέπει να αποκτήσει μια ζωντάνια που θα επιτρέπει στα Κοινοβούλια μια μεγαλύτερη παρέμβαση, διότι εν τέλει οι βουλευτές είναι εκείνοι που ενημερώνουν το λαό, απολογούνται για τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας και που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία.
Απαιτείται, λοιπόν, στο νέο τρόπο διακυβέρνησης τον οποίο αναζητούμε, τα Κοινοβούλια να έχουν πιο ενεργή παρέμβαση, να συνεννοούνται μεταξύ τους, ώστε να προετοιμάζουν το κλίμα για τις μεγάλες αποφάσεις που λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα της εκτελεστικής εξουσίας».
Ο κ Μεϊμαράκης, σημείωσε ακόμα ότι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων «θα πρέπει να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα θέματα αυτά χωρίς με κανένα τρόπο να υποκαταστήσουμε τις κυβερνήσεις ή τα υπουργεία Εξωτερικών. Αλλά οφείλει και η εκτελεστική εξουσία να καταλάβει ότι πρέπει να ενημερώνουν τις κοινοβουλευτικές επιτροπές».

Nebojsa Stegfanovic: Το Σερβικό Κοινοβούλιο επιθυμεί την αναβάθμιση της σχέσης του με το Ελληνικό
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σερβίας κ. Nebojsa Stegfanovic δήλωσε τα εξής:
«Προτεραιότητα για το Σερβικό Κοινοβούλιο αποτελεί η ενίσχυση του έργου της Κυβέρνησης και θα θέλαμε να συνεργαστούμε με το Ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να ανταλλάξουμε εμπειρίες προκειμένου να διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Είναι πολλά τα θέματα στα οποία συνεργαζόμαστε και η κοινή ατζέντα που έχουμε σε πολλά από αυτά στους Διεθνείς Οργανισμού, μεταξύ αυτών και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είχα την χαρά να συναντηθώ με τον κ. Μινιόν, σήμερα το πρωί, και μιλήσαμε για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία στον δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιθυμούμε να τελειώσει επιτέλους η περίοδος της επιτήρησης για εμάς. Ο Πρόεδρος με διαβεβαίωσε ότι η Έκθεση Προόδου θα προωθηθεί στη Γραμματεία και οδεύουμε προς το τέλος αυτής της περιόδου.
Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαιτέρως στο Κοινοβούλιο μας, είναι η προστασία της Δημοκρατίας, τα δικαιώματα των μειονοτήτων – όχι μόνο των εθνικών μειονοτήτων- η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και θέλουμε να καταφέρουμε να επιτύχουμε το ανοιχτό Κοινοβούλιο. Ένα Κοινοβούλιο ανοιχτό προς τους πολίτες με προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, e-parliament ώστε να έρθουμε πιο κοντά και στους πολίτες αλλά και στον Τύπο».
(Πηγή φωτογραφιών: Συμβούλιο της Ευρώπης)
Επιστροφή