Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής στην άτυπη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα

Στην άτυπη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής. Στόχους της διάσκεψης αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, η αναζήτηση κοινής πορείας μεταξύ των κρατών μελών στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλευτισμού στις ευρωπαϊκές πολιτικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του ο κ. Κουράκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «σχετικά με την οικονομία, θα ήταν χρήσιμο να υπογραμμίσουμε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την επιλογή της λιτότητας, η οποία μπορεί να ευνοεί ορισμένα βιομηχανικά κράτη του Ευρωπαϊκού Βορρά, αλλά οξύνει τις περιφερειακές αντιθέσεις, βυθίζοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο στο σπιράλ της ύφεσης. Η Ελλάδα αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής, αντίστοιχα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του Νότου. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την εξάλειψη των οικονομικών αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος αποτέλεσε και έναν από τους στόχους της πρόσφατης Διάσκεψης των κρατών μελών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το θεσμικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα την κοινή στάση της απέναντι στο προσφυγικό. Είναι ανησυχητική η άνοδος της ξενοφοβίας που παρατηρείται σε ορισμένα κράτη μέλη και το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Η ευρωπαϊκή πολιτική, όπως έχει χαραχθεί στο προσφυγικό, δημιουργεί και αυτή σοβαρές περιφερειακές ανισότητες. Οι χώρες πρώτης υποδοχής αναλαμβάνουν βαριές ευθύνες τόσο αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων όσο και σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου και τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής. Την ίδια στιγμή άλλα κράτη μέλη κλείνουν τα σύνορα και στοχοποιούν πολιτικά τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Αυτή η απαράδεκτη στάση, την οποία κάποιοι αποκαλούν ‘‘ευέλικτη αλληλεγγύη’’, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η αλληλεγγύη δεν είναι μια ηθική έννοια, είναι μία σαφώς οριζόμενη θεσμική υποχρέωση για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ