Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2022

Οι κοινές πρωτοβουλίες εκπροσώπων Ορθοδόξων και Καθολικών συζητήθηκαν στη συνάντηση του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με την πρέσβειρα της Ελλάδος στο Βατικανό

Με τη νέα πρέσβειρα της Ελλάδος στο Βατικανό, κ. Κάτια Γεωργίου, συναντήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της πρέσβειρας με σκοπό την ενημέρωσή της για τις δράσεις της ΔΣΟ, και ιδιαιτέρως αυτών που σχετίζονται με την Καθολική Εκκλησία.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε: «Η ατζέντα των θεμάτων επί των οποίων μπορεί να υπάρξει γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών θεσμών Ορθοδόξων και Καθολικών έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι στο πρόσωπο της νέας πρέσβειρας της Ελλάδος στο Βατικανό, την οποία ενημέρωσα για τις δράσεις που προωθούμε, θα έχουμε έναν συμπαραστάτη των προσπαθειών για κοινές πρωτοβουλίες με τους εκπροσώπους του καθολικού κόσμου».

Ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε την κ. Γεωργίου για την τιμή της πρόσκλησης και το ενδιαφέρον της να συμβάλει θετικά για την ευόδωση των στόχων του θεσμού. Εν συνεχεία, την ενημέρωσε για τη εμβάθυνση της συνεργασίας της ΔΣΟ με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών (ICLN), η οποία περιλαμβάνει και κοινές πρωτοβουλίες με παρεμβάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης, και πρωτίστως για τη διατήρηση και ανάδειξη της χριστιανικής της παράδοσης, αλλά και την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή που απειλούνται με αφανισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της ΔΣΟ στο forum «Συνάντηση του Ρίμινι για τη φιλία των λαών», όπου έλαβαν μέρος σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής όχι μόνο της Ιταλίας αλλά συνολικότερα του καθολικού κόσμου.

Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού των Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών ενημέρωσε την Ελληνίδα διπλωμάτη για τις συζητήσεις με τους Καθολικούς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το κοινό Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών που συμπίπτει το 2025 με τη συμπλήρωση, το ίδιο έτος, 1.700 χρόνων από την Α´ Οικουμενική Σύνοδο της ενωμένης χριστιανοσύνης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσίασε στην κ. Γεωργίου τις πρωτοβουλίες της ΔΣΟ για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος. Μία εξ αυτών είναι η έκδοση του τόμου «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και καθολικές εκκλησίες αφιερωμένες στη Σοφία του Θεού. Ο τόμος, ο οποίος επιδόθηκε στον Πάπα Φραγκίσκο -διά της νουτσιατούρας- κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ιταλικά. Μάλιστα, προγραμματίζεται επίσημη παρουσίασή του και στην Ιταλία. Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ είχε απευθύνει και επιστολή στον Ποντίφικα, ζητώντας τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια ακύρωσης της απόφασης της τουρκικής ηγεσίας που αλλοίωσε τον χαρακτήρα του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ