Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Μπρατισλάβα, 24 Απριλίου 2017

Το μέλλον της Ε.Ε. ως παγκόσμιου παίκτη και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, κεντρικό θέμα της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η συνεδρίαση της Ετήσιας Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα. Η Σλοβακία ήταν η προεδρεύουσα χώρα στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2ο εξάμηνο του 2016.

Η φετινή Διάσκεψη περιλαμβάνει δύο κύριες θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο μέλλον της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη και η δεύτερη την ανάγκη μεγαλύτερης επικοινωνίας των κοινοβουλίων με την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών  απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας κ. Andrej Danko και ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας κ. Robert Fico.

Για την πορεία της Προεδρίας της Μάλτας -κατά το τρέχον εξάμηνο- και της κοινοβουλευτικής της διάστασης μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας κ. Vincent Galea.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς, στον πόλεμο απέναντι στην τρομοκρατία και την εγκληματικότητα, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και στη δημιουργία μιας Ευρώπης περισσότερο αποτελεσματικής. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι βασική προτεραιότητα πρέπει να γίνει η επανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και των κοινών αξιών της ενωμένης Ευρώπης έτσι ώστε να υπάρξει η δημοκρατική νομιμοποίηση και η «αναγκαία νέα έμπνευση» στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Στην ανάγκη αύξησης των θέσεων εργασίας και της μείωσης της ανεργίας, αλλά και στις επιπτώσεις από το Brexit, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας κ. Jyrki Katainen ενώ κάλεσε όλα τα εθνικά κοινοβούλια να διοργανώσουν συζητήσεις γύρω από το μέλλον της Ευρώπης.

Κεντρικοί ομιλητές στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Το μέλλον της Ε.Ε. ως παγκόσμιος παίκτης στο πλαίσιο των υφιστάμενων παγκόσμιων εξελίξεων και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων» ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου κ. Mars Di Bartolomeo, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας κ. Milan Brglez και ο Πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Σουηδίας κ. Urban Ahlin.

Παρέμβαση στη θεματική για το μέλλον της Ευρώπης έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος τόνισε πως μόνο με ενότητα και με μία ενιαία φωνή μπορεί η Ευρώπη να αποτελέσει έναν πόλο ισχύος, ειρήνης και δημοκρατίας:

«Η Ε.Ε. έχει μέλλον που μπορεί να αφορά και να εμπνέει τους λαούς της μόνο μέσα από μια αρχιτεκτονική ευρείας δημοκρατικής νομιμοποίησης και αλληλεγγύης. Έτσι θα διασφαλίζονται και οι εγγυήσεις, τα δικαιώματα και οι συγκλίσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν αρκεί να ορκιζόμαστε πλέον ότι η Ε.Ε. δεν είναι μόνο οικονομικό πρότζεκτ, αλλά πρέπει να επιλέξουμε πολιτικές που ενισχύουν τις αξίες, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ταυτότητα της Ευρώπης στον σύγχρονο κόσμο» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, προσθέτοντας ότι παρά την ιδεατή κατάσταση που περιγράφεται στη Διακήρυξη της Ρώμης, η πραγματικότητα περιλαμβάνει χώρες που υψώνουν τείχη και φυλακίζουν τους αιτούντες άσυλο, εκατοντάδες χιλιάδες νέους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για άλλες ηπείρους, καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τη Διάσκεψη για την πρωτοβουλία του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ξεκινήσει μια σειρά ακροάσεων και συζητήσεων για το Μέλλον της Ευρώπης με στόχο να δοθεί βήμα τόσο στα μέλη της Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, όσο και σε εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και ιδιαίτερα στους νέους.

Φιλοδοξία της Βουλής είναι, μέσα στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και ιδέες για το πώς μπορούν οι δεσμεύσεις της Ρώμης να μετουσιωθούν σε πράξη.

Σας αποστέλλουμε συνημμένο το κείμενο της παρέμβασης του Προέδρου της Βουλής.

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ