Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 12 Μαρτίου 2018
Α. Καββαδία στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Αδιαπραγμάτευτες οι εθνικές μας θέσεις. Όχι στην τεχνητή όξυνση που επιδιώκει η Τουρκία - Στη δίνη του κυκλώνα ο άμαχος πληθυσμός στη Συρία
Τις αδιαπραγμάτευτες και αταλάντευτες εθνικές θέσεις της χώρας, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και εσχάτως, με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο, επισήμανε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλεύτρια κ. Αννέτα Καββαδία, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο Παρίσι. Η κυρία Καββαδία, αφού αναφέρθηκε στο δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στην Τουρκία, γεγονός που αποτελεί σταθερή διαπίστωση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, τόνισε ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δημιουργεί ένταση στις διμερείς μας σχέσεις, όμως στη σημερινή συγκυρία η γειτονική χώρα αποτυπώνει και στην εξωτερική της πολιτική τις πολλαπλές κρίσεις που σοβούν στο εσωτερικό της».
Η κυρία Καββαδία επανέλαβε ότι «οι εθνικές μας θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες και εκφράστηκαν ξεκάθαρα από τα πιο επίσημα χείλη, όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επανέλαβε παρουσία του Τούρκου Προέδρου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ, προς την τουρκική κυβέρνηση, καθώς -όπως είπε- με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζεται ότι τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και ως εκ τούτου οι όποιες προκλήσεις θα πρέπει να απαντώνται και μέσω των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.
Αναφερόμενη στους δύο Έλληνες αξιωματικούς που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για προσπάθεια τεχνητής όξυνσης εκ μέρους της Τουρκίας με αφορμή ένα σύνηθες περιστατικό που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, στηλιτεύοντας την εξάντληση εκ μέρους της Τουρκίας «νομικίστικων» διαδικασιών που σε άλλες εποχές δε θα λάμβαναν τέτοια έκταση. «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε, «εξαντλούνται όλες οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε οι δυο αξιωματικοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, με προοπτικές, εγνωσμένα δικαιώματα και συμμάχους. Είμαστε αμετακίνητοι στα εθνικά μας δίκαια και εξυπακούεται ότι την κλιμάκωση της έντασης δεν την θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, και με βάση τον κοινό νου δεν θα έπρεπε να τη θέλει ούτε η Τουρκία».
Σε παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής, η κυρία Καββαδία αναφέρθηκε επίσης στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει εδώ και χρόνια τη Συρία, τονίζοντας: «Πρόκειται, επί της ουσίας για ένα πρόβλημα που -στα εφτά πλέον χρόνια που διαρκεί ο συριακός εμφύλιος- επανέρχεται με νέα, ολοένα και πιο τραγικά πρόσωπα. Και αυτό γιατί στην ενδοσυριακή διαμάχη σύντομα ενεπλάκησαν παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις (Ιράν, Ρωσία, Σ. Αραβία, ΗΠΑ Ισραήλ και Τουρκία), οι οποίες πόλωσαν περαιτέρω την κατάσταση, και, αγνοώντας εντελώς τους αμάχους κατά τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, οδήγησαν την ανθρωπιστική κρίση στα άκρα».
«Πέραν των νεκρών που ξεπερνούν τις 340.000, υπάρχουν άνθρωποι που έγιναν πρόσφυγες, για να συναντήσουν», επισήμανε, «σφραγισμένα σύνορα, και ελάχιστες -αν όχι καμία- εναλλακτικές, καθώς στα θέατρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν λήφθηκε ποτέ μέριμνα για τους άμαχους. Είδαμε σταδιακά εικόνες φρίκης, ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα, όπως τα σκελετωμένα παιδιά του Χαλεπιού, πριν λίγο καιρό. Και τώρα άμαχους στην Ανατολική Γούτα, κυρίως παιδιά, να στερούνται τα απολύτως απαραίτητα, θύματα μιας στρατιωτικής επιχείρησης που μοιάζει με μεσαιωνική πολιορκία».
Αναφερόμενη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν, η κυρία Καββαδία υπενθύμισε ότι μέσα από καταγγελίες του ντόπιου πληθυσμού γίνεται σαφές ότι «με εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές, ουσιαστικά ισοπεδώνεται η περιοχή γύρω από το Αφρίν, με τις πληγείσες πόλεις, όπως η Τζαντάιρις, να μην έχουν πλέον τα βασικά μέσα για να υποστηρίξουν τον πληθυσμό τους. Ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες και βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Κλείνοντας, κάλεσε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση να προβεί στις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες και διαβήματα, προκειμένου «να δοθεί ένα μίνιμουμ στοιχειώδους προστασίας των αμάχων, κάτι το οποίο προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο για ανθρώπους που δεν έχουν πλέον δρόμο διαφυγής, αλλά ούτε και ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο τους».
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Επιστροφή