Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

21-23 Οκτωβρίου 2021, Στρασβούργο

Ολομέλεια Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Στρασβούργο, η Δεύτερη Ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή  108 ευρωβουλευτών, 54 μελών κυβερνήσεων, 3 μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 108 εκπροσώπων  των εθνικών κοινοβουλίων,  108 ευρωπαίων πολιτών, καθώς και εκπροσώπων περιφερειακών διοικήσεων, τοπικών αυτοδιοικήσεων, κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών. Από πλευράς ελληνικού κοινοβουλίου, συμμετείχαν στις εργασίες οι κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης, Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τη μετανάστευση,  Μαριέττα Γιαννάκου, Γιάννης Μπουρνούς και Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Δ. Καιρίδης, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση, στην παρέμβαση του σημείωσε την ανάγκη να μην περιοριστεί η Διάσκεψη στην καταγραφή απόψεων, αλλά να λάβει αποφάσεις και να δράσει, προτρέποντας την Τρόικα και την Εκτελεστική Επιτροπή να επιμείνουν στην ανάγκη για σαφήνεια των κανόνων, διαφάνεια, καλή προετοιμασία και οργάνωση, προκειμένου να αποφύγουμε η Διάσκεψη αυτή να μετατραπεί σε μια άσφαιρη έκθεση ιδεών. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι «πολίτες», με τη μόνη διαφορά ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι που είναι εκλεγμένοι και οι οποίοι δεν περιμένουν τη Διάσκεψη για να συνομιλήσουν με τους πολίτες αλλά το κάνουν σε καθημερινή βάση έτσι κι αλλιώς.

Για το θέμα της μετανάστευσης, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό σχετίζεται περισσότερο, ίσως, από οποιοδήποτε άλλο με το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να γίνουμε. Όπως είπε, «Εμείς, στο ΕΛΚ, πιστεύουμε στις λύσεις και όχι στις αχρείαστες αντιπαραθέσεις και επιθυμούμε τη μέση οδό, μεταξύ των ακραίων και των αφελών. Θέλουμε πραγματικό έλεγχο στα σύνορα, κυρίως απέναντι στους επικίνδυνους αυταρχικούς ηγέτες στα ανατολικά, με σεβασμό στο νόμο και τις ανθρωπιστικές αξίες που μας κάνουν Ευρωπαίους».

Στην ανάγκη ενδυνάμωσης της συμμετοχής των πολιτών και θεσμοθέτησης νέων μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας, προκειμένου να ανακοπούν οι δημαγωγοί, οι αυταρχικοί ηγέτες και όσοι προωθούν ακραίες ιδέες, αναφέρθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Τόνισε, ακόμη ,ότι για τη διασφάλιση ενός ειρηνικού μέλλοντος πρέπει να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, καθώς μεταβαίνουμε σε μία πράσινη κοινωνία όπου οι θεσμοί πρέπει να εξασφαλίσουν μια δίκαιη μετάβαση, με εξάλειψη των ανισοτήτων. Υποστήριξε, τέλος, ότι στην όλη διαδικασία πρέπει να συμπεριληφθούν και τα Δυτικά Βαλκάνια, και πως στόχος πρέπει να είναι μια Ευρώπη για και από τους λαούς της.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης υπεύθυνος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ. Γ. Κώτσηρας, στην παρέμβαση του σημείωσε ότι, «χρειαζόμαστε και θέλουμε μια Ευρώπη με γεωστρατηγικό αποτύπωμα, που θα αποτελεί φάρο με τις αξίες και τον πολιτισμό της και θα εξασφαλίζει την απαρέγκλιτη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των ευάλωτων πολιτών. Η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως ο Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε. Η Διάσκεψη αυτή προσφέρει την ευκαιρία να ακούσουμε τους πολίτες να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, ιδιαιτέρως των νέων,  προκειμένου να συμπορευτούμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

O Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να ακούσουμε τις προσδοκίες των πολιτών της Ένωσης και να αντιμετωπίσουμε επιτόπια τις ανάγκες τους. Κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν εμπιστοσύνη στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους γιατί στην Ευρώπη είμαστε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ