Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2020

Τηλεδιάσκεψη του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα

Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα με αποστολή την ανίχνευση, την ταυτοποίηση και την επανένωση των αγνοούμενων μεταναστών με τις οικογένειές τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, και των εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη χώρα μας, κ.κ. Monica Zanarelli, Marc Maurer και Κωνσταντίνου Καζανά.

Η επικεφαλής της αποστολής κυρία Ζanarelli ευχαρίστησε τον κ. Αθανασίου καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής για την τηλεδιάσκεψη, αναγνωρίζοντας ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει καταστεί διαχρονικά αρωγός των προσπαθειών που καταβάλλει η ΔΕΕΣ. Στη συνέχεια, προχώρησε σε μια λεπτομερή αποτύπωση των αριθμητικών δεδομένων που αφορούν τους αγνοουμένους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ανέδειξε την ανθρωπιστική διάσταση της πρωτοβουλίας αυτής της ΔΕΕΣ αλλά και όσων έχει επιτύχει, τονίζοντας ότι έχει αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία. Αναφέρθηκε επίσης στην πολυπλοκότητα και στη διάχυση των αρμοδιοτήτων των ελληνικών αρχών ως προς την ταυτοποίηση των αγνοουμένων, αλλά και στην έλλειψη ικανού νομοθετικού πλαισίου στη διαδικασία αυτή.

Τέλος, ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής Βουλής στη σύσταση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου το οποίο, σε συνεργασία με τη ΔΕΕΣ, θα ενοποιήσει και θα εφαρμόσει ανά την επικράτεια, θαλάσσια και ηπειρωτική, ενιαίες διαδικασίες για την ανίχνευση και την ταυτοποίηση αγνοουμένων, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν θα αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά ενδεχομένως και αγνοουμένους από φυσικές καταστροφές.

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε την κ. Zanarelli για το έργο το οποίο επιτελεί η ΔΕΕΣ στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι αρκετές από τις δράσεις που επιτελεί στη χώρα μας δεν έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας. Με την εμπειρία του ως πρώην δικαστής αλλά και ως πρώην υπουργός, αναγνώρισε τα προβλήματα τα οποία έθεσε η συνομιλήτριά του, συμφωνώντας ότι είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο όργανο αφού μελετηθούν το θεσμικό πλαίσιο και η δομή του, ώστε να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό, εξέφρασε δε τη συμφωνία του για την αρωγή της Βουλής στο εγχείρημα αυτό.

Η κ. Zanarelli ανέφερε ότι θα αποστείλει σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει η ΔΕΕΣ ως ένα πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας αυτής.

Ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα μας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, προσθέτοντας ότι αναμένει με ενδιαφέρον τη μελέτη αυτή προκειμένου να τη θέσει σε γνώση της ελληνικής Βουλής ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ