Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 25 Μαρτίου 2025

Συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη στη Βαρσοβία για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Ελευθέριο Κτιστάκη, κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο, κ. Δημήτριο Μάντζο και κ. Ρένα Δούρου, συμμετείχε στις εργασίες της 26ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία από τις 23 έως τις 25 Μαρτίου 2025, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο των εργασιών της Διάσκεψης ήταν η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου ασφάλειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προστασία και διασφάλιση της ΕΕ από υβριδικές απειλές, το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, καθώς και ζητήματα σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις και την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο κ. Ελευθέριος Κτιστάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι μια ισχυρότερη Ευρώπη δεν αποδυναμώνει τις συλλογικές υποχρεώσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά ενισχύει τη διατλαντική συνεργασία, συμβάλλοντας στη δίκαιη κατανομή των βαρών και συμπληρώνοντας τις αποστολές του. Επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ με βάση κοινές αξίες και διαφάνεια, ανέφερε ωστόσο ότι η άμυνα παραμένει εθνική αρμοδιότητα, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και δομές κάθε κράτους μέλους. Σε σχέση με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ο κ. Κτιστάκης επεσήμανε τη σημασία των στρατηγικών επενδύσεων στη βιομηχανία άμυνας και της αυξημένης χρηματοδότησης με έμφαση σε κρίσιμα έργα, όπως η Ευρωπαϊκή Ασπίδα Αεράμυνας, η οποία αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Πολωνίας. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστική και συνεπής στην πολιτική της ετοιμότητα, εγκαταλείποντας διπλά στάνταρ και υπερασπιζόμενη τις αρχές της ενάντια σε στρατιωτικές επιθέσεις και καταπατήσεις διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, στην τοποθέτησή του, ανέδειξε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένθερμο υπέρμαχο των ευρωπαϊκών αξιών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η εμπειρία της χώρας μας από την εργαλειοποίηση μεταναστών από την Τουρκία το Μάρτιο του 2020, καταδεικνύει την ανάγκη για ολοκληρωμένη απάντηση στις υβριδικές απειλές και την αποτελεσματική καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων απαιτείται άμεση ενίσχυση των συλλογικών δυνατοτήτων πληροφόρησης, αυξημένες επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια και συστηματική ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Δημήτριος Μάντζος, ανέφερε ότι σε μια εποχή που η διεθνής τάξη απειλείται από συναλλαγματικές σχέσεις και αναθεωρητισμό, η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει ιστορικές προκλήσεις. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην επιθετικότητα, που εκτείνεται από τις περιοχές της Ουκρανίας έως τις ευαίσθητες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας ισχυρότερης και αυτόνομης Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συμμαχίες που στηρίζονται σε ακλόνητες βάσεις -το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς-, με στόχο την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης αμυντικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τις θεμελιώδεις κοινωνικές ανάγκες.

Η κ. Ρένα Δούρου, στην τοποθέτησή της, είπε ότι η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης συνεπάγεται την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης της Ευρώπης με τη Ρωσία στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, τόνισε ότι η ασφάλεια της ΕΕ δεν μπορεί να έχει διπλά στάνταρ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταδικάσει τόσο τη ρωσική κατοχή στην Ουκρανία, όσο και την τουρκική κατοχή εδώ και 50 χρόνια στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ. Επισημαίνοντας το διεθνή ρόλο της Ένωσης, ανέφερε ότι από την Ουκρανία μέχρι τη Γάζα, και από την Υεμένη μέχρι την Αφρική, η ΕΕ πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι δεν παρέχει μόνο ένα θεωρητικό πλαίσιο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά προσφέρει και έμπρακτη βοήθεια σε επίπεδα, όπως η επίλυση συγκρούσεων, η αποκατάσταση ζημιών και, κυρίως, η πρόληψη πολεμικών συγκρούσεων.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε σημαντική συνάντηση των Νοτίων Χωρών υπό την προεδρία της ελληνικής αντιπροσωπίας, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η αναταραχή στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τις χώρες του Νότου της ΕΕ, ώστε να αναδειχθούν τα  προβλήματα της περιοχής, αλλά και να προωθηθούν λύσεις. Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση μετείχαν για πρώτη φορά και οι αντιπροσωπείες της Κροατίας και της Σλοβενίας, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη διαρκή συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ