Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 11 Απριλίου 2019

Τον ρόλο των κοινοβουλίων στην ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία, ανέπτυξαν τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Η 140ή Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (I.P.U.), οι εργασίες της Γεωπολιτικής Ομάδας 12+, στην οποία ανήκει η Ελλάδα, του Φόρουμ Γυναικών Κοινοβουλευτικών και του Φόρουμ Νέων Κοινοβουλευτικών, καθώς και οι εργασίες της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Κοινοβουλίων (ASGP) πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, από τις 5 έως και τις 10 Απριλίου 2019.Συμμετείχαν περίπου 1.600 κοινοβουλευτικοί, από 160 χώρες, μεταξύ αυτών 80 Πρόεδροι Κοινοβουλίων, 40 Αντιπρόεδροι, και 800 βουλευτές.

Στη Συνέλευση μετείχε ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ Γεώργιο Βαρεμένο, τους Βουλευτές κ.κ. Μαρία Τριανταφύλλου (επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση), Γεώργιο Πάντζα, Παναγιώτα Κοζομπόλη  και Θεόδωρο Καράογλου και τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, κ. Κώστα Αθανασίου.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Βαρεμένος και η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας κ. Τριανταφύλλου απευθύνθηκαν στην Ολομέλεια, στο κεντρικό θέμα  «Τα κοινοβούλια ως βάσεις για την ενίσχυση της εκπαίδευσης για την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου».

Η κυρία Τριανταφύλλου παρενέβη, επίσης, στο θέμα συζήτησης για τη «μη παραδεκτή  χρήση μισθοφόρων ως μέσου υπονόμευσης της ειρήνης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και η κυρία Κοζομπόλη στο θέμα για την «επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας έως το 2030: ο ρόλος των κοινοβουλίων για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία». Περαιτέρω, ανταλλαγή απόψεων έγινε για τον «ρόλο του δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά την οικονομική  ισότητα, τις βιώσιμες υποδομές, την εκβιομηχάνιση και την καινοτομία», και  την «ενδυνάμωση των λαών και εξασφάλιση του μη αποκλεισμού και της ισότητας».

Κατόπιν ψηφοφορίας προκρίθηκε η πρόταση της Ολλανδίας για τη συζήτηση  επείγοντος θέματος σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον κυκλώνα που έπληξε τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, και εκδόθηκε ψήφισμα με δράσεις για την υποστήριξή τους.

Στις εργασίες της Ένωσης  Γραμματέων (ASGP), διεξήχθησαν τρεις γενικές συζητήσεις, για τις Υπηρεσίες Πληροφορικής και Τεκμηρίωσης στα Κοινοβούλια, την Αξιολόγηση της Κοινοβουλευτικής Δραστηριότητας και τη βέλτιστη νομοθέτηση, με παρεμβάσεις των Γενικών Γραμματέων των Κοινοβουλίων.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ