Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βρυξέλλες, 7 Μαρτίου 2019

«Η εξουσία των γυναικών στην πολιτική» συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκε Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωκοινοβουλίου και εκπροσώπων εθνικών Κοινοβουλίων, με θέμα «Η εξουσία των γυναικών στην πολιτική».

Το φετινό θέμα, που αφορά την ικανότητα των γυναικών να συμμετέχουν και να αποφασίζουν για τη συλλογική διακυβέρνηση των κοινωνιών, βρίσκεται στο επίκεντρο των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ αποτελεί έναν από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επιθυμεί να τονίσει τη σημασία της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική, ιδίως στο πλαίσιο των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τους ευρωβουλευτές και τους 55 βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε., συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γυναικείων οργανώσεων και γυναίκες επικεφαλής θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Antonio Tajani, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας, κ. Kolinda Grabar-Kitarovic, η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Vera Jourova, και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Federica Mogherini. Ομιλία επίσης πραγματοποίησε ο Έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η κ. Μαρία Θελερίτη, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η οποία παρενέβη με ομιλίες της σε δύο θεματικές ενότητες.

Στην ενότητα για την ενδυνάμωση της πραγματικής εξουσίας των γυναικών στην πολιτική, η κ. Θελερίτη τόνισε ότι δεν αρκεί η πολιτική συμμετοχή, αλλά θα πρέπει να γίνεται λόγος για πολιτική αντιπροσώπευση, καθώς, με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνεται η διάσταση του φύλου στους τομείς των δημόσιων  πολιτικών. Συμφώνησε ότι, για την ενίσχυση της εξουσίας των γυναικών, βασικό εργαλείο είναι τα συστήματα ποσοστώσεων, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται ωστόσο περισσότερο στοχευμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και κίνητρα, καθώς και η επιτάχυνση της προόδου στην εξισορρόπηση εργασιακού και προσωπικού-οικογενειακού βίου, με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα έμφυλα χάσματα αφορούν τη χρήση του χρόνου. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε την ενίσχυση των δομών της φροντίδας παιδιών και εξαρτημένων μελών της οικογένειας όπως και των κινήτρων για τη χρήση των γονικών αδειών και από τους δύο γονείς.

Αναφέρθηκε επίσης στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην ψήφιση της αύξησης της ποσόστωσης από το 1/3 στο 40% τουλάχιστον, στον συνολικό αριθμό των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, και στην εισαγωγή της ίδιας ποσόστωσης κατά τις βουλευτικές εκλογές, στο σχέδιο νόμο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος, συμφώνησε με εισηγήτριες και εκπροσώπους εθνικών κοινοβουλίων ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών και πρότεινε να ληφθούν μέτρα, όπως για παράδειγμα η επιμόρφωση και η σύνδεση με τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των νέων γυναικών στην πολιτική, η κ. Θελερίτη συμφώνησε με την εισηγήτρια από την Πορτογαλία ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η επισφάλεια στην εργασία, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν με την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας, αποτελούν βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες για να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. Οι καθημερινές ανάγκες για την επιβίωση, την εξεύρεση εργασίας, αλλά και η προσπάθεια σταθεροποίησής της στην αγορά εργασίας εμποδίζουν τη νέα γυναίκα να ασχοληθεί με την πολιτική. Συμπλήρωσε ότι «αν στο άγχος και στον φόβο προσθέσουμε τη φροντίδα και την ευθύνη του νοικοκυριού (παιδιά και εξαρτημένα μέλη) αντιλαμβανόμαστε όλοι και όλες το μέγεθος των δυσκολιών».

Συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προβεί σε πολιτικές και μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως και για την απάμβλυνση του χάσματος στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επιπλέον, ζήτησε να εφαρμοστούν πολιτικές για την κατανομή της φροντίδας και των ευθυνών του νοικοκυριού και στοχευμένα μέτρα σε όλα τα επίπεδα πολιτικής για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, έτσι ώστε οι νέες γυναίκες να μπορούν να καταπολεμήσουν και να ανατρέψουν τους προδιαγραμμένους έμφυλους ρόλους. Κάλεσε, τέλος, τις νέες γυναίκες να αψηφήσουν τα στερεότυπα και να συσπειρωθούν απέναντι σε στάσεις και συμπεριφορές που τις αποκλείουν από το δημοκρατικό τους δικαίωμα.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ