Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2017

Συνάντηση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με τον ειδικό απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας για θέματα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε.

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο, και δεν είναι κυρίως, μια οικονομική ένωση. Ως θεσμός υπερβαίνει τα εθνικά κράτη, και είναι έτσι σε θέση να ακυρώσει επιμέρους εθνικισμούς, με την προϋπόθεση ότι και τα ίδια τα κράτη έχουν κατακτήσει τη θεσμική και δημοκρατική παράδοση για κάτι τέτοιο». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αννέτα Καββαδία, κατά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον ειδικό απεσταλμένο για θέματα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε. του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας, κ. Mindaugas Žičkus.

Η κυρία Καββαδία ανέφερε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, τμήμα της οποίας είναι και η Ανατολική Εταιρική Σχέση, ενισχύει πρωτοβουλίες για τη σταδιακή εμπέδωση ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, όπως είναι η ενδυνάμωση των θεσμών και της δημοκρατικής διακυβέρνησης, η κινητικότητα και οι επαφές των πολιτών, οι ευκαιρίες της αγοράς και η διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».

Δεν παραγνωρίζουμε τη σοβαρή κρίση την οποία διέρχεται η Ε.Ε., σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επισημαίνοντας πως μία βασική αιτία γι’ αυτό είναι η ανάγνωση της Ένωσης με αμιγώς οικονομικούς όρους και υπογραμμίζοντας ότι η πιο ζοφερή της αποτύπωση είναι στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στην προσφυγική κρίση.

«Η θεσμική ασφάλεια και το επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη είναι το διαρκές ζητούμενο» υπογράμμισε η κυρία Καββαδία αναφέροντας παράλληλα ότι «είμαστε υπέρ μιας πλουραλιστικής, δημοκρατικής Ευρώπης, χωρίς αποκλεισμούς, που στο μέλλον θα είναι ευχής έργο να περιλαμβάνει περισσότερες χώρες, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Ευρώπη».

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή